Ee­tu Ha­lo­nen / STT

Va­rus­mies­liit­to sa­noo, et­tä Suo­mes­sa tar­vi­taan li­sää ter­vey­den­huol­lon hen­ki­lö­kun­taa va­rus­kun­tiin. Liit­to ker­too huo­man­neen­sa, et­tä va­rus­kun­nis­sa on pu­laa ter­veys­hen­ki­lö­kun­nas­ta muun yh­teis­kun­nan ta­voin.

Liit­to ker­too kan­na­no­tos­saan seu­ran­neen­sa huo­les­tu­nee­na va­rus­mies­ten ade­no­vi­rus­ti­lan­net­ta, joka on lii­ton mu­kaan ol­lut eri­tyi­sen paha Kai­nuun pri­kaa­tis­sa. Liit­to sa­noo, et­tä ade­no­vi­rus­ti­lan­teen ke­hit­ty­mi­nen on tuo­nut esil­le pri­kaa­tin va­rus­kun­ta­sai­raa­lan riit­tä­mät­tö­mät re­surs­sit pai­kal­li­sen epi­de­mi­an hoi­ta­mi­seen.

Liit­to ker­too saa­neen­sa yh­tey­de­not­to­ja va­rus­kun­ta­sai­raa­lan ruuh­kau­tu­mi­ses­ta, joka on vai­keut­ta­nut va­rus­mies­ten pe­rus­ter­vey­den­huol­toa.

– Va­rus­mie­hil­lä on oi­keus la­ki­sää­tei­seen ter­vey­den­huol­toon pal­ve­lu­sai­ka­na, ja sen to­teu­tu­mi­ses­ta tu­li­si huo­leh­tia koh­tuul­li­ses­sa ajas­sa, sa­noo pu­heen­joh­ta­ja Eli­na Riut­ta Va­rus­mies­lii­tos­ta tie­dot­tees­sa.

Lii­ton mu­kaan ter­veys­hen­ki­lö­kun­nan ti­lan­ne vaih­te­lee va­rus­kun­ta­koh­tai­ses­ti. Liit­to kui­ten­kin kat­soo, et­tä Puo­lus­tus­voi­mien tu­li­si ot­taa hoi­to­hen­ki­lö­kun­nan re­surs­sit tar­kas­te­luun va­rus­mies­ten pe­rus­ter­vey­den­huol­lon tur­vaa­mi­sek­si kai­kis­sa ti­lan­teis­sa ja kai­kis­sa va­rus­kun­nis­sa.

Liit­to eh­dot­taa, et­tä ko­vim­piin ruuh­ka­huip­pui­hin voi­tai­siin vas­ta­ta esi­mer­kik­si li­sää­mäl­lä hoi­to­hen­ki­lö­kun­nan liik­ku­vuut­ta va­rus­kun­ta­sai­raa­loi­den vä­lil­lä.

– Va­rus­kun­ta­sai­raa­loi­den pi­täi­si ol­la vi­ru­se­pi­de­mi­an kes­tä­viä. Poh­di­tut­taa, mik­sei täl­lais­ten ti­lan­tei­den va­ral­ta val­mis­tau­du­ta etu­pai­not­tei­ses­ti, Riut­ta sa­noo.

Puo­lus­tus­voi­mat jul­kai­si Va­rus­mies­lii­ton kan­na­no­ton jäl­keen oman tie­dot­teen­sa syk­syn hen­gi­tys­tie­in­fek­ti­o­ti­lan­tees­ta. Tie­dot­tees­sa ker­ro­taan, et­tä ade­no­vi­ruk­sen li­säk­si liik­keel­lä on muun mu­as­sa my­kop­las­maa, ko­ro­naa ja hin­ku­ys­kää.

Puo­lus­tus­voi­mat ker­too, et­tä jouk­ko-osas­tot ovat ot­ta­neet tar­vit­ta­es­sa käyt­töön ko­ro­na-ajan toi­men­pi­tei­tä tar­tun­to­jen es­tä­mi­sek­si. Tie­dot­tees­sa kui­ten­kin to­de­taan, et­tä täs­tä huo­li­mat­ta sai­ras­tu­nei­ta on ol­lut va­rus­mies­mää­rään suh­teu­tet­tu­na pal­jon esi­mer­kik­si Kai­nuun pri­kaa­tis­sa.

Puo­lus­tus­voi­mat myön­tää, et­tä va­rus­kun­tien ter­vey­sa­se­mien vas­taa­no­tot ovat voi­neet kuor­mit­tua.

– Koko yh­teis­kun­taa kos­ke­vat ter­vey­den­huol­lon re­surs­si­ti­lan­teen haas­teet hei­jas­tu­vat myös Puo­lus­tus­voi­miin, mut­ta teem­me ak­tii­vi­ses­ti töi­tä hen­ki­lös­tön rek­ry­toi­mi­sek­si ja ti­lan­teen pa­ran­ta­mi­sek­si, tie­dot­tees­sa sa­no­taan.

Kai­nuun pri­kaa­tis­sa to­det­tiin lop­pu­ke­säs­tä kym­me­niä ade­no­vi­rus­tar­tun­to­ja, ja tar­tun­nan saa­nei­ta oli jou­tu­nut myös sai­raa­laan. Va­rus­mies­lii­ton mu­kaan osa sai­ras­tu­neis­ta on tar­vin­nut jopa te­ho­hoi­toa. Ta­pauk­sia on ol­lut muis­sa­kin va­rus­kun­nis­sa, mut­ta Kai­nuus­sa tar­tun­to­ja on to­det­tu enem­män kuin muu­al­la.

Syys­kuun en­sim­mäi­sel­lä vii­kol­la Kai­nuun pri­kaa­ti kui­ten­kin ker­toi, et­tä va­rus­mies­ten ade­no­vi­rus­ti­lan­ne oli hel­pot­ta­nut. Va­rus­kun­nan ter­vey­sa­se­man päi­vit­täi­set vas­taa­not­to­käyn­nit oli­vat pri­kaa­tin mu­kaan sel­väs­ti vä­hen­ty­neet.

Lepo-osas­tol­la oli tuol­loin vuo­de­po­ti­lai­na 27 va­rus­mies­tä ja sai­raa­la­hoi­dos­sa kak­si va­rus­mies­tä. Pri­kaa­tis­sa on yh­teen­sä noin 2 500 va­rus­mies­tä.

Ter­vey­den ja hy­vin­voin­nin lai­tok­sen mu­kaan ade­no­vi­ruk­set ai­heut­ta­vat yleen­sä ylem­mis­sä hen­gi­tys­teis­sä tu­leh­duk­sen, jon­ka oi­ree­na on kor­kea kuu­me.