työ­ryh­mä / STT

Pää­mi­nis­te­ri Pet­te­ri Or­po (kok.) sa­noo, et­tei ol­lut te­ke­mäs­sä pää­tös­tä, jon­ka myö­tä Suo­mi ei osal­lis­tu Uk­rai­nan jäl­leen­ra­ken­ta­mi­seen liit­ty­vään tasa-ar­vo­liit­tou­maan. Or­pon mu­kaan pää­tös oli ul­ko­maan­kaup­pa- ja ke­hi­tys­mi­nis­te­ri Vil­le Ta­vi­on (ps.).

Or­po kom­men­toi asi­aa po­li­tii­kan toi­mit­ta­jien yh­dis­tyk­sen ti­lai­suu­des­sa per­jan­tai­na.

– Olen tie­toi­nen, et­tä asi­as­ta on ke­säl­lä kes­kus­tel­tu, mut­ta en ole it­se käy­nyt tätä kes­kus­te­lua. Eli en ole teh­nyt pää­tök­siä, Or­po sa­noi.

MTV:n uu­ti­set ker­toi per­jan­tai­na, et­tä Suo­mi ei Ta­vi­on pää­tök­sel­lä osal­lis­tu ky­sei­seen tasa-ar­vo­liit­tou­maan. Ta­vio teki pää­tök­sen ke­sä­kuus­sa. MTV:n vir­ka­mies­läh­tei­den mu­kaan syy­nä oli, et­tä liit­tou­man on tar­koi­tus edis­tää myös su­ku­puo­li- ja sek­su­aa­li­vä­hem­mis­tö­jen asi­aa.

Mi­nis­te­ri Ta­vio sa­noi MTV:lle, et­tä asi­as­ta oli kes­kus­tel­tu ul­ko­mi­nis­te­ri­ös­sä ja pää­mi­nis­te­rin kans­sa.

Ta­vio ei kiis­tä asi­aa MTV:n uu­ti­sil­le ja sa­noo, et­tä kyse on pai­no­pis­te­va­lin­nas­ta.

– Uk­rai­nan osal­ta hu­ma­ni­tää­ri­sen avun puo­lel­la on ol­lut pai­no­pis­tee­nä enem­män vam­mai­set, van­huk­set ja täl­lä ta­val­la. Kyse on si­nän­sä pai­no­pis­te­va­lin­nas­ta, Ta­vio sa­noi MTV:lle.

Or­po ko­ros­ti, et­tei Ta­vi­on yk­sit­täi­nen pää­tös muu­ta Suo­men ul­ko­po­li­tii­kan lin­jaa.

– Mi­nus­ta oli­si ol­lut täy­sin hal­li­tuk­sen lin­jan mu­kais­ta osal­lis­tua tä­hän, Or­po sa­noi.

Or­po ei vas­tan­nut suo­raan ky­sy­myk­seen sii­tä, tu­lee­ko Ta­vi­ol­le jon­kin­lai­sia seu­rauk­sia pää­tök­ses­tä. Or­pon mu­kaan Ta­vio teki pää­tök­sen "nor­maa­lin pää­tän­tä­val­tan­sa puit­teis­sa".

Sa­moil­la lin­joil­la on ul­ko­mi­nis­te­ri Eli­na Val­to­nen (kok.). Hä­nen­kään mie­les­tä Ta­vi­on yk­sit­täi­nen rat­kai­su ei muu­ta Suo­men ul­ko­po­li­tii­kan pit­kää lin­jaa.

– Ta­vio on täs­sä käyt­tä­nyt hä­nel­le kuu­lu­vaa toi­mi­val­taa, mut­ta yk­sit­täi­nen rat­kai­su ei tie­ten­kään muu­ta Suo­men pit­kää lin­jaa. Hal­li­tus on si­tou­tu­nut yh­den­ver­tai­suu­den edis­tä­mi­seen ja Uk­rai­nan tu­ke­mi­seen, Val­to­nen kir­joit­taa STT:lle lä­het­tä­mäs­sään teks­ti­vies­tis­sä.

Val­to­nen sa­noo it­se pi­tä­vän­sä sek­su­aa­li­vä­hem­mis­tö­jen oi­keuk­sia esil­lä kai­kis­sa yh­teyk­sis­sä esi­mer­kik­si Suo­men Etyj-pu­heen­joh­ta­juu­den yh­tey­des­sä.

Val­to­nen viit­taa teks­ti­vies­tis­sään ul­ko- ja tur­val­li­suus­po­liit­ti­seen se­lon­te­koon, jos­sa to­de­taan, et­tä "Suo­mi jat­kaa pit­kän ai­ka­vä­lin ih­mi­soi­keus­po­liit­tis­ta lin­jaan­sa muun mu­as­sa nais­ten, tyt­tö­jen, vam­mais­ten hen­ki­löi­den, al­ku­pe­räis­kan­so­jen ja su­ku­puo­li- ja sek­su­aa­li­vä­hem­mis­tö­jen sekä mui­den eri­tyi­sen haa­voit­tu­vas­sa ase­mas­sa ole­vien hen­ki­löi­den oi­keuk­sien edis­tä­mi­sek­si ja puo­lus­ta­mi­sek­si".

Tasa-ar­vo­liit­tou­ma pe­rus­tet­tiin Uk­rai­nan jäl­leen­ra­ken­nus­kon­fe­rens­sis­sa Ber­lii­nis­sä ke­sä­kuus­sa. Or­po oli pai­kal­la kon­fe­rens­sis­sa ja sa­noo, et­tä Suo­mel­ta pyy­det­tiin osal­lis­tu­mis­ta eri­tyi­ses­ti liit­ty­en esi­mer­kik­si vä­es­tön tur­vaa­mi­seen, kou­lu­jen tur­val­li­suu­teen ja ener­gi­ainf­rast­ruk­tuu­riin. Or­pon mu­kaan Suo­mi kes­kit­tyi eri­tyi­ses­ti näi­hin tee­moi­hin.

MTV:n mu­kaan liit­tou­maan osal­lis­tu­vat muun mu­as­sa Ruot­sin, Nor­jan, Tans­kan, Vi­ron, Bri­tan­ni­an ja Yh­dys­val­tain ul­ko­mi­nis­te­ri­öt tai ke­hi­ty­syh­teis­työ­vi­ras­tot sekä EU.

Jä­se­net ovat si­tou­tu­neet huo­mi­oi­maan eri­tyi­ses­ti nais­ten ja mies­ten vä­li­sen tasa-ar­von sekä nais­nä­kö­kul­man Uk­rai­nan jäl­leen­ra­ken­ta­mi­ses­sa. MTV ker­too, et­tä liit­tou­mas­sa on kyse en­nem­min po­liit­ti­ses­ta si­tou­tu­mi­ses­ta kuin konk­reet­ti­siin hank­kei­siin tai ra­haa vaa­ti­viin pa­nos­tuk­siin si­tou­tu­mi­ses­ta.

Edus­kun­nan ul­ko­a­si­an­va­li­o­kun­nan va­ra­pu­heen­joh­ta­ja So­fia Vik­man (kok.) kir­joit­taa vies­ti­pal­ve­lu X:ssä, et­tä Ta­vi­on on tul­ta­va pi­kai­ses­ti sel­vit­tä­mään pää­tös­tään edus­kun­nan ul­ko­a­si­ain­va­li­o­kun­nal­le.

– Nais­ten ja tyt­tö­jen ase­man vah­vis­ta­mi­nen on kir­jat­tu hal­li­tu­soh­jel­maan ke­hi­tys­po­li­tiik­kam­me pai­no­pis­teek­si. Sii­nä meil­lä myös on kan­sain­vä­li­ses­ti pal­jon an­net­ta­vaa, Vik­man kir­joit­taa.

Ul­ko­a­si­an­va­li­o­kun­nan pu­heen­joh­ta­ja Kim­mo Kil­ju­nen (sd.) on asi­as­ta Vik­ma­nin kans­sa sa­maa miel­tä.

– Tämä on fun­da­men­taa­li­nen ar­vo­ky­sy­mys kos­kien su­vait­se­vai­suut­ta ja sek­su­aa­li­vä­hem­mis­tö­jen ase­maa. Tämä on fun­da­men­taa­li­nen ky­sy­mys meil­le Eu­roo­pan neu­vos­ton jä­se­ni­nä. Sil­lä ar­vo­poh­jal­la, jol­la olem­me ra­ken­ta­neet suo­ma­lais­ta yh­teis­kun­taa ja myös mei­dän ul­ko­po­li­tiik­kaam­me, tämä on iso ky­sy­mys, Kil­ju­nen sa­noi STT:lle per­jan­tai­na en­nen ul­ko­a­si­ain­va­li­o­kun­nan ko­kous­ta.

Kil­ju­nen ei osan­nut sa­noa, nou­see­ko asia esil­le vie­lä ul­ko­a­si­ain­va­li­o­kun­nan per­jan­tai­ses­sa ko­kouk­ses­sa.

– Pi­dän ar­vok­kaa­na sitä, et­tä hän (Vik­man) on sen nos­ta­nut esiin. Pi­dän eri­tyi­sen ar­vok­kaa­na sitä, et­tä tämä tu­lee hal­li­tus­puo­lu­een joh­ta­val­ta toi­mi­jal­ta ul­ko­a­si­ain­va­li­o­kun­nas­sa. Tämä on hyvä avaus ja eh­dot­to­mas­ti tuen sitä, Kil­ju­nen sa­noi.

Op­po­si­ti­o­puo­lu­eet SDP ja va­sem­mis­to­liit­to ai­ko­vat esit­tää Ta­vi­ol­le epä­luot­ta­mus­ta. Asi­as­ta ker­to­vat edus­kun­ta­ryh­mien pu­heen­joh­ta­jat vies­ti­pal­ve­lu X:ssä.

SDP:n edus­kun­ta­ryh­män pu­heen­joh­ta­jan Tyt­ti Tup­pu­rai­sen mie­les­tä Ta­vi­on pää­tös ei ole hal­li­tuk­sen lin­jan mu­kai­nen.

– Hal­li­tus on epä­on­nis­tu­nut pi­tä­mään kiin­ni Suo­men yh­tei­ses­tä ul­ko­po­liit­ti­ses­ta lin­jas­ta. Tasa-ar­von, tyt­tö­jen ja nais­ten sekä vä­hem­mis­tö­jen asi­oi­den edis­tä­mi­nen ovat ai­na ol­leet Suo­men ul­ko­po­li­tii­kan kes­ki­ös­sä, Tup­pu­rai­nen kir­joit­ti vies­tis­sään.

Va­sem­mis­to­lii­ton Ai­no-Kai­sa Pe­ko­nen ker­toi Tup­pu­rai­sen jäl­keen, et­tä ryh­mä yh­tyy SDP:n esi­tyk­seen.

– Ta­vi­on toi­min­ta on täy­sin kes­tä­mä­tön­tä, ei­kä mi­nis­te­ri nau­ti luot­ta­mus­tam­me, Pe­ko­nen kir­joit­ti.

Epä­luot­ta­mus­lau­se mer­kit­see, et­tä edus­kun­nas­sa ää­nes­te­tään mi­nis­te­rin luot­ta­muk­ses­ta.

SDP:n va­ra­pu­heen­joh­ta­ja Na­si­ma Raz­my­ar kri­ti­soi Ta­vi­on pää­tös­tä ai­em­min ko­va­sa­nai­ses­ti vies­ti­pal­ve­lu X:ssä. Hän ku­vai­lee pää­tös­tä no­lok­si ja sää­lit­tä­väk­si. STT ky­syi Raz­my­a­ril­ta pe­rus­te­lu­ja kir­joi­tuk­sel­leen.

– En­sim­mäi­nen re­ak­tio (oli), et­tä no­loa ja toi­saal­ta erit­täin sää­lit­tä­vää Suo­mel­ta toi­mia näin, Raz­my­ar ker­too STT:lle.

Raz­my­a­rin mie­les­tä pää­tök­ses­sä ei ole kyse pai­no­pis­te­va­lin­nas­ta vaan ar­vo­va­lin­nas­ta.

– Tämä ei ole mi­kään nol­la­sum­ma­pe­li, et­tä jos tu­e­taan van­huk­sia ja vam­mai­sia, ei voi­da tu­kea sek­su­aa­li­vä­hem­mis­tö­jä. Päin­vas­toin Suo­mi voi näi­tä kaik­kia tu­kea, ja on syy­tä tu­kea.

Raz­my­ar kat­soo, et­tä sek­su­aa­li- ja su­ku­puo­li­vä­hem­mis­tö­jen tu­ke­mi­sen pi­täi­si ol­la it­ses­tään­sel­vyys Suo­men kal­tai­sel­le de­mok­raat­ti­sel­le ja tasa-ar­voa kan­nat­ta­val­le maal­le.

– Kyl­lä täs­sä vas­tuu kuu­luu myös ul­ko­mi­nis­te­ril­le ja pää­mi­nis­te­ril­le, et­tä mitä he vas­taa­vat.

---

STT-työ­ryh­mä: An­ni Kes­ki-Heik­ki­lä, Tuo­mas Sa­vo­nen, Ee­tu Ha­lo­nen, Em­mi Til­vis