Suo­mes­sa on loka-mar­ras­kuus­sa 2024 al­ka­mas­sa RS-vi­rus­ta vas­taan ke­hi­te­tyn uu­den­lai­sen es­to­lääk­keen an­ta­mi­nen pie­nil­le lap­sil­le. Lää­ki­tyk­sen ta­voit­tee­na on eh­käis­tä suu­rin osa RS-vi­ruk­sen ai­heut­ta­mas­ta ime­väi­si­käis­ten sai­raa­la­hoi­dos­ta.

RS-vi­rus (res­pi­ra­to­ry syn­cy­ti­al vi­rus, RSV) on maa­il­man­laa­jui­ses­ti ylei­sin pien­ten las­ten sai­raa­la­hoi­toon joh­ta­va hen­gi­tys­tie­in­fek­ti­oi­den ai­heut­ta­ja. Noin 2 pro­sent­tia kai­kis­ta syn­ty­vis­tä lap­sis­ta jou­tuu RSV:n vuok­si sai­raa­la­hoi­toon en­sim­mäi­sen ikä­vuo­ten­sa ai­ka­na. Va­ka­van RSV-tau­din ja sii­tä joh­tu­van sai­raa­la­hoi­don ris­ki on suu­rim­mil­laan al­le kol­men kuu­kau­den ikäi­sil­lä lap­sil­la, jois­ta noin 15 pro­sent­tia jou­tuu sai­raa­la­hoi­ton­sa ai­ka­na te­ho­hoi­toon.

– RSV-in­fek­ti­on eh­käi­se­mi­sek­si on vii­me vuo­si­na ke­hi­tet­ty pit­kä­vai­kut­tei­nen vas­ta-ai­ne nir­se­vi­ma­bi, joka an­ne­taan yh­te­nä pis­tok­se­na li­hak­seen. Se voi­daan an­taa jo ai­van vas­ta­syn­ty­neel­le, ja se tar­jo­aa lap­sel­le hy­vän suo­jan va­ka­vaa RSV-in­fek­ti­o­ta vas­taan koko tal­ven epi­de­mi­a­kau­dek­si. Val­mis­te on hy­vin tur­val­li­nen, ja se ol­lut käy­tös­sä jo tal­vel­la 2023–2024 useis­sa mais­sa, jois­sa se on es­tä­nyt 80–90 pro­sent­tia RSV:n ai­heut­ta­mas­ta sai­raa­la­hoi­dos­ta, Tyks las­ten in­fek­ti­o­tau­tien osas­to­ny­li­lää­kä­ri Vil­le Pel­to­la sa­noo.

Suo­mes­sa nir­se­vi­ma­bia tul­laan tar­jo­a­maan tal­vi­kau­del­la 2024–25 kai­kil­le RSV-epi­de­mi­an ai­ka­na syn­ty­vil­le lap­sil­le sekä niil­le, jot­ka ovat epi­de­mi­an al­ka­es­sa al­le 3 kuu­kau­den ikäi­siä. Tä­män li­säk­si nir­se­vi­ma­bia tar­jo­taan tiet­tyi­hin va­ka­van RSV-in­fek­ti­on ris­ki­ryh­miin kuu­lu­vil­le al­le 1-vuo­ti­ail­le lap­sil­le.

Nir­se­vi­ma­bi an­ne­taan yh­te­nä pis­tok­se­na li­hak­seen. RSV-kau­den ai­ka­na syn­ty­vät vau­vat saa­vat sen pian syn­ty­män jäl­keen syn­ny­tys­sai­raa­las­sa. Van­hem­mat vau­vat saa­vat vas­ta-ai­neen neu­vo­la­käyn­nil­lä. Nir­se­vi­ma­bin voi an­taa sa­mas­sa yh­tey­des­sä ro­ko­te­oh­jel­man ro­kot­tei­den kans­sa. Mi­kä­li äi­ti on saa­nut RSV-ro­kot­teen odo­tu­sai­ka­na, vau­va ei tar­vit­se nir­se­vi­ma­bia.