An­ni Kes­ki-Heik­ki­lä / STT

Pe­rus­suo­ma­lais­ten vii­me­ai­kai­set lau­sun­not ei­vät ole hai­tan­neet hal­li­tuk­sen toi­min­ta­ky­kyä, sa­noo pää­mi­nis­te­ri Pet­te­ri Or­po (kok.). Or­po kom­men­toi asi­aa po­li­tii­kan toi­mit­ta­jien yh­dis­tyk­sen ti­lai­suu­des­sa per­jan­tai­na Ke­sä­ran­nas­sa.

– Yli­pään­sä asi­at oli­si­vat hel­pom­pia, jos täl­lai­sia kai­ken­lai­sia lau­sah­duk­sia oli­si vä­hem­män, mut­ta var­si­nai­ses­ti hal­li­tuk­sen toi­min­ta­ky­kyä se ei ole tois­tai­sek­si hai­tan­nut, Or­po sa­noi.

Hal­li­tus­puo­lue pe­rus­suo­ma­lai­set on he­rät­tä­nyt vii­me ai­koi­na huo­mi­o­ta esi­mer­kik­si kan­na­no­toil­laan hal­li­tuk­sen ra­sis­min­vas­tai­ses­ta kam­pan­jas­ta. Per­jan­tai­na puo­les­taan kes­kus­tel­tiin ul­ko­maan­kaup­pa- ja ke­hi­tys­mi­nis­te­ri Vil­le Ta­vi­on (ps.) pää­tök­ses­tä, jon­ka mu­kaan Suo­mi ei osal­lis­tu Uk­rai­nan jäl­leen­ra­ken­ta­mi­sen tasa-ar­vo­liit­tou­maan.

Or­po sa­noi ar­vi­oi­van­sa omaa on­nis­tu­mis­taan en­nen kaik­kea sil­lä, kuin­ka hy­vin hal­li­tu­soh­jel­maa to­teu­te­taan. Hä­nen mu­kaan­sa se su­juu tu­lok­sek­kaas­ti.

– Kyl­lä, on ol­lut eri­lai­sia kes­kus­te­lu­ja ja avauk­sia, jot­ka ei­vät ole hel­pot­ta­neet hal­li­tuk­sen työs­ken­te­lyä, Or­po sa­noi viit­taa­mat­ta mi­hin­kään tiet­tyyn ta­pauk­seen.

– Mut­ta sa­maan ai­kaan täy­tyy ym­mär­tää se, et­tei hal­li­tus ole mi­kään sel­lai­nen lin­ja­or­ga­ni­saa­tio, jos­sa äräh­tä­mäl­lä kaik­ki ovat sa­mas­sa ruo­dus­sa ja työ näin vain jat­kuu.

Or­pol­ta ky­syt­tiin eri­tyi­ses­ti hä­nen suh­tees­taan pe­rus­suo­ma­lais­ten edus­kun­ta­ryh­män pu­heen­joh­ta­jaan Jani Mä­ke­lään. Mä­ke­lä on vii­me ai­koi­na ol­lut ot­si­kois­sa muun mu­as­sa lau­sun­nois­taan ra­sis­min­vas­tai­ses­ta kam­pan­jas­ta ja suo­ma­lai­sis­ta yri­tys­joh­ta­jis­ta.

Or­po ko­ros­ti vas­tauk­ses­saan Mä­ke­län ase­maa ryh­män pu­heen­joh­ta­ja­na.

– Olen esit­tä­nyt toi­veen, et­tä hän muis­taa tä­män, et­tä sii­nä roo­lis­sa sil­lä on eri­tyi­sen isoa mer­ki­tys­tä, mi­ten sa­no­jaan va­lit­see. Mi­nul­la on hyvä kes­kus­te­lu­yh­teys yli­pään­sä ih­mis­ten kans­sa, Or­po luon­neh­ti.

Täl­lä vii­kol­la on kes­kus­tel­tu Suo­men mai­nees­ta maa­il­mal­la. Esi­mer­kik­si Kes­kus­kaup­pa­ka­ma­ri jul­kai­si ky­se­lyn, jon­ka mu­kaan yri­tyk­set ovat tyy­ty­mät­tö­miä hal­li­tuk­sen maa­han­muut­to­po­li­tiik­kaan. Kes­kus­kaup­pa­ka­ma­rin joh­ta­va asi­an­tun­ti­ja Suvi Pulk­ki­nen sa­noi tie­dot­tees­sa, et­tä yri­tys­ten mie­les­tä hal­li­tuk­sen tu­lee lo­pet­taa "ra­sis­mil­la flirt­tai­lu" ei­kä se saa pi­la­ta Suo­men maab­rän­diä.

Li­säk­si brit­ti­leh­ti Gu­ar­di­an teki ju­tun Or­pon hal­li­tuk­sen suun­ni­tel­mis­ta ra­joit­taa il­man oles­ke­luo­i­keut­ta maas­sa ole­vien ter­vey­den­huol­toa. Osa op­po­si­ti­o­po­lii­ti­kois­ta piti tätä hait­ta­na Suo­men mai­neel­le.

Or­po it­se sa­noi kes­ki­viik­ko­na Kun­ta­lii­ton ti­lai­suu­des­sa, et­tä op­po­si­ti­on luo­ma vää­rä kuva Suo­mes­ta hait­taa maan hou­kut­te­le­vuut­ta.

Per­jan­tai­na Or­po kui­ten­kin sa­noi, et­tä hä­nes­tä Suo­men mai­ne ei ole kär­si­nyt.

– Meil­lä on yk­sit­täi­siä kir­joi­tuk­sia ol­lut maa­il­man leh­dis­sä, mut­ta se kaik­ki pa­lau­te, kes­kus­te­lut, mitä saan kol­le­goil­ta... Ei Suo­men mai­ne ole kär­si­nyt. Ei Suo­mi ole jo­ten­kin ai­noa saa­re­ke, jos­sa mie­li­pi­de-erot hal­li­tus­ten si­säl­lä tai puo­lu­ei­den vä­lil­lä ovat kär­jis­ty­neet, Or­po sa­noi.

– Lu­ku­jen va­los­sa Suo­men ve­to­voi­ma on kas­va­nut, kos­ka al­ku­vuo­den ai­ka­na työ­pe­räi­sen oles­ke­lu­lu­van ha­ke­muk­sia on jä­tet­ty enem­män kuin vii­me vuon­na, ja vii­me vuo­si oli his­to­ri­an en­nä­tys­vuo­si, hän jat­koi.