Kur­kien syys­muut­to on käyn­nis­ty­nyt to­den te­ol­la täl­lä vii­kol­la tuu­lien kään­nyt­tyä poh­joi­seen. Maa­nan­tai­na Han­gon lin­tu­a­se­mal­la las­ket­tiin jo liki 10 000 muut­ta­vaa kur­kea. Kes­ki­viik­ko­na 15.9. liik­keel­le läh­ti­vät suu­rin jou­koin Poh­jois-Poh­jan­maal­la le­väh­tä­vät kur­jet, ja näyt­tä­vää kur­ki­muut­toa on­kin lä­hi­päi­vi­nä odo­te­ta­vis­sa mo­nil­le muu­ton­tark­kai­lu­pai­koil­le Poh­ja­maal­ta ete­lä­ran­ni­kol­le as­ti.

Muut­to­mat­kal­le val­mis­tau­tu­via kur­kia voi tänä vuon­na seu­ra­ta myös ko­ti­soh­val­ta Bird­Li­fe Suo­men Lin­tu­li­ven kaut­ta. Li­ve­ka­me­ra vä­lit­tää ku­vaa Vaa­san Sö­derf­jär­de­nil­tä, joka on Suo­men tär­keim­piä muu­to­nai­kai­sia le­väh­dy­sa­lu­ei­ta kur­jil­le sekä ke­vääl­lä et­tä syk­syl­lä. Sö­derf­jär­den on myös kan­sain­vä­li­ses­ti tär­keä lin­tu­a­lue (IBA, Im­por­tant Bird and Bi­o­di­ver­si­ty Area). Tänä syk­sy­nä pai­kal­la on ol­lut enim­mil­lään 7000 kur­kea.

Sö­derf­jär­den on kuu­ti­sen ki­lo­met­riä le­veä, pyö­reä pel­to­au­kea, jon­ka ar­vel­laan syn­ty­neen yli 520 mil­joo­naa vuot­ta sit­ten me­te­o­riit­ti­tör­mäyk­sen seu­rauk­se­na. Syk­syi­sin pai­kal­le ke­rään­tyy kur­kia elo­kuus­ta al­ka­en. Alu­eel­la on par­haim­mil­laan las­ket­tu yli 10 000 kur­kea. Kur­jet saa­pu­vat aa­mui­sin ruo­kai­le­maan pel­lol­le ja len­tä­vät il­tai­sin yö­py­mään saa­ris­toon. Syk­syn ede­tes­sä ne läh­te­vät so­pi­van poh­jois­tuu­len sii­vit­tä­mä­nä muut­to­mat­kal­le.

Kur­kien li­säk­si Sö­derf­jär­de­nil­le ke­rään­tyy muut­to­ai­koi­na muun mu­as­sa lau­lu­jout­se­nia, han­hia, kyyh­ky­jä ja var­pus­lin­tu­ja. Pel­lol­le on saa­pu­nut jo sa­to­ja jout­se­nia, ja lo­ka­kuun lo­pul­la nii­den mää­rä nous­see vii­me vuo­sien ta­paan yli tu­han­teen. Jout­se­net vii­py­vät pai­kal­la jopa jou­lu­kuun al­kuun saak­ka.

Li­ve­ku­vaa vä­lit­tä­vä ka­me­ra on si­joi­tet­tu Me­te­o­rii­hen vie­rai­lu­kes­kuk­sen lin­tu­tor­niin. Ka­me­ra kään­tyy au­to­maat­ti­ses­ti ja näyt­tää pel­to­au­ke­aa eri puo­lil­ta.

• Lin­tu­li­ve Vaa­sas­ta: www.bird­li­fe.fi/lin­tu­li­ve/so­derf­jar­den/

• Me­te­o­rii­hen vie­rai­lu­kes­kus: www.me­te­o­ria.fi/fi