Ma­ria Ros­vall / STT

Niin kut­su­tun Kan­kaan­pään ää­ri­oi­keis­to­ryh­män oi­keu­den­käyn­nis­sä kuul­laan tä­nään ter­ro­ris­mi­ri­kok­sis­ta syy­tet­ty­jä mie­hiä.

Ko­ko­nai­suu­des­sa on syy­tet­ty­nä vii­si al­le 30-vuo­ti­as­ta mies­tä. Heis­tä kah­ta syy­te­tään ter­ro­ris­mi­ri­kok­sis­ta.

Syyt­tä­jien mu­kaan mo­lem­mat ovat ra­di­ka­li­soi­tu­neet, ja kum­mal­le­kin vaa­di­taan eh­do­ton­ta van­keut­ta. 28-vuo­ti­as­ta mies­tä syy­te­tään ter­ro­ris­ti­ses­sa tar­koi­tuk­ses­sa teh­dys­tä ta­hal­li­ses­ta rä­jäh­de­ri­kok­ses­ta sekä kou­lut­tau­tu­mi­ses­ta ter­ro­ris­mi­ri­kok­sen te­ke­mis­tä vas­ten. 29-vuo­ti­as­ta mies­tä syy­te­tään kou­lut­tau­tu­mi­ses­ta ter­ro­ris­mi­ri­kok­sen te­ke­mis­tä var­ten.

Syyt­tä­jien mu­kaan syy­tet­ty­jen ra­di­ka­li­soi­tu­mi­nen al­koi 2010-lu­vun puo­li­vä­lis­sä, kun ryh­mä ryh­tyi omak­su­maan aa­tet­ta, jon­ka mu­kaan val­koi­hoi­set ih­mi­set ovat jol­lain ta­val­la uhat­tui­na.

Syyt­tä­jän mu­kaan sie­ge-ide­o­lo­gi­an mu­kai­sen ja uus­nat­sis­ti­sen ak­se­le­ra­ti­o­nis­ti­sen aat­teen pyr­ki­myk­se­nä on ro­tu­so­dan ni­mis­sä teh­dä ter­ro­ri-is­ku­ja ja muu­ta vä­ki­val­taa sel­lai­sia ryh­miä koh­taan, jot­ka ko­e­taan vi­hol­li­si­na tai val­kois­ta vä­es­töä alem­pi­ar­voi­si­na.

Tä­män­kal­tais­ta ajat­te­lua oli asi­an­tun­ti­joi­den mu­kaan taus­tal­la esi­mer­kik­si Uu­den-See­lan­nin Christc­hurc­his­sa vuon­na 2019 teh­dyis­sä mos­kei­ja-is­kuis­sa, jois­sa kuo­li yli 50 ih­mis­tä..

Syyt­tä­jän mu­kaan ter­ro­ris­mi­ri­kok­sis­ta syy­te­tyn kak­si­kon ta­voit­tee­na oli har­joi­tel­la ja val­mis­taa it­se­ään esi­mer­kik­si vas­taa­not­to­kes­kuk­seen teh­tä­vään pom­mi-is­kuun tai mui­hin aseel­li­siin hyök­käyk­siin. Kes­kus­ri­kos­po­lii­si (KRP) sa­noi tut­kin­nas­saan, et­tä kak­si­kol­la on ol­lut yh­teyk­siä myös kes­kei­siin kan­sain­vä­li­siin ää­ri­oi­keis­to­toi­mi­joi­hin.

– Aja­tus­maa­il­man yti­mes­sä on vä­ki­val­lan pi­tä­mi­nen hy­väk­syt­tä­vä­nä yh­teis­kun­nal­li­sen vai­kut­ta­mi­sen muo­to­na. Osal­lis­tu­mi­nen de­mok­raat­ti­seen vai­kut­ta­mi­seen näh­dään tar­koi­tuk­set­to­ma­na, sen ai­ka on ohi, on suo­ran toi­min­nan ai­ka, val­ti­on­syyt­tä­jä Samp­sa Ha­ka­la sa­noi pää­kä­sit­te­lyn en­sim­mäi­se­nä päi­vä­nä tiis­tai­na Sa­ta­kun­nan kä­rä­jä­oi­keu­des­sa.

Konk­reet­tis­ta is­ku­suun­ni­tel­maa ryh­mäl­lä ei syyt­tä­jän mu­kaan ol­lut. Ryh­mään kuu­lu­nei­den hal­lus­sa oli kui­ten­kin usei­ta am­pu­ma-asei­ta, yli tu­hat pat­ruu­naa, kym­me­niä ki­lo­ja dy­na­miit­tia ja yli sata ki­loa rä­jäh­teen val­mis­ta­mi­seen kel­paa­vaa lan­noi­tet­ta, syyt­teis­sä lis­ta­taan.

Mie­het ovat kiis­tä­neet ter­ro­ris­mi­syyt­teet. Puo­lus­tuk­sen­sa mu­kaan he ovat ta­val­li­sia, työs­sä­käy­viä mie­hiä, ja ter­ro­ris­mi­syyt­teet ovat seu­raus­ta yk­si­puo­li­ses­ta tut­kin­nas­ta.

– On läh­det­ty sii­tä, et­tä pää­mie­he­ni toi­min­ta on kul­ke­nut pit­kin pol­kua jon­kin­lai­seen ää­ri­oi­keis­to­lai­seen ak­se­le­ra­ti­o­nis­miin, ja koko esi­tut­kin­taa on kat­sot­tu sil­tä poh­jal­ta, et­tä mit­kä asi­at tu­ke­vat sitä. Mut­ta löy­tyy myös val­ta­vas­ti muu­ta ai­neis­toa, mitä edes po­lii­si ei ole aja­tel­lut liit­ty­vän näi­hin mah­dol­li­siin ri­kok­siin, sa­noi 28-vuo­ti­aan syy­te­tyn avus­ta­ja Juk­ka Yli­kah­ri tiis­tai­na.

Sa­maa sa­noi 29-vuo­ti­aan syy­te­tyn asi­a­na­ja­ja Jyr­ki Puu­ru­nen.

– (Pää­mie­hel­tä­ni) on löy­ty­nyt tie­dos­to­ja, joi­ta tääl­lä tul­laan esit­tä­mään. Hä­nel­lä on ol­lut ko­neel­la sa­to­ja tie­dos­to­ja, jois­ta syyt­tä­jä on va­lin­nut yh­dek­sän tai kym­me­nen, Puu­ru­nen ker­toi.

Yli­kah­rin mu­kaan tut­kin­nas­sa on lii­oi­tel­tu esi­mer­kik­si syy­tet­ty­jen käy­mien net­ti­kes­kus­te­lu­jen mer­ki­tys­tä.

– Jos joku pu­huu tie­tyl­lä ta­val­la tai hä­nel­lä on tie­tyn­lais­ta ma­te­ri­aa­lia hal­lus­saan, sii­tä on vie­lä pit­kä mat­ka sii­hen, et­tä ky­sees­sä on ra­di­ka­li­soi­tu­nut hen­ki­lö, jol­la on jon­kin­lai­nen ter­ro­ris­ti­nen tar­koi­tus ja joka ai­heut­tai­si va­ka­vaa vaa­raa Suo­mel­le.

Puu­ru­nen sa­noi, et­tä maa­seu­dul­la mo­nil­la­kin on eri­lai­sia am­pu­ma-asei­ta ja et­tä lan­noi­te oli tar­koi­tet­tu ta­val­li­seen käyt­tö­tar­koi­tuk­seen­sa eli lan­noit­teek­si maa­ti­lal­la. Puu­ru­sen mu­kaan hä­nen pää­mies­tään ovat ai­na kiin­nos­ta­neet esi­mer­kik­si so­ta­his­to­ria, vä­ki­val­ta ja näi­hin liit­ty­vät ta­ri­nat, mikä hä­nen mu­kaan­sa nä­kyy esi­mer­kik­si syyt­tä­jän esiin nos­ta­mis­sa ta­tuo­in­neis­sa.

– (Pää­mie­he­ni) on ihan ta­val­li­nen suo­ma­lai­nen, on käy­nyt kou­lut ja on työ­e­lä­mäs­sä. Ei ole kyse syr­jäy­ty­nees­tä tai yh­teis­kun­nan lai­dal­le ajau­tu­nees­ta yk­si­lös­tä.