Po­rin maa­ui­ma­lan ym­pä­ris­tön ke­hit­tä­mi­sek­si on laa­dit­tu yleis­suun­ni­tel­ma, jon­ka ta­voit­tee­na on ke­hit­tää alu­een tur­val­li­suut­ta, käy­tet­tä­vyyt­tä ja viih­ty­vyyt­tä. Nyt käyn­nis­sä on to­teu­tus­suun­nit­te­lu­vai­he, jon­ka ai­ka­na jat­ke­taan maa­ui­ma­lan edus­tan, py­sä­köin­ti­a­lu­een ja Po­rin met­sään joh­ta­vien reit­tien tar­kem­paa, ra­ken­ta­mi­seen täh­tää­vää suun­nit­te­lua yleis­suun­ni­tel­man poh­jal­ta. To­teu­tus­suun­nit­te­lus­sa hyö­dyn­ne­tään myös asuk­kail­ta saa­tu­ja mie­li­pi­tei­tä ja ide­oi­ta alu­een toi­min­to­jen pa­ran­ta­mi­sek­si.

To­teu­tus­suun­nit­te­lun käyn­nis­tä­mi­sen tu­ek­si asuk­kail­le to­teu­tet­tiin ke­säl­lä 2024 ky­se­ly, jon­ka avul­la ke­rät­tiin mie­li­pi­tei­tä yleis­suun­ni­tel­mas­ta ja toi­vot­tiin ide­oi­ta uu­den oles­ke­lu­a­lu­een toi­min­toi­hin. Li­säk­si yleis­suun­ni­tel­mas­ta pyy­det­tiin lau­sun­not van­hus­neu­vos­tol­ta, vam­mais­neu­vos­tol­ta ja nuo­ri­so­val­tuus­tol­ta.

– Tou­ko-ke­sä­kuus­sa jär­jes­tet­tyyn verk­ko­ky­se­lyyn saa­tiin yh­teen­sä lä­hes 230 vas­taus­ta. Suu­rin osa vas­tauk­sis­ta tuli asuk­kail­ta, mut­ta myös esi­mer­kik­si ur­hei­lu­seu­rat ot­ti­vat osaa ky­se­lyyn. Oli hie­noa huo­ma­ta, et­tä maa­ui­ma­lan alu­een ke­hit­tä­mi­nen sel­väs­ti kiin­nos­taa käyt­tä­jiä ja vas­tauk­sis­sa kävi il­mi, et­tä mo­net yleis­suun­ni­tel­mas­sa esi­te­tyt muu­tok­set oli­vat odo­tet­tu­ja, ker­too suun­nit­te­lu­hor­to­no­mi Kat­ja Tuo­ma­la Po­rin kau­pun­gil­ta.

Verk­ko­ky­se­lyn tu­lok­sis­sa nou­si­vat esiin muun mu­as­sa py­sä­köin­ti­paik­ko­jen riit­tä­vyys ja saat­to­lii­ken­teen jät­tö­pai­kan tär­keys sekä kä­ve­li­jöi­den, pyö­räi­li­jöi­den ja liik­ku­mi­ses­teis­ten tar­pei­den huo­mi­oi­mi­nen. Ole­mas­sa ole­van luon­non ja puus­ton säi­lyt­tä­mi­nen sekä luon­non­mu­kai­suu­den vaa­li­mi­nen ke­rä­si­vät kan­na­tus­ta, ei­kä alu­ees­ta ha­lut­tu teh­dä lii­an ra­ken­ne­tun nä­köis­tä. Li­säk­si alu­eel­le toi­vot­tiin esi­mer­kik­si li­sää kun­toi­lu­lait­tei­ta, wc-ti­lo­ja sekä ros­kik­sia.

Suun­ni­tel­mien to­teu­tu­es­sa lu­vas­sa on muun mu­as­sa ai­em­paa sel­ke­äm­mät rei­tit ja­lan­kul­ki­joil­le ja pyö­räi­li­jöil­le, täs­men­nyk­siä py­sä­köin­tiin, Ka­tin­ku­ruun joh­ta­van po­lun siir­tä­mi­nen sekä uu­si oles­ke­lu­a­lue ten­nis­kent­tien vie­reen. Myös ky­se­lys­sä esiin nous­sei­ta ide­oi­ta huo­mi­oi­daan mah­dol­li­suuk­sien mu­kaan alu­een ke­hit­tä­mi­ses­sä.

Maa­ui­ma­lan ja Po­rin met­sän au­ki­on to­teu­tus­suun­nit­te­lu teh­dään kon­sult­ti­työ­nä ku­lu­van syk­syn ja tal­ven ai­ka­na. To­teu­tus­suun­nit­te­lu­vai­he val­mis­tuu ke­vääl­lä 2025, ja uu­dis­tus­ten to­teu­tus aloi­te­taan ai­kai­sin­taan vuon­na 2026.