Frida Aho­nen / STT

Useim­pien pel­to­kas­vien sa­to­mää­rä jää kes­kin­ker­tai­sek­si, sel­vi­ää Luon­non­va­ra­kes­kuk­sen (Luke) tä­män vuo­den toi­ses­ta sa­to­ar­vi­os­ta. Luke ar­vi­oi, et­tä vil­ja­sa­don mää­räk­si tu­lee noin 3,2 mil­jar­dia ki­loa.

Muu­tos on vä­häi­nen kes­kuk­sen elo­kuus­sa esit­tä­mään en­sim­mäi­seen ar­vi­oon, joka oli 3,3 mil­jar­dia ki­loa.

Kes­kuk­sen mu­kaan ruis­sa­to jää pie­nek­si ei­kä vält­tä­mät­tä rii­tä koko vuo­dek­si. Sa­don ar­vi­oi­daan ole­van vain rei­lut puo­let vuo­sit­tai­ses­ta ku­lu­tuk­ses­tam­me. Ru­kiin ar­vi­oi­tu sato jää noin 53 mil­joo­naan ki­loon. Ruis­sa­to vaih­te­lee vuo­sit­tain pal­jon, kos­ka syk­syn run­saat sa­teet voi­vat es­tää kyl­vö­töi­tä.

Her­ne­sa­to sen si­jaan on ti­las­to­his­to­ri­an suu­rin: tä­män vuo­den sa­to­ar­vio ylit­tää sata mil­joo­naa ki­loa. Lu­ken mu­kaan ruo­ka- ja re­hu­her­neen kyl­vö­a­la kas­voi harp­pauk­sin vuo­des­ta 2019 vuo­teen 2023. Her­ne­a­la ohit­ti tuol­loin en­sin so­ke­ri­juu­rik­kaan ja ru­kiin, sit­ten pe­ru­nan ja vii­me vuon­na ryp­sin ja rap­sin kyl­vö­a­lan.

Vaik­ka oh­ran vil­je­ly­a­la on hie­man kau­raa suu­rem­pi, ar­vi­oi­daan kau­ra­sa­don ole­van hie­man run­saam­pi kuin oh­ra­sa­don (1,2 ja 1,1 mil­jar­dia ki­loa).

Oh­ra on ol­lut val­ta­vil­ja vuo­des­ta 1977, mut­ta tä­män vuo­den ar­vi­on mu­kaan näyt­tää sil­tä, et­tä kau­ra on me­nos­sa ohi.

Yli­ak­tu­aa­ri An­ne­li Par­ta­la Lu­kes­ta ker­toi STT:lle elo­kuus­sa, et­tä oh­ran vil­je­ly­a­la on ol­lut las­kus­sa kym­me­nen vii­me vuo­den ajan. Kau­ran vil­je­ly­a­la on sen si­jaan py­sy­nyt jo­ta­kuin­kin sa­ma­na.

Kau­ran ja oh­ran vil­je­ly­a­lat ovat nyt mel­ko lä­hel­lä toi­si­aan.

Kol­man­nek­si vil­jel­lyim­män vil­jan eli veh­nän sa­to­ar­vio on kes­ki­mää­räi­nen eli noin 780 mil­joo­naa ki­loa.

Ko­ko­nais­vil­ja­sa­to­ar­vio on tänä vuon­na 3,2 mil­jar­dia ki­loa. Vil­jaa kas­vaa lä­hes puo­lel­la Suo­men pel­to­vil­je­ly­a­las­ta.

Maa­ta­lou­den asi­an­tun­ti­ja­or­ga­ni­saa­tio Pro­Ag­ria puo­les­taan ar­vi­oi vii­me vii­kol­la jul­kais­tus­sa tie­dot­tees­saan syys­vil­jo­jen sa­to­ta­son ole­van vain vält­tä­vä koko maas­sa.

Or­ga­ni­saa­ti­on mu­kaan ru­kiin sa­to­ta­so on ol­lut tyy­dyt­tä­vä mut­ta laa­tu vaih­te­le­vaa ja syys­veh­nän sa­to­ta­so on pää­o­sin vaih­del­lut vält­tä­väs­tä heik­koon. Läm­min syk­sy on pait­si vauh­dit­ta­nut syys­kas­vien kas­vua myös hou­ku­tel­lut tu­ho­lai­sia, tie­dot­tees­sa ker­ro­taan.

So­ke­ri­juu­rik­kaan sa­dos­ta odo­te­taan suu­rin­ta kym­me­neen vuo­teen, Lu­ken tie­dot­tees­sa ker­ro­taan.

Pe­ru­nan sa­don taas ar­vi­oi­daan vas­taa­van suu­rin piir­tein sen ku­lu­tus­ta.

Pro­Ag­ri­an vii­me vii­kon ar­vi­on mu­kaan pe­ru­nan sa­dos­ta on tu­los­sa sekä laa­dul­li­ses­ti et­tä mää­räl­li­ses­ti hyvä, syys­kuun vaih­teen sa­teis­ta huo­li­mat­ta. Pro­Ag­ri­an mu­kaan toi­vee­na on nyt, et­tä sa­teet py­sy­vät vä­häi­si­nä.

– Vii­me vuo­den kato pe­ru­nas­sa on mo­nel­la pe­ru­na­ti­lal­la muis­tis­sa, ja uut­ta ka­to­vuot­ta ti­lat ei­vät kes­tä, Pro­Ag­ria sa­noi tie­dot­tees­saan.

So­ke­ri­juu­rik­kaan ja pe­ru­nan sato ke­rä­tään myö­hään syk­syl­lä, jo­ten sa­don­kor­juu on vie­lä kes­ken.

--

Jut­tua on kor­jat­tu kel­lo 12.40. Ai­em­min ju­tus­sa luki vir­heel­li­ses­ti, et­tä sa­to­ar­vio on 3,2 mil­jar­dia ki­loa. To­del­li­suu­des­sa kyse on vil­ja­sa­to­ar­vi­os­ta.