Tuo­mas Sa­vo­nen / STT

Ul­ko­maan­kaup­pa- ja ke­hi­tys­mi­nis­te­ri Vil­le Ta­vio (ps.) se­lit­tää Suo­men jät­täy­ty­mis­tä Uk­rai­nan jäl­leen­ra­ken­ta­mi­seen liit­ty­vän tasa-ar­vo­liit­tou­man ul­ko­puo­lel­le Suo­men las­ke­vil­la ke­hi­ty­syh­teis­työ­re­surs­seil­la.

– Meil­lä on las­ke­vat ke­hi­ty­syh­teis­työ­re­surs­sit, ja nii­den puit­teis­sa kat­so­taan ai­na jo­kai­nen aloi­te ta­paus­koh­tai­ses­ti, Ta­vio sa­noi toi­mit­ta­jil­le edus­kun­nas­sa.

– Ei ole mi­tään au­to­maa­ti­o­ta, et­tä kaik­kiin ke­hi­tys­po­liit­ti­siin aloit­tei­siin men­nään, Ta­vio sa­noi.

– On pal­jon aloit­tei­ta, osaan men­nään ja osaan ei. Ei Suo­men ul­ko­po­liit­ti­nen lin­ja sii­tä muu­tu, ol­laan­ko jos­sain mu­ka­na tai ei.

Ta­vi­on mu­kaan tasa-ar­vo­liit­tou­mas­ta käy­ty kes­kus­te­lu on ol­lut osin asi­a­ton­ta.

– On to­del­la har­haan­joh­ta­vaa yh­dis­tää tätä Suo­men Uk­rai­na-po­li­tiik­kaan. Uk­rai­na on mei­dän suu­rin ke­hi­ty­syh­teis­työ­kump­pa­ni­maa. Mei­dän tu­kem­me Uk­rai­nal­le on vank­ku­ma­ton­ta, Ta­vio pai­not­ti.

"Pride-liike vaikuttaa keskusteluun"

Ta­vi­on mu­kaan sek­su­aa­li­vä­hem­mis­tö­jen ase­maa aja­va Pride-lii­ke on vai­kut­ta­nut tasa-ar­vo­liit­tou­mas­ta käy­tyyn kes­kus­te­luun.

– Meil­le yri­te­tään teh­dä sel­lai­nen de­mok­ra­tia, et­tä ai­na jos et ole mu­ka­na jos­sain pa­pe­ris­sa mis­sä nä­kyy Pride-liik­keen lei­ma, niin sil­loin ai­na­kin osa ih­mi­sis­tä lei­maa mi­nut nat­sik­si ja Ve­nä­jä-mie­li­sek­si. Olen saa­nut hir­ve­äs­ti sel­lais­ta pa­lau­tet­ta tä­nään, se on ihan kä­sit­tä­mä­tön­tä,Ta­vio sa­noi.

– Näi­den ää­ri­va­sem­mis­to­lais­ten syy­tök­set ovat niin röyh­kei­tä, niis­sä ei ole mi­tään ra­jaa, hän jat­koi.

Ta­vio ko­ros­taa ol­leen­sa ai­na su­ku­puo­li­vä­hem­mis­tö­jen tasa-ar­von kan­nal­la.

– Pride-lii­ke on vi­her­va­sem­mis­to­hen­ki­nen lii­ke, joka ei ha­lua kes­kuu­teen­sa mi­tään kan­sal­lis­mie­li­sem­pää ajat­te­lu­maa­il­maa omaa­via ih­mi­siä. Heis­tä on tul­lut täl­lai­nen jon­kin sor­tin mie­li­pi­de­po­lii­si­lii­ke. He pyr­ki­vät lei­maa­maan eri miel­tä ole­vat. Se nä­kyy mo­nes­sa eri yh­tey­des­sä, kun pu­hu­taan täl­lai­sis­ta niin sa­no­tuis­ta sen­si­tii­vi­sis­tä ai­heis­ta, Ta­vio sa­noo.