Puumala: Mielenterveyskriisi vaatii muutakin kuin palveluiden lisäämistä
Mielenterveyskriisi on puhuttanut lähiaikoina paljon, ja syystäkin. Yhä enenevässä määrin ihmiset kokevat ahdistusta, masennusta ja elämän hallinnan menetystä. Ihminen voi työskennellä itsensä uuvuksiin, jäädä loukkuun kriisien keskelle tai menettää toivon harmaan arjen keskellä. Mielenterveydelliset syyt ovat Suomessa yleisin peruste työkyvyttömyydelle, mutta silti tuntuu siltä kuin asialle ei tehtäisi mitään. Mielenterveyspalveluita täytyy lisätä, mutta kriisin juurisyitä tulee myös kitkeä.
Apua ei ole riittävästi saatavilla. Kynnys hakeutua hoitoon on jo iso, mutta sen jälkeen vastassa saattaa odottaa useiden viikkojen, jopa kuukausien jonot. Hoitoon päästyään potilas voi joutua odottamaan pitkiä aikoja käyntien välissä, poukkoilemaan hoitajalta toiselle ja sietämään valtavan määrän byrokratiaa. Myös monille lääkkeiden ostaminen on taloudellisesti raskasta, sekä psykoterapeuteista on huutava pula. Prosessi avun saamiseksi voi uuvuttaa henkilöä entisestään, joka kasvattaa riskiä ongelmien pahenemiseen.
Erityisen vaikea tilanne on eri vähemmistöille. Esimerkiksi vammaisten itsemääräämisoikeutta loukataan jatkuvasti mm. pakkohoidolla ja eristämisellä, ja hoitajat eivät älttämättä osaa kohdata rodullistettuja henkilöitä sensitiivisellä tavalla. Sateenkaarinuoret oireilevat huomattavasti, sillä heihin kohdistuu paljon kielteisiä asenteita, syrjintää ja väkivaltaa. Kaikki Suomen transihmisten terveydenhuolto keskittyy Tampereelle ja Helsinkiin, eikä usein ole muita vaihtoehtoja, kuin kulkea pitkiäkin matkoja transpolille, jossa monet eivät edes koe saavansa tarvitsemaansa hoitoa. Myös heikko sosioekonominen asema rajaa mahdollisuuksia apuun.
Tilanne ei ratkea tarjoamalla ainoastaan yksilökeskeisiä ratkaisuja: lisää psykiatriaa, halvempaa terapiaa, enemmän lääkkeitä. Mielenterveyden oireilu on luonnollinen reaktio yhteiskunnassamme tapahtuvaan sortoon, eikä tämä tauti parane hoitamalla vain sen oireita. Köyhyyttä täytyy torjua turvaamalla kaikille riittävä toimeentulo. Yhteiskuntamme sortavia rakenteita tulee purkaa mm. takaamalla transihmisille hoitoa omassa kunnassaan, ja dekriminalisoimalla päihteitä. Terveet yhteisöt tukevat jäseniään, joten ihmisille tulee tarjota työkaluja rakentaa sellaisia. Pakkohoidon sijaan meidän tulisi tukea omaehtoisia vertaishoivan muotoja. Tämän kriisin päättäminen on mahdollista, ja täällä Satakunnassa pystymme viemään näitä asioita eteenpäin! Ehdokkailla alue- ja kuntavaaleissa on suuri vastuu, heidän arvonsa määrittävät millaisen huomisen näemme. Itse olen valmis luomaan Satakuntaa, jossa on hyvä elää.
Eppu Puumala
Opiskelija, aluevaaliehdokas (vas.)