”Paljon on tullut tehtyä” – Pankkiuraa luonut Päivi Pessi-Järvenpää siirtyy eläkepäiville toimitusjohtajan tittelin pehmustamana
Tiia Jokisalo
Paljon on tullut tehtyä. Näin voisi Päivi Pessi-Järvenpää todeta katsoessaan taaksepäin menneitä vuosikymmeniä. Pitkä ura pankkialalla muun muassa pankinjohtajan, toimitusjohtajan ja konttorinjohtajan titteleillä. Siinä ohella rooli Pesäkarhujen puheenjohtajana nostamassa seuraa tyhjästä naispesäpallon huipulle.
Nyt on eläköitymisen aika, ensimmäinen virallinen eläkepäivä oli lokakuun ensimmäinen.
Vielä alkuvuodesta mielessä siinsi ajatus täyspäiväiseen mummon-rooliin astumisesta, toinen lapsenlapsi kun on tuloillaan loppuvuodesta.
Mutta silti Pessi-Järvenpään mieltä jäi kaihertamaan, olisiko hänestä pysähtymään aloilleen yhtäkkiä vuosien aktiivisuuden jälkeen. Mitä jos se olisikin liian iso muutos, tuosta noin vain täydestä kalenterista tyhjään.
Nuo kysymykset nousivat mieleen, kun eläköityminen oli jo tiedossa, mutta samanaikaisesti hän sai perin mielenkiintoisen tarjouksen.
Häntä nimittäin pyydettiin Huittisten Säästöpankkisäätiön toimitusjohtajaksi Hannu Vähähyypän jäädessä toimesta eläkkeelle. Asiaa pohdittiin parisen kuukautta perheen kesken, kunnes Pessi-Järvenpää hyväksyi tarjouksen.
Näin täyspäiväisen mummon rooli vaihtuikin toimitusjohtajuuteen, ja kenties se oli hieman arvattavissakin.
Tosin toimitusjohtajan titteli ei tässä kohtaa tarkoita pyöreitä päiviä tai täyttä kalenteria. Työ painottuu tiettyihin kiireisiin ajankohtiin, muuten se pitää sisällään hallinnollisia tehtäviä, eikä työllistä täysipäiväisesti.
Säätiön tarkoituksena on säästäväisyyden sekä taloudellisen kasvatuksen ja hyvinvoinnin edistäminen, sekä kulttuurin, tieteen ja oman toimialueensa taloudellisen kehityksen ja elinvoimaisuuden tukeminen.
– Kun on urheilupuolella tehnyt koko ikänsä lasten ja nuorten eteen töitä, koen säätiön tälle jatkumona. Sen toimintaidea on niin lähellä omaa sydäntä, että päätös ottaa työ vastaan oli lopulta helppo.
Eläköityminen antaa mahdollisuuden nauttia runsaammasta vapaa-ajasta. Ensisijaisesti juurikin siinä mummon roolissa, mutta myös muuten. Perheellä on mökki Rukalla, jossa vietetään jatkossa enemmän aikaa nyt, kun siihen on mahdollisuus niin perheenä kuin ystävienkin kanssa.
– Meillä on myös tiivis, yhdeksän pariskunnan ystäväporukka, jonka kanssa olemme tunteneet vuosikymmeniä. Ryhmämme lempinimi on Loposet, teemme pitkin vuotta yhdessä kaikenlaista, matkustamme, käymme tapahtumissa, vietämme juhlapyhiä. Usein se olen minä, joka näitä reissuja ja tapaamisia organisoi ja nautin siitä. Ehkä senkin voi laskea harrastukseksi, Pessi-Järvenpää nauraa ja jatkaa:
– Toivon, että niin kauan kun vaan ihmisten kunto kestää, voimme mennä ystäväporukan kanssa.
Mutta ei Pessi-Järvenpää silti ole kaikkia näitä vuosia mennyt täydellä höyryllä eteenpäin. Kymmenen vuotta sitten tuli totaalinen pysähtyminen, kun hän sai syöpädiagnoosin. Hetken koko perhe luuli, että on aika jättää hyvästit. Vastoin todennäköisyyksiä tästäkin selvittiin ja kokemus laittoi asiat aivan uudenlaiseen perspektiiviin.
– En jaksa turhista valitella, nautin jokaisesta päivästä aivan eri tavalla. Mikä on sen hienompaa kuin saada kuolemantuomio ja kuitenkin toipua siitä.
Pessi-Järvenpää on pankkialalla nähnyt talousmaailman nousuja ja laskuja, korkealentoa ja matalakiitoa juppivuosista lama-aikoihin. Viimeiset vuodet ovat olleet taloudellisesti haastavia monelle, mutta Pessi-Järvenpää on silti tyytyväinen havaitsemaansa.
– Jossain kohtaa ihmiset ostivat tarpeisiinsa nähden liiankin hulppeita taloja, ja myös lainaa myönnettiin väljällä kädellä. Nyt todella iso muutos on tapahtunut siinä, että ollaan maltillisempia ja asuntolainoja oikeasti mietitään puolin ja toisin.
Myös säästämisestä on tullut enemmän ilmiö, ja se ilahduttaa.
– On tärkeää, että jokaiselta löytyisi jonkinlainen puskuri, jotta talous ei sakkaisi heti, kun vaikka jääkaappi menee rikki. Vaikka laittaisi viisikymppiäkin kuussa sivuun, sekin on jo parempi kuin ei mitään. Ja muistaa se, että erityisesti hyvinä aikoina jos on mahdollisuus, niin säästäisi.
Kahtiajakautumisen hän kokee harmillisena.
– On surullista, että erinäisistä syistä osa putoaa kyydistä, eikä kykene hallitsemaan omaa talouttaan ja elämäänsä. Esimerkiksi pikavipit olivat liian helposti saatavilla.
Hän soisi, että raha-asioista puhuttaisiin enemmän.
– Toivoisin, että oman talouden hallintaan liittyviä oppeja tuotaisiin kouluihin ja myös perheissä kiinnitettäisiin huomiota asiaan. Taloudellinen riippumattomuus on kuitenkin tärkeä osa ihmisen hyvinvointia, Pessi-Järvenpää summaa.
Lue myös:
Huittisten Säästöpankkisäätiön toimitusjohtaja vaihtuu
Lue myös:
Paluu vanhaan huoneeseen (julkaistu elokuussa 2020)