Arttu Tuominen: Pari sanaa demokratiasta
Kirjoitan tätä kolumnia Yhdysvaltojen presidentinvaalien aattona. En tiedä, miten käy, mutta tuloksella on merkittäviä globaaleja vaikutuksia.
Demokratiassa kansalaiset päättävät, millaiset edustajat he haluavat, mutta totuutta vaaleilla ei pystytä selvittämään. Ja usein ihmiset haluavat totuuden olevan jotain muuta kuin se on.
Medialla on aina ollut suuri merkitys vaalituloksiin ja kansalaisten mielipiteisiin. Väittihän Paavo Väyrynenkin aikanaan ”mediapelin” estäneen hänen valintansa presidentiksi 1994.
Demokratia on monimutkaista. Demokratiassa kaikki puhuvat samaan aikaan ja eri asioista, jolloin keskustelusta tulee vaikeaa seurata. Sen sijaan diktatuuri on yksinkertaista. Keskusvalta sanelee kaiken ja kaikki tottelevat mukisematta. Diktatuurit palvovatkin yhtä vahvaa johtajaa, jolla on kaikki tieto.
Nykyaikana mediapeli on aivan toista luokkaa kuin 1994. Elämme internetin ja sosiaalisen median maailmassa, jossa tekoälypohjaiset algoritmit syöttävät eteemme jatkuvasti mainoksia ja uutisia. Tekoäly oppii nopeasti, millaisista videoista tai otsikoista pidämme.
Valta onkin siirtynyt tiedotusvälineiltä Metan ja X:n kaltaisille alustoille. Jos sosiaalisen median jätit päättävät aloittaa kampanjan, jossa ilmastonmuutos todetaan valheeksi, epätotuus leviää kuin kulovalkea. Joseph Goebbelsia lainaten: ”Jos valhetta toistaa riittävän usein, ihmiset alkavat pitää sitä totuutena."
Toimivassa demokratiassa kansalaiset luottavat vaalituloksiin, tieteeseen, oikeuden päätöksiin ja tiedotusvälineisiin. Kun siirrämme vallan medialta algoritmipohjaisille alustoille, uhraamme samalla totuuden ja vaarannamme demokratian. Sosiaalinen media on jo osoittanut, että se toimii ennemmin ihmisiä erottavana kuin yhdistävänä tekijänä. Kun kansalaiset asettuvat toisiaan vastaan, demokratia kuolee.
Kaoottiset ajat suosivat populisteja ja vahvoja johtajia, jotka kertovat tietävänsä tarkalleen, miten korjata yhteiskunnalliset epäkohdat. Valitettavasti heille totuus ei merkitse mitään.
Arttu Tuominen
Porilainen kirjailija ja ympäristöinsinööri, joka ammentaa luomisvimmansa porilaisesta hulluudesta, rannikon luonnosta ja Selkämeren aalloista.