Mikä on seuraava yli 100 euroa maksava hankintasi? Talvirenkaat, talvitakki ja ruoka yhdistävät kyselytutkimuksen mukaan kaikkia tuloluokkia
Minna Pulli / STT
Yli sadan euron hankinnoissa korostuvat autoilu, vaatteet ja lemmikit, käy ilmi työttömyyskassa YTK:n Jäsenpulssi-kyselytutkimuksesta. Kyselyyn vastanneilta YTK:n jäseniltä kysyttiin, mitä yli 100 euroa maksavaa he ostavat seuraavaksi.
Suosituimpia vastauksia olivat autoon liittyvien hankintojen, vaatteiden ja lemmikkitarvikkeiden lisäksi myös matkailu ja elektroniikka. Vastaajista noin 10 prosenttia kertoi välttelevänsä yli sadan euron hintaisia hankintoja välttämättömien menojen ulkopuolelta.
Alle 20 000 euroa vuodessa tienaavilla vastauksissa korostuivat välttämättömyydet ja pienet ilot. 20 000–40 000 euroa vuodessa tienaavilla vastaukset sisälsivät välttämättömyyksien lisäksi suunnitelmia matkoista ja kulttuurielämyksistä.
Vuodessa 40 000–50 000 euroa ansaitsevilla oli suurempia suunnitelmia tai arkisia hankintoja, kuten esimerkiksi sähköauto, rakennustarvikkeita ja kesämökki. Yli 50 000 euroa vuodessa tienaavilla oli muun muassa suunnitelmia asunnon ostosta tai sijoittamisesta.
Talvirenkaat, talvitakki ja ruoka mainittiin kaikissa tuloluokissa.
Kaikille YTK:n jäsenille sähköpostilla lähetettyyn kyselytutkimukseen vastasi runsaat 18 500 ihmistä 10.–16. lokakuuta.
Kyselytutkimus tehdään säännöllisesti kaksi kertaa vuodessa. YTK Työttömyyskassaan kuuluu runsaat 534 000 jäsentä.
Vastanneilta kysyttiin lisäksi muun muassa sitä, pelkäävätkö he tekoälyn hyödyntämisen vähentävän työvoiman tarvetta omalla alallaan. 29 prosenttia vastaajista koki pelkoa tai koki jonkin verran pelkoa siitä, että tekoäly vähentää työvoiman tarvetta. Seitsemän prosenttia ei osannut sanoa, ja loput vastasivat ei.
Eniten pelkoa koettiin asiantuntijoiden keskuudessa ja vähiten puolestaan johdossa ja esimiesten keskuudessa. Kyllä-vastausten osuus oli korkein alle 10 000 euroa tienaavien tuloluokassa ja pienin yli 70 000 euron tuloluokassa.
Kyselyn perusteella kaiken kaikkiaan huoli työttömyydestä on pysynyt ennallaan, mutta epävarmuuden tunne on kasvanut.