Maa­rit Kaut­to

Luon­non­va­ra­kes­kus (Luke) jul­kai­si Suo­men su­si­kan­ta-ar­vi­on ke­sä­kuus­sa 2024. Ar­vio pe­rus­tuu elo­kuun 2023 alun ja hel­mi­kuun 2024 lo­pun vä­lil­lä ke­rät­tyyn ha­vain­to­ai­neis­toon. Lu­ken mu­kaan koko Suo­mes­sa oli maa­lis­kuus­sa 2024 to­den­nä­köi­ses­ti 277–321 su­siyk­si­löä. Su­si­kan­ta on py­sy­nyt suu­rin piir­tein en­nal­laan vii­me vuo­teen ver­rat­tu­na.

Koko maan su­sis­ta mel­kein puo­let elää Lou­nais-Suo­mes­sa kol­mi­os­sa Hel­sin­ki-Tam­pe­re-Pori, kos­ka ra­vin­toa, eli val­ko­hän­tä- ja met­sä­kau­rii­ta sekä hir­viä, riit­tää yl­lin kyl­lin. Täl­lä alu­eel­la myös suu­ri osa suo­ma­lai­sis­ta asuu. Ruuh­ka-Suo­men su­det elä­vät lä­hel­lä asu­tus­ta, kos­ka alu­eel­la ei ole laa­jo­ja ja yh­te­näi­siä met­sä- ja erä­maa-alu­ei­ta toi­sin kuin Poh­jois- ja Itä-Suo­mes­sa. Sik­si ei ole niin ta­va­ton­ta, et­tä su­sien liik­ku­es­sa pai­kas­ta toi­seen ha­vain­to­ja saa­te­taan teh­dä jopa taa­ja­mis­sa ja kau­pun­ki­kes­kus­to­jen lie­peil­lä.

Vii­me vii­kon ai­ka­na Fa­ce­boo­kin Su­si­va­roi­tuk­set-ryh­mään oli Sa­ta­kun­nas­ta kir­jat­tu il­moi­tuk­sia su­si­ha­vain­nois­ta ai­na­kin Ul­vi­las­ta, Kaas­mar­kus­ta sekä Po­rin Vä­hä­rau­mal­ta ja Koi­vis­ton­luo­dos­ta. 15. lo­ka­kuu­ta Po­rin Lyt­ty­läs­sä pel­to­au­ke­al­la ha­vait­tiin pe­rä­ti nel­jä sut­ta.

Po­rin Riis­tan­hoi­to­yh­dis­tyk­sen toi­min­na­noh­jaa­ja ja pe­to­yh­dys­hen­ki­lö Mik­ko Jo­ki­nen to­te­aa, et­tä ha­vai­tut su­det ovat to­den­nä­köi­ses­ti nuo­ria yk­si­löi­tä, jot­ka syk­syn ai­ka­na liik­ku­vat pit­kiä mat­ko­ja et­sies­sään omia re­vii­rei­tään. Reis­suil­laan ne voi­vat ek­syä myös kau­pun­gin lie­peil­le, mut­ta jat­ka­vat no­pe­as­ti mat­kaan­sa met­säi­sim­mil­le seu­duil­le. Esi­mer­kik­si Vä­hä­rau­mal­la yöl­lä yh­den ai­kaan näh­dyt kak­si sut­ta oli­vat to­den­nä­köi­ses­ti tun­nin pääs­tä jo kau­ka­na.

– Su­det liik­ku­vat Po­rin koh­dal­la poh­joi­ses­ta ete­lään tai ete­läs­tä poh­joi­seen ja nii­den on kier­ret­tä­vä Po­rin kes­kus­ta jom­mal­ta kum­mal­ta puo­lel­ta. Sik­si nii­tä toi­si­naan voi näh­dä ihan taa­ja­mis­sa­kin.

Jo­ki­nen toi­voo, et­tä su­si­ha­vain­nois­ta il­moi­tet­tai­siin ai­na riis­tan­hoi­to­yh­dis­tys­ten vi­ral­li­sil­le pe­to­yh­dys­hen­ki­löil­le.

– Mo­nes­ti ha­vain­not jää­vät vain so­meen ja What­sApp-rin­kei­hin. Tie­to oli­si kui­ten­kin tär­ke­ää myös pe­to­yh­dys­hen­ki­löil­le. Käym­me kyl­lä kat­so­mas­sa ha­vain­to­paik­kaa ja var­mis­ta­mas­sa ha­vain­non mah­dol­li­suuk­sien mu­kaan. Lu­met­to­ma­na ai­ka­na var­mis­ta­mi­nen to­sin on han­ka­laa, kos­ka jäl­kiä ei vält­tä­mät­tä näy, mut­ta jo pelk­kä tie­to­kin ha­vain­nos­ta voi aut­taa mei­tä yh­dis­te­le­mään asi­oi­ta toi­siin­sa, Jo­ki­nen ko­ros­taa ja jat­kaa:

– Lu­met­to­ma­na ai­ka­na hel­poin kei­no var­mis­taa su­si­ha­vain­to on va­lo­ku­va tai vi­deo, joi­ta ih­mi­set mo­nes­ti kän­ny­köil­lä ot­ta­vat. Jos su­si­ha­vain­toa ei ky­e­tä to­dis­ta­maan, em­me sil­ti läh­de sitä kiis­tä­mään.

Myös su­den tai muun suur­pe­don jäl­jet löy­tä­es­sään kan­nat­taa ol­la yh­tey­des­sä pai­kal­li­seen pe­to­yh­dys­hen­ki­löön.

– Il­moit­ta­mi­nen on eri­tyi­sen tär­ke­ää, jos su­den jäl­jet löy­ty­vät asuin- tai tuo­tan­to­ra­ken­nuk­sen piha-alu­eel­la tai ra­ken­ne­tus­sa ym­pä­ris­tös­sä. Pe­to­yh­dys­hen­ki­löt var­mis­ta­vat ha­vain­not ja kir­jaa­vat ne Tas­su-jär­jes­tel­mään. Tas­su-jär­jes­tel­män ha­vain­not ovat tär­keä osa kan­ta-ar­vi­oi­ta. Li­säk­si Tas­su-jär­jes­tel­mää käyt­tä­vät vi­ra­no­mai­set, ku­ten po­lii­si, Jo­ki­nen sel­vit­tää.

Ih­mi­sen ja su­den koh­taa­mi­nen lä­hie­täi­syy­del­tä on edel­leen Sa­ta­kun­nas­sa har­vi­nais­ta, mut­ta ei mah­do­ton­ta. Mi­ten sit­ten pi­täi­si toi­mia, jos koh­taa su­den met­sä­len­kil­lä yk­sin tai koi­ran kans­sa? Mik­ko Jo­ki­nen suo­sit­te­lee toi­mi­maan Su­si­LI­FE-si­vus­ton neu­vo­jen mu­kaan:

”Älä lä­hes­ty sut­ta, vaan pois­tu rau­hal­li­ses­ti pai­kal­ta kään­tä­mät­tä sel­kää­si su­del­le. Sut­ta ei myös­kään kan­na­ta tui­jot­taa suo­raan ta­kai­sin, sil­lä yleen­sä eläi­met ko­ke­vat sil­miin kat­so­mi­sen ag­g­res­sii­vi­se­na. Jos si­nul­la on mu­ka­na­si koi­ra, pyri pi­tä­mään se lä­hel­lä it­se­ä­si. Jos koi­ra on ir­ti, kyt­ke se hih­naan. Te­key­dy isok­si ja pidä ään­tä. Ta­pu­ta kä­siä ja huu­da. Yri­tä säi­käyt­tää susi tie­hen­sä. Var­mis­ta, et­tet jää eläi­men kul­ku­väy­län eteen ja ah­dis­ta sitä nurk­kaan. Siir­ry tar­vit­ta­es­sa si­vuun.”

Suur­pe­don koh­taa­mi­ses­ta on tär­ke­ää teh­dä il­moi­tus. Näin vi­ra­no­mai­set saa­vat tie­don asu­tuk­sen lä­hel­lä liik­ku­vas­ta eläi­mes­tä, voi­vat ar­vi­oi­da ti­lan­teen ja toi­mia sen mu­kaan.

Se, mi­hin il­moi­te­taan riip­puu su­den käy­tök­ses­tä. Jos susi säi­käh­tää ja pa­ke­nee näh­des­sään tai kuul­les­saan ih­mi­sen, il­moi­tuk­sen voi teh­dä alu­een pe­to­yh­dys­hen­ki­löl­le. Jos susi ei heti säi­käh­dä tai pa­ke­ne, soi­te­taan hä­tä­kes­kuk­sen nu­me­roon 112, sa­moin sil­loin, jos susi on pe­lo­ton ja lä­hes­tyy ih­mis­tä.

Vi­ra­no­mai­nen ar­vi­oi su­den käy­tös­tä. Jos po­lii­si luo­kit­te­lee su­den ai­heut­ta­van va­ka­vaa vaa­raa ih­mi­sil­le, po­lii­si voi an­taa su­des­ta lo­pe­tus­mää­räyk­sen. Su­den kat­so­taan ai­heut­ta­van va­ka­vaa vaa­raa, jos se jää kier­te­le­mään tai seu­raa­maan ih­mis­tä tai käyt­täy­tyy muu­ten uh­kaa­vas­ti.

Sa­ta­kun­nan su­si­re­vii­rit maa­lis­kuus­sa 2024 (Luke):

– Kiu­kai­nen, su­si­pa­ri

– Köy­liö, per­he­lau­ma, 6-7 yk­si­löä

– Re­ki­kos­ki, Huit­ti­nen, per­he­lau­ma, 3-7 yk­si­löä

– Eu­ra­jo­ki, per­he­lau­ma, 3-5 yk­si­löä

– Sääks­jär­vi, 2 eri yk­si­löä

– Kan­kaan­pää, per­he­lau­ma, 3-5 yk­si­löä