Satakunta ykkösenä EK:n vihreän kasvun dataikkunassa
Yritysfoorumissa vieraillut Jyri Häkämies näkee Porin ja Rauman seutukunnilla runsaasti kasvumahdollisuuksia.
Maarit Kautto
Porin Yritysfoorumissa viime viikon keskiviikkona vierailleen Elinkeinoelämän Keskusliiton toimitusjohtajan Jyri Häkämiehen mukaan Porin ja Rauman seutukunnilla ja koko Satakunnalla on miljardien eurojen potentiaali lähteä uuteen nousuun, kunhan mahdollisuudet osataan hyödyntää.
– EK ylläpitää vihreän kasvun dataikkunaa, jossa Satakunta on ykkössijalla. Tämä dataikkuna kuvaa investointipotentiaalia, joka Satakunnassa on jopa yli 36 miljardia euroa esimerkiksi kiertotalouteen, datakeskuksiin, vetylaitoksiin ja tuulivoimaan. Potentiaalissa kuitenkin isoin on merituulivoima, joka on lähes 30 miljardia euroa ja se on pitkässä puussa eli hankkeiden toteutuminen vie vuosia, kaikki eivät välttämättä toteudu ollenkaan.
– Jos katsotaan hieman lyhyemmällä sihdillä, Satakunnan investointipotentiaali on 5–6 miljardia euroa, josta on tällä hetkellä toteutunut tai päätetty noin miljardin edestä investointeja. Satakunnassa on siis jo olemassa konkreettisia esimerkkejä hankkeiden toteutumisesta, ei pelkästään haaveita, Häkämies summasi ja jatkoi:
– Porin Noormarkun TNT-tehdas, Mäntyluodon telakan myynnin tuomat hyvät työllisyysuutiset, Rauman telakan odotukset Yhdysvaltain jäänmurtajatilauksista sekä suunnitelmat rakentaa telakka-alueelle mittava vihreän vedyn tuotantolaitos ovat kaikki esimerkkejä, jotka tekevät tällä hetkellä Satakunnasta kärkimaakunnan investointien osalta. Tähän kuuluu tottakai myös tuore uutinen Business Finlandin päätöksestä myöntää Fortum Battery Recyclingille yli 80 miljoonan euron investointiavustus uuden akkumateriaalien kierrätyslaitoksen rakentamiseksi Harjavaltaan.
Häkämiehen mukaan Satakunnan etuina ovat muun muassa suotuisat tuuliolosuhteet, hyvä logistinen sijainti, satamat, vahva sähköverkko sekä metsäteollisuus, jonka tuottamaa hiilidioksidia tarvitaan vedyn jalostusprosessissa, esimerkiksi synteettisten polttoaineiden valmistuksessa.
– Sanoisin, että moni asia ponnistaa Porin ja Satakunnan vahvasta teollisesta perinteestä. Satakunnassa on myös ydinvoimaa, eikä päästöjen vähentäminen ilman ydinvoimaa ole mahdollista. Unohtaa ei sovi myöskään Naton mukanaan tuomia puolustusteollisuuden mahdollisuuksia, joista TNT-tehdas on jo konkreettinen esimerkki.
Häkämies toteaa myös, että maakunnassa on nyt selvä tekemisen ja yhteistyön meininki, joka näkyy muun muassa EK:n kuntarankingissa, jolla mitataan yrittäjien näkemyksiä kunnan yritysmyönteisyydestä.
– Raumahan on tässä rankingissa kakkosena ja Pori muistaakseni sijalla 14. Uskon, että kaupunginjohtaja Innan johdolla Porikin sieltä sijoitustaan vielä parantaa. Tarvitaan vain vahvaa yritysmyönteistä elinkeinopolitiikkaa, jotta hankkeita saadaan eteenpäin ja maaliin saakka.
Häkämies painotti myös koulutuksen kehittämistä.
– Porin yliopistokeskuksen kehittäminen on erittäin tärkeää. Se houkuttelee nuoria alueelle ja monet myös jäävät, kunhan työpaikkoja löytyy. Unohtaa ei pidä myöskään ammattikorkeakoulua, jossa ne suuret opiskelijamäärät ovat. EK on sitä mieltä, että työ- ja opiskeluperäistä maahanmuuttoa tarvitaan. Kahdenkymmenen vuoden päästä meillä on haastavat ajat koulutuksen aloituspaikkojen osalta, jos lisää opiskelijoita ei saada.
– Ammattikoulutuksen puolelta nostan aina esille oppisopimuskoulutuksen, jonka suhteen Suomessa ei ole vielä käytetty läheskään kaikkia mahdollisuuksia.
Yritysfoorumin keskustelun lisäksi Häkämies kävi Porin vierailullaan viime viikon keskiviikkona tutustumassa merituulivoimahankkeisiin. Illaksi hän kiirehti jo takaisin pääkaupunkiin ja A-studioon puhumaan Trumpin tulliuhkailujen vaikutuksista. Sen jälkeen alkoi kesäloma. ”Lomalla aion nauttia Suomen upeasta kesästä, kun säätkin nyt suosivat. Lomaani kuuluu muun muassa pyöräilyä, uintia, tennistä ja erilaisia kesätapahtumia”, Häkämies hymyili. Kuva: Maarit Kautto
Satakuntaan suunnittelilla olevan tuulivoiman osalta Häkämies nosti esiin yhden uhkakuvan, joka on valmistelussa ja lausuntokierroksella oleva alueiden käyttöönottolaki.
– Lakiin ollaan säätämässä niin, että tuulivoiman sijoituksen etäisyys tulee kahdeksankertaiseksi suhteessa tuulivoimaloiden korkeuteen. Jos ajatellaan, että tuulivoimalalla on korkeutta 200–300 metriä, niin etäisyyksissä puhutaan jo muutamista kilometreistä. 87 prosenttia lausunnon antajista, myös Satakunnan alueelta, suhtautuu hyvin kriittisesti tätä uudistusta kohtaan. Koetaan, että siinä sidotaan kuntapäättäjiltä käsiä ajattelemalla, että alueilla ei osattaisi arvioida, mihin tuulivoimaa voi sijoittaa.
– Alueiden käyttöönottolaki uhkaa yli puolta Suomen tuulivoimahankkeista. Nyt pitää toivoa, että yrityksiltä, kunnilta ja maakunnilta saatu raju palaute otettaisiin huomioon ja kahdeksankertaistamisen sääntöä muutettaisiin.
Myös Euroopan ja Trumpin välinen tullinokittelu ja Ukrainan sota varjostavat Satakunnankin mahdollisia investointihankkeita.
– Vallitsee tietynlainen ennakoimattomuus, eli yritykset eivät tiedä minkälaiseen maailmaan investointeja tehdään. Siksi olisi todella tärkeää, että tulleista saataisiin sopu Euroopan ja USA:n välillä. Tulliratkaisun myötä myös kotimainen mieliala rohkaistuisi ja melkolailla jäissä oleva kulutus saataisiin jälleen kasvu-uralle, Häkämies arvioi.