Orpon huippukokoukseen osallistuneet jakoivat näkemyksen Venäjän uhasta – Meloni: Uhka on kuviteltua laajempi
Terhi Riolo Uusivaara, Sanna Nikula / STT
Jalkaväkimiinat kieltävästä Ottawan sopimuksesta irtautuminen on EU:n jäsenmaiden oma päätös, sanoo EU:n ulkoasioiden ja turvallisuuspolitiikan korkea edustaja Kaja Kallas. Kallakselta kysyttiin asiaan EU:n kantaa Inarin Saariselällä järjestetyn huippukokouksen päätteeksi pidetyssä tiedotustilaisuudessa sunnuntaina.
Kallas huomautti, että keskustelua aiheesta käydään myös muissa Euroopan unionin jäsenvaltioissa kuin Suomessa. Hänen mielestään on hyvä, että maissa keskustellaan miinojen haitoista ja hyödyistä. Miinat ovat sodassa tehokkaita, mutta voivat rauhan aikana vahingoittaa eläimiä tai lapsia, hän sanoi.
Keskustelu jalkaväkimiinat kieltävästä Ottawan sopimuksesta irtautumisesta virisi Suomessa noin kuukausi sitten, kun Puolustusvoimain komentaja Janne Jaakkola kommentoi asiaa MTV:llä. Suomi liittyi sopimukseen vuonna 2012.
Jaakkola vieraili EU-johtajien huippukokouksessa Lapissa esittelemässä turvallisuustilannetta Pohjolan ja Itämeren maiden näkökulmasta. Kokoukseen osallistuivat Kallaksen lisäksi EU:n vaikutusvaltaisimpien päättäjien joukkoon noussut Italian pääministeri Giorgia Meloni, Kreikan pääministeri Kyriakos Mitsotakis ja Ruotsin pääministeri Ulf Kristersson.
Pääministeri Petteri Orpon (kok.) viikonloppuna järjestämään huippukokoukseen osallistuneet EU-johtajat jakoivat keskustelujen päätteeksi hyvin yhtenäisen näkemyksen Venäjän muodostamasta uhasta, mikä oli yksi kokouksen tavoitteistakin.
Italian Meloni sanoi, että Venäjän uhka on paljon kuviteltua laajempi.
– Se koskee demokratiaamme, julkiseen mielipiteeseen vaikuttamista, Afrikan tapahtumia, raaka-aineita ja maahanmuuton välineellistämistä, hän luetteli.
Meloni sanoi, että turvallisuuden takaamiseksi pitää olla myös hyvin laaja käsitys turvallisuudesta.
– Pitää ymmärtää, että rauha ja turvallisuus kuten olemme sen vuosia ymmärtäneet ja jota on pidetty itsestään selvänä, ei ole sitä enää.
Kreikan Mitsotakis sanoi jakavansa Melonin näkemykset. Hän sanoi, että vielä muutama vuosi sitten jotkut ajattelivat, että elämme edelleen Berliinin muurin sortumisen jälkeisessä maailmassa. Nyt geopoliittinen todellisuus on kuitenkin täysin toinen.
– Euroopan pitää kasvaa geopoliittisesti, Mitsotakis totesi.
Myös Kallas sanoi jakavansa nämä Venäjän uhkaa koskevat näkemykset.
Osallistujat kiittelivät tiedotustilaisuudessa kokouksen antia ja erityisesti sitä, että se on syventänyt ymmärrystä etelän ja pohjoisen välillä ja auttanut ajattelemaan myös "laatikon ulkopuolelta". Tämä oli myös kokouksen tarkoitus.
– Meillä on ollut erinomaisia, rakentavia ja syvällisiä keskusteluja takkatulen äärellä. Tämä ei olisi ollut koskaan mahdollista Brysselissä muodollisissa Eurooppa-neuvoston kokouksissa, Orpo sanoi.
Hän huomautti, että etelässä ja pohjoisessa on omat ongelmansa ja näitä on tärkeää ymmärtää, puolin ja toisin.
Meloni sanoi, että tällaiset keskustelut ovat erittäin tärkeitä ja uudenlainen tapa ajatella. Hän huomautti, että mukana olleet etelän ja pohjoisen maat ovat usein aiemmin olleet vastakkaisilla puolilla Euroopan unionissa, kun erilaisia asioita, kuten talouskriisejä, on käsitelty.
– Se, että nämä valtiot ovat nyt täällä yhdessä keskustelemassa, miten käsittelemme näitä suurimpia ongelmia, on osoitus siitä, että olemme ymmärtäneet ympärillämme olevan maailman muuttuneen täydellisesti. Emmekä voi torjua edessämme olevia haasteita, jos emme yritä ymmärtää niitä vaikeuksia, joita muut kohtaavat, Meloni sanoi.
Lauantain keskustelut huipentuivat valtioneuvoston viestinnän mukaan hulppeaan viiden ruokalajin illalliseen. Meloni tosin ei osallistunut illalliselle, sillä hän oli flunssainen.
Tarjolla EU-johtajille oli Lapin herkkuja, kuten kevyesti savustettua riekonrinta-carpacciota, tattikeittoa, poronmaksapateeta ja hirvipaistia viineineen.
Vastaavien epämuodollisten tapaamisten jatkamisesta samalla kokoonpanolla keskusteltiin jo, Orpo kertoi suomalaismedialle kokouksen jälkeen. Seuraava tapaaminen järjestetään etelässä, oli Kreikan Mitsotakis epävirallisesti sanonut.
Orpo kertoi idean huippukokoukseen tällä porukalla syntyneen illallispöydässä Granadan epävirallisessa kokouksessa, kun Espanja oli EU:n puheenjohtajamaa.
– Sattumalta pöydässä istui tämä kokoonpano, Kaja Kallas oli vielä silloin Viron pääministeri. Siinä sain ajatuksen, että meidän pitäisi istua näiden asioiden äärellä yhdessä, koska meidän täytyy ymmärtää toisiamme paremmin.
Orpon mielestä etelän ja pohjoisen erilaisten turvallisuustarpeiden ymmärtäminen on aivan oleellista, kun Euroopan unioni päättää turvallisuutta lisäävistä toimista ja siitä, mihin rahoitusta suunnataan ja missä sitä käytetään.
– Sen voi ääneen sanoa, että tällä pohjustamme jo sitä, että kun Euroopassa näitä ratkaisuja tehdään, Suomi pärjää niissä jaoissa. Täällähän sitä Eurooppaa puolustetaan.