Porissa vähävaraisten jouluruokailu kasvaa, ja loppiaisen jälkeen alkaa uudenlainen ruoka-apu
Suurempiin tiloihin muuttanut Karhunkämmen ry alkaa tarjota lämmintä ruokaa koululaisille kahdesti viikossa.
Pauliina Vilpakka
Porin Ässien kannattajayhdistys Karhunkämmen ry:n toistakymmentä vapaaehtoista ovat valmistautuneet heräämään aatonaattona aikaisin. Joukko on ottanut tehtäväkseen valmistaa omin käsin joululounasta 300 hengelle. Tapahtuma on kasvanut sadalla hengellä viime vuodesta. Amadon Cityhotellin tiloihin syömään kutsuttavat ovat pääosin pienituloisia lapsiperheitä. Puolet kutsuista jakaa Karhunkämmen ry itse ja toiset puolet Keski-Porin seurakunta. Tapahtuman yhteistyökumppaneihin kuuluvat muun muassa K-Citymarket Pori Puuvilla, Porin Ässät, useat K-Kaupat, Ultra Action Park ja Porihalli.
– Karhunkämmenen iloksi myös joukko yksityishenkilöitä on tarjonnut apuaan ruokailutapahtumaan, Karhunkämmen ry:n puheenjohtaja Sam Valverinne lisää.
Karhunkämmen ry:n vähävaraisten jouluruokailu järjestetään nyt toista kertaa. Valverinne kertoo, että viime vuonna hän heräsi jo aamuyöllä valmistamaan karjalanpaistia. Kahdeksalta Amadon keittiössä hääräsi koko joukko reippaita karhunkämmenläisiä. Jouluherkut tehtiin alusta asti omin kätösin laatikoita ja rosolleita myöten. Päivä oli pitkä, ja vapaaehtoiset pääsivät kotiin vasta illan suussa. Vielä seuraavana aamunakin vietiin ylitse jäänyttä ruokaa ja lahjoja perheisiin.
Yhdistysaktiivi Jani Määttä kertoo, ettei jouluaattona silti kokenut itseään erityisen väsyneeksi. Päinvastoin tempaus antoi runsaasti joulumieltä. Samaa mieltä on Sam Valverinne.
– Kyllä se oli tunteellinen päivä. Oli helppo päättää K-Citymarket Pori Puuvillan kauppias Jaro Salkoharjun kanssa, että tästä tulee jokavuotinen perinne, Valverinne sanoo.
Koska tapahtumaan oli jaossa vain tietty määrä lippuja, on vaikea sanoa, olisiko tulijoita ollut enemmän kuin paikkoja. Hänellä on kuitenkin toive, että vähävaraisten jouluruokailu jatkuisi ja kasvaisi mahdollisuuksien mukaan.
– Vaikka paikkoja olisi tuhannellekin, tulijoita varmaan olisi, hän uskoo.
Karhunkämmenen uusiin tiloihin on saatu paljon tavaraa kalusteista lähtien lahjoituksena. Kuva: Pauliina Vilpakka
Loppiaisen jälkeen Karhunkämmen ry aikoo jatkaa ruoka-avun jakamista. Yhdistyksen uusi toimitila Karhunkammari avattiin itsenäisyyspäivänä. Kun mietittiin, miten isompia tiloja voitaisiin hyödyntää, tuli jälleen ruoka-apu mieleen. Uusissa, noin 150 neliön tiloissa yhdistys aikoo valmistaa ja tarjoilla ilmaista lämmitä ruokaa koululaisille kahtena päivänä viikossa: tiistaisin ja torstaisin koulun jälkeen. Valverinne arvioi, että syömään mahtuu kerralla useampi kymmenen henkeä. Ruokaa hankitaan sponsoreiden tuella, ja vapaaehtoiset käärivät jälleen hihansa keittiössä.
– Ei meillä yhtään ammattikokkia ole, mutta intohimoisia ruoanlaittajia kyllä. Yksinkertaisia ruokia, kuten keittoja ja kiusauksia varmaan tehdään, Määttä ja Valverinne arvelevat.
Aluksi suurempien tilojen vuokraaminen arvelutti jäsenmaksuista ja lahjoituksista elävää yhdistystä. Mutta kun tuttu vuokranantaja tarjosi tilan huokeaan hintaan ja muutama yritys lähti heti sponsoroimaan, oli päätös selvä.
– Meillä on monenmoista tavaraa, grillejä ja telttoja, jotka haluttiin saada yhteen tilaan, etteivät ne pyörisi kaikkien autotalleissa ja olohuoneissa. Lisäksi vanhat tilat olivat niin pienet, ettei siellä pystynyt järjestämään oikein mitään ylimääräistä toimintaa, miehet perustelevat.
Karhunkämmenen makkaragrillit ovat tuttu näky monista tapahtumista ja toreilta. Grillaushommissa vapaaehtoiset ovat ainakin kymmenen kertaa vuodessa, kesäisin lähes joka viikonloppu. Usein mukana on myös Karhunkämmenen ja Pesäkarhujen yhteinen maskotti Kunu Karhu. Grillaaminen on yksi tapa kerätä rahaa hyväntekeväisyyteen, jonka kohteena ovat porilaiset lapset ja nuoret. Vuosien varrella lahjoituksia on kerätty muun muassa Lapsisyöpäpotilasperheiden kerho Syöpyköille, Sydänlapset ja -aikuiset ry:lle ja Mieli ry:lle.
Sam Valverinne pohtii, mistä into hyväntekeväisyyttä kohtaan hänen kohdallaan kumpuaa. Se on ollut olemassa jo ennen yhdistystoimintaa. Esimerkiksi eräänä vuonna ennen Karhunkämmenen perustamista hän yksityishenkilönä keräsi ja kokosi joulupaketteja vähävaraisille lapsiperheille, ja etsi avun tarvitsijoita somesta.
– Edesmennyt PPP:n junnujalkapallovalmentajani Pertti Merikoski oli sellainen avulias ja kiltti ihminen, aina auttamassa muita. Hän oli minulle vähän sellainen isähahmo, jonka esimerkki ehkä vaikuttaa. Muutenkin arvostan yli kaiken juniorivalmentajia, ja kaikkia vapaaehtoistyötä tekeviä, Valverinne sanoo.