Su­san­na Bono / STT

Hope-yh­dis­tyk­sen jou­lu­lah­ja­toi­veis­sa ko­ros­tu­vat nyt ai­kai­sem­pia vuo­sia ar­ki­sem­mat toi­veet, ker­too yh­dis­tyk­sen toi­min­nan­joh­ta­ja Eve­lii­na Hos­ti­la.

Jos ai­kai­sem­min toi­vot­tiin elekt­ro­niik­kaa, liit­ty­vät toi­veet nyt yhä use­am­min vaat­tei­siin tai ar­ki­siin tar­pei­siin, ku­ten hy­gie­ni­a­tuot­tei­siin, Hos­ti­la sa­noo.

Pet­te­ri Or­pon (kok.) hal­li­tus on teh­nyt mer­kit­tä­viä leik­kauk­sia so­si­aa­li­tur­vaan ja -etuuk­siin. Esi­mer­kik­si työt­tö­myys­tur­van ja asu­mis­tu­en leik­kauk­set ovat aja­neet vä­hä­va­rai­sia lap­si­per­hei­tä yhä sy­ve­ne­vään ta­lou­del­li­seen ah­din­koon.

– Pie­nem­mät ja ar­ki­sem­mat lah­ja­toi­veet var­mas­ti hei­jas­te­le­vat per­hei­den ti­lan­net­ta, Hos­ti­la sa­noo.

Pe­las­ta­kaa lap­set -jär­jes­tön mu­kaan noin 120 000 las­ta Suo­mes­sa elää vä­hä­va­rai­sis­sa per­heis­sä, ja jär­jes­tö ar­vi­oi mää­rän kas­va­van lä­hes 17 000 lap­sel­la.

Hos­ti­la ker­too, et­tä leik­kaus­ten vai­ku­tuk­set ovat nä­ky­neet Hope-yh­dis­tyk­sen toi­min­nas­sa pit­kin vuot­ta.

– Avun pa­riin ha­keu­tu­vien per­hei­den mää­rät ovat kas­va­neet. Niil­lä, jot­ka ovat jo elä­neet niuk­kuu­des­sa, on en­tis­tä tiu­kem­paa. Li­säk­si en­tis­tä use­am­pia per­hei­tä on ajau­tu­nut köy­hyy­teen, kun edes kah­den van­hem­man pie­ni­tu­loi­sis­sa per­heis­sä ei enää tul­la­kaan pal­kal­la toi­meen, jos on vaik­ka pu­dot­tu tu­kien ul­ko­puo­lel­le leik­kaus­ten vuok­si, Hos­ti­la ker­too.

Myös jou­lun viet­toon apua kai­paa­vien per­hei­den lu­ku­mää­rä on kas­va­nut.

Hos­ti­la sa­noo, et­tä sa­maan ai­kaan myös lah­joit­ta­jien mää­rä on ol­lut kas­vus­sa, mikä on hän­tä eri­tyi­ses­ti ilah­dut­ta­nut.

– Olen jos­kus sa­no­nut, et­tä kan­sa­lai­saut­ta­mi­nen ja em­pa­tia ovat su­per­voi­mia. Se on tänä vuon­na tul­lut nä­ky­väk­si, ja sii­tä olem­me iloi­sia. Ih­mi­set to­del­la läh­te­vät aut­ta­maan, kun toi­sil­la on hätä, ja se on lii­kut­ta­vaa.

Hos­ti­la ar­vi­oi, et­tä lap­si­per­he­köy­hyys on tul­lut nä­ky­väm­mäk­si, kos­ka se kos­ket­taa yhä use­am­pia. Ai­hees­ta pu­hu­mi­nen on li­sän­nyt tie­toi­suut­ta.

– Ih­mi­set tun­tu­vat ym­mär­tä­vän lap­si­per­he­köy­hyy­den toi­sel­la ta­val­la kuin en­nen ja ovat to­sis­saan aut­ta­mas­sa.

Jou­lu­puu-ke­räyk­sen toi­min­nan­joh­ta­ja Do­ris Tuo­hi­maa sa­noo, et­tä lap­si­per­he­köy­hyy­den kas­vu nä­kyy myös heil­lä sii­nä, et­tä lah­jo­ja tar­vit­see yhä use­am­pi.

– Esi­mer­kik­si Län­si-La­pin alu­eel­la lah­jan tar­vit­si­joi­den mää­rä on kas­va­nut ihan mer­kit­tä­väs­ti. Ai­kai­sem­min lah­ja­tar­pei­ta oli noin 800 per­heel­lä, ja sii­tä mää­rä on nous­sut tu­han­teen.

Lah­jan tar­vit­si­joi­den mää­rät ovat kas­va­neet mer­kit­tä­väs­ti myös Hel­sin­gis­sä, jos­sa Jou­lu­puun kaut­ta toi­mi­tet­ta­van lah­jan tar­ve on kas­va­nut noin tu­han­nel­la ai­kai­sem­piin vuo­siin ver­rat­tu­na.

Tuo­hi­maa ker­too, et­tä Jou­lu­puu-ke­räys toi­mii mel­kein joka toi­sel­la paik­ka­kun­nal­la Suo­mes­sa. Hä­nen mu­kaan­sa jou­lu­lah­jo­jen tar­peen kas­vu nä­kyy lä­hes kaik­ki­al­la.

Lap­set ja nuo­ret toi­vo­vat sa­man­kal­tai­sia asi­oi­ta kuin ai­kai­sem­pi­na­kin vuo­si­na.

– Leik­ki-ikäi­set toi­vo­vat le­go­ja ja squish­mal­low-peh­mo­ja. Nuo­ret toi­vo­vat usein lah­ja­kort­te­ja nuor­ten suo­si­miin liik­kei­siin, sil­lä mo­nel­le on har­vi­nais­ta, et­tä he pää­se­vät it­se va­lit­se­maan, mitä os­ta­vat.

Tuo­hi­maa sa­noo, et­tä nuo­ril­le on tär­ke­ää saa­da ko­ke­mus sii­tä, et­tä he voi­vat ker­ran­kin os­taa mitä ha­lu­a­vat, ei­vät­kä lei­mau­du ra­han­puut­tees­sa ka­ve­ri­po­ru­kan ul­ko­puo­lel­le.