Porin Pyrintö on pitänyt sulkapalloa pinnalla jo 70 vuoden ajan
Maailman toiseksi suosituinta pallopeliä on harrastettu porilaisseurassa jo 70 vuotta. Junioreita mukana on 100.
Vesa-Pekka Järvelä
Sulkapalloa alettiin harrastaa Suomessa laajemmin 1940-luvulla. Suomen Sulkapalloliitto perustettiin 1954. Laji pysyi aluksi Suomessa varsin pienenä, mutta 1980-luvun lopulla alkanut harrastajamäärien jyrkkä nousu vei sulkapallon jopa tenniksen ja squashin ohi.
Yksi buumin nostattajista oli Pontus Jäntti. Kahdeksankertaisen Suomen mestarin uran korkein sijoitus maailman-rankingissä oli 18.
Sulkapallo on maailman nopein pallopeli. Sulka lentää parhaimmillaan jopa 500 kilometriä tunnissa. Virallisesti vauhdikas laji otettiin olympialaisten ohjelmaan Barcelonassa 1992, jolloin myös Suomi tuli mukaan.Tänä päivänä sulkapallo on maailman toiseksi suosituin peli – heti jalkapallon jälkeen. Suomessa harrastajia on nykyisin noin 200 000. Maamme kärkikaksikko on tällä hetkellä Kalle Koljonen–Joakim Oldorff.
Porissa sulkapallon lippua pitää yllä Porin Pyrintö. Pyrinnöllä on takanaan jo seitsemän vuosikymmentä sulkapallon parissa.
– Sulkapallo on mitä parhain liikuntamuoto säästä riippumatta. Sulkapallojaostomme tarjoaa kaikenikäisille jäsenilleen liikunnallisesti monipuolista toimintaa, kertoo PoPy:n sulkapallojaoston puheenjohtaja Timo Holma.
Pyrinnön sulkapallojaosto vietti 70-vuotisjuhlia.
Seuran sulkapallojaosto juhlistikin viikko sitten 70-vuotista sulkapallotaivaltaan Pohjoisväylän koululla.
– Tämä on myös yksi kolmesta harjoituspaikoistamme. Tässä salissa treenaa kolme sulkapallokoulumme ryhmää. Vähärauman koululla toimii minisulkkis, ja Porin Tennishallilla harjoittelevat kilpailuryhmät ja aikuispelaajat. Kaikkiaan mukana on 100 junioria ja 50 aikuista, kertoo Holma.
Holman mukaan sulkapallo voi hyvin Porissa
– Elämme pientä nousukautta. Sulkapallokoululaisemme ovat kehittyneet hienosti, samoin kuin kilparyhmissämme pelaavat. Siellä on saatu myös upeaa kilpailumenestystä, kiitos siitä valmentajille.
Osa Pyrinnön nuorista pelaa kansallisessa A-luokassa. Pari nuorta on valittu myös liittoryhmiin pelaajiksi U13-luokassa.
– Amanda Saarinen voitti 11-vuotiaissa ikäluokkamestaruuden kaksinpelissä. Hän on myös parhaillaan pistetilaston ykkösenä. Uutterana harjoittelijana tunnettu Amanda palkittiin jaoston Lupaavana nuorena. Pyrinnön Urheilija-ansiomerkin saivat Arttu Vainion lisäksi viisi vuotta menestyksekkäästi kilpailleet juniorimme Helmi Heinänen, Antti Kivioja, Elise Santanen, Silja Uusi-Salava ja Henri Vainio.
Poikien puolella Arav ja Arnav Dubay ovat ikäluokkansa kärkipelaajia 11-vuotiaissa – sekä kaksin- että nelinpelissä.
– Nelinpelissä he ovat kärkipaikalla ja kaksinpelissäkin viiden parhaan joukossa, kertoo yli 10 vuotta valmentanut Holma.
Pyrinnön sulkapallojaoston 70-vuotisjuhlissa huomasi, että sulkapallo voi hyvin Porissa.
Seuran tämän hetken ykköspelaaja on Holman mukaan Arttu Vainio. Vainio palkittiin vuosijuhlassa seuran parhaana urheilijana. Lupaavan nuorukaisen tähtäimessä on nousu korkeimmalle tasolle eli valioluokkaan.
– Kipinä lajia kohtaan roihahti 11-vuotiaana. Nyt pelivuosia on takana seitsemän, ja into ja halu kehittyä on kova. Sulkapallo on ehdottomasti minun lajini, ja Pyrintö on juuri oikea paikka uralla etenemiseen, sanoo Vainio.
Sulkapallo on maailman nopein pallopeli. Sulka lentää parhaimmillaan jopa 500 kilometriä tunnissa.
Holma painottaa, että aloituskynnys sulkapallon harrastamiseen on matala, kokemuksesta ja iästä riippumatta.
– Sulkapallo sopiikin kaikille. Meidän seurassamme nuorimmat junnut ovat 4-vuotiaita. Kilpatasolla sulkapallo on fyysisesti erittäin vaativa, nopea, mutta samalla myös suhteellisen turvallinen laji. Liikuntatapaturmien riski onkin sulkapallossa verrattain pieni.
– Sulkapalloilu on erinomainen kuntoilumuoto. Ottelun aikana pelaaja voi juosta kuusi kilometriä. Taktista älyä vaativa laji tekee hyvää myös mielelle. Pelaaminen tyhjentää pään tehokkaasti muista ajatuksista, korostaa puheenjohtajana jatkava Holma.