Vuoden yrittäjäaktiivisin kunta -tunnustuksen saanut Rauma menestyy yhteisöllisellä asenteella
“Kun päätetään isoista asioista, ne tehdään Rauman etu edellä.”
Maarit Anttila
Vuoden yrittäjäaktiivisin kunta -tunnustus napsahti tänä vuonna Raumalle. Palkinnon se sai marraskuussa aivan joulusesongin alla.
Joulukausi on Raumalla esillä näkyvästi. Pitsikaupungin joulu onkin yksi esimerkki palkintoperusteissa mainitusta kaupungin ja elinkeinoelämän yhteistyöstä.
– Joulukaupungin strategiaa on alusta saakka rakennettu yhteistyössä yrittäjien kanssa ja konsepti ja visuaalinen ilme ovat olleet avoimesti kaikkien hyödynnettävissä, kaupunkikehitysjohtaja Satu Saarinen sanoo.
Pitsikaupungin joululla on menossa neljäs vuosi, strategia on tehty viideksi. Kaupungin rahallinen satsaus siihen on noin 300 000 euroa.
– Tilanne on erinomainen, paikalliset yrittäjät pyörittävät joulutoria ja Tammelaa, joulunavaus tehdään yhdessä yrittäjien kanssa. Koko konsepti on laajentunut.
Samaan tapahtumakokonaisuuteen kuuluu myös tammikuussa järjestettävä Lumen-valotapahtuma.
Satakunnan Yrittäjien jakama vuoden yrittäjäaktiivisin kunta on tunnustus, jolle annetaan arvo. Kaupunginjohtaja Esko Poikela pitää sitä hyvänä motivaattorina sekä kaupungille että elinkeinoelämälle.
Rauma menestyy yrittäjäaktiivisena kaupunkina Poikelan ja Saarisen mukaan yhteisöllisyyden ja toimivan yhteistyön ansiosta. Hierarkia kaupungin ja yrittäjien välillä on pidetty mahdollisimman matalana ja välit yrittäjäyhdistykseen ovat mutkattomat ja tiiviit.
– Sillä on iso merkitys, että meillä on paljon arkipäivän kohtaamisen paikkoja. Niissä on Raumalla onnistuttu, Poikela sanoo.
Myös kuntapäättäjien keskuudessa ymmärretään elinkeinoelämän merkitys muuttuvassa kuntakentässä, sanoo kaupunginhallituksen puheenjohtaja Kalle Leppikorpi.
– Kun puhutaan yrittäjyydestä ja elinkeinoelämästä, sekä viranhaltijoilla että poliittisilla päättäjillä on yhteinen näkemys. Siinä ei ole kahta sanaa, miten asioita viedään eteenpäin. Menestyvän kaupungin edellytys on yrittäjämyönteisyys.
Raumalla puhutaankin Rauma-puolueesta. Se tekee yksituumaisesti päätöksiä silloin, kun kyseessä ovat isot asiat.
– Ne päätetään aina Rauman etu edellä.
Tulevaan suhtaudutaan Raumalla positiivisin odotuksin.
– Kehitys on jo tänä vuonna ollut myönteistä ja meillä on vahva usko siihen, että se jatkuu, sanoo kaupunginjohtaja Esko Poikela.
Hänen mukaansa Raumalla on vireillä jopa poikkeuksellisen paljon elinkeinoelämän hankkeita, joista osa on valtakunnallisia. Sataman laajennus ja Lakari esimerkiksi mahdollistavat lähitulevaisuudessa suuret yritysinvestoinnit.
– Alkuvuodesta odotetaan Metsä Groupin ilmoitusta sen investoinnista Raumalle.
Yhtiö on aloittanut esisuunnittelun uuden tehtaan perustamiseksi Raumalle. Investoinnissa puhutaan sadoista miljoonista.
Ensi vuoden painopiste ovat kaupunkikehitysjohtaja Saarisen mukaan TE-palvelut, jotka siirtyvät valtiolta osaksi kuntien elinkeinopalveluita. Rauma on uudistuksessa vastuukunta Etelä-Satakunnassa.
– Pääpaino ensi vuonna on toimivien, asiakkaiden ja yritysten tarpeisiin vastaavien palveluiden kehittäminen, Saarinen sanoo.
Raumalla uskotaan myös siihen, että vitsa pitää vääntää nuorena. Yrittäjyyskasvatus aloitetaan jo alakoulusta.
Kaupungilla on myös Pitsikaupungin kesäyrittäjäohjelma, jossa nuorilla on mentoroijana korkeakouluopiskelija. Ohjelmaa tehdään yhteistyössä yrittäjien kanssa.
– Yrittäjyyskasvatuksessa on tehty merkittäviä harppauksia ja isoja onnistumisia. Ohjelma auttaa nuoria yrittäjyyden polulle vaivattomalla ja riskittömällä tavalla. Se on jo poikinut uusia yrityksiä, Saarinen kertoo.
Kesäteekkarikampanja puolestaan tukee korkeakouluosaajien ja yritysten välistä yhteistyötä ja pyrkii helpottamaan osaajien saamista yrityksiin.
Kesätyötukiohjelmaan kaupunki käyttää vuosittain rahaa 168 000 euroa.