Sähköverkon automaatio lyhentää sähkökatkoksia – Ulvilasta löytyy verkostoautomaatioon erikoistunut yritys
Sähköverkon pitää olla säävarma eli kuluttajan saama sähkö on hyvälaatuista ja jakelukeskeytyksiä on mahdollisimman vähän.
Tiia Jokisalo
Vuonna 2013 Suomen sähköverkkoyhtiöt velvoitettiin parantamaan toimitusvarmuuttaan, jotta pitkiltä sähkökatkoilta vältyttäisiin myrskyissä ja mahdollisissa muissa poikkeusoloissa.
Alun perin takaraja oli vuosi 2028, mutta myöhemmin osalle yhtiöistä myönnettiin jatkoaikaa vuoteen 2036. Tästä alkaen taajama-alueella ei saa esiintyä sääolojen seurauksena yli 6 tunnin, tai taajama-alueen ulkopuolella yli 36 tunnin sähkökatkoja. Jos sähkökatko kestää yli sallitun ajan, joutuu verkkoyhtiö sanktiona kompensoimaan tämän sähkönsiirtohinnassaan.
Aikaa sähköverkkoyhtiöt saavat toimintavarmuuden varmistamiselle 26 vuotta, mistään nopeasta prosessista ei siis ole kyse.
Toimitusvarmuutta voidaan parantaa eri tavoin, yksi näkyvä ja yleinen tapa on korvata ilmajohdot maan alla kulkevilla johdoilla eli maakaapeloinnilla.
– Taajamissa meillä jo paljon kaapelointia onkin, mutta kun mennään kauemmas keskuksista, ilmajohtoja alkaa näkyä enemmän. Näiden kanssa ongelma on sähköverkon haavoittuvuus, eli esimerkiksi myrskyt ja linjojen päälle kaatuvat puut tuottavat ongelmia sähkönjakeluun, verkostoautomaatioon erikoistunut P2 Engineering Oy:n insinööritoimiston toimitusjohtaja Panu Tuhkanen kertoo.
Kaapelointi soveltuu alueille, jossa ihmisiä on paljon, mutta haja-ajatusalueella kaapelointi ei ole paras mahdollinen ratkaisu lähinnä kustannuksiensa vuoksi. Kaapeloinnin lisäksi yksi vaihtoehto on lisätä automaatiota verkkoon.
– Automaation avulla sähköverkossa pystytään paikallistamaan vikakohdat ja rajaamaan sähkökatko tarkemmin. Ilman automaatiota se saattaa olla hankalaa, vikakohtaa pitää etsiä manuaalisesti pitkäänkin, kun taas automaation avulla järjestelmä erottaa vikapaikan automaattisesti, Tuhkanen kertoo.
Kun vikapaikka on löydetty, voidaan sähköt palauttaa niille kuluttajille, jotka eivät ole suoraan viallisen johdon vaikutuspiirissä. Tällöin korjaustoimetkin voidaan aloittaa nopeasti ja kohdennetusti.
Automaation mahdollistava tekniikka kehittyy tällä hetkellä voimakkaasti. Uusien mittalaitteiden avulla vikoja voidaan yhä enenevissä määrin myös ennakoida aiempaa paremmin ja tämä ominaisuus kehittyy tulevaisuudessa.
– Toki automaatio lisää kustannuksia, mutta sitä tekee kaapelointikin, joten uskon, että automaation määrää tullaan lisäämään sähköverkossa.
Tämä vaikuttaa siihen, että kuluttajilla on mahdollisimman häiriötöntä sähköä. Suomessa on koettuja tämän vuosituhannen aikana useita isoja myrskyjä melkeinpä vuosittain eli aiempaan verrattuna huomattavasti useammin. Myös siksi sähkönjakelun häiriöttömyys on tärkeää.
– Ilman sähköverkkoa olemme aika haavoittuvassa asemassa niin yksilöinä kuin yhteiskuntana, Tuhkanen muistuttaa.
Tuotekehitys tärkeää
Ulvilalainen P2 Engineering Oy on vuonna 2016 perustettu verkostoautomaatioon keskittynyt yritys. Yhtiön pääasiakkaina ovat kotimaiset sähköverkkoyhtiöt, sähkölaitteitten valmistajat sekä alan tukkuliikkeet. Yhtiön tarjoamat tuotteet ovat oman tuotekehityksen ja tuotannon tulosta, tuotekehitykseen käytetään yli puolet henkilöresursseista. Kotimaan lisäksi tuotteita viedään myös ulkomaille.
– Automaatio sähköverkoissa kehittyy vauhdilla ja laajenee yhä lähemmäs kuluttajaa, joten on oleellista olla kehityksen mukana ja tehdä tuotteita, jotka täyttävät nykyaikaiset vaatimukset ja viime kädessä parantavat meidän kaikkien sähkönkäyttäjien sähkönlaatua, Panu Tuhkanen kertoo.