Paikallisen sopimisen lakiesitys on historiallinen uudistus
Porissa vierailut Suomen Yrittäjien puheenjohtaja Petri Salminen toivoo kuitenkin, että lakiin saataisiin vielä yksi muutos eduskuntakäsittelyssä.
Maarit Kautto
Hallituksen esitys paikallisen sopimisen uudesta lainsäädännöstä on Suomen Yrittäjien mukaan historiallinen uudistus, jota on yritetty jo vuosikymmeniä usean hallituskauden aikana. Porissa perjantaina 27. syyskuuta vierailleen Suomen Yrittäjien puheenjohtajan Petri Salmisen mukaan on erinomaista, että tämä hallitus vie asiaa vihdoin eteenpäin.
– Esitys on hyvä askel oikeaan suuntaan. Olemme tyytyväisiä siihen, että järjestäytymättömiä yrityksiä koskevat sopimisen kiellot vihdoin poistetaan. Luottamusmiehelle ei myöskään luoda sääntelyyn monopolia, vaikkakin luottamusmies voidaan jatkossa valita myös järjestäytymättömään yritykseen.
– Vuodesta toiseen kaikissa tutkimuksissa on tullut esiin, että pienissä ja keskisuurissa yrityksissä on luottamusta, halua ja kykyäkin sopia työehdoista työpaikolla paikallisesti, mutta olemassa oleva jäykkä järjestelmä on halvaannuttanut mahdollisuudet. On järjetöntä, että lainsäädännöllä on estetty järjestäytymättömissä yrityksissä samojen joustojen käyttäminen kuin järjestäytyneissä yrityksissä on ollut mahdollista tehdä.
Salminen kuitenkin korostaa, että lakiesitys ei ole vielä täydellinen ja sääntelyyn tarvitaan muutoksia.
– Hallituksen esityksen mukaan työehtosopimuksen mahdollistamista joustoista ei kuitenkaan säännöllisen työajan järjestelyjä lukuun ottamatta olisi mahdollisuutta sopia henkilöstön kanssa yhdessä, vaan sopiminen edellyttäisi aina edustajaa. Kun valtaosa työnantajayrityksistä on kuitenkin pieniä, muutaman hengen yrityksiä, niin mikseivät nämä työntekijät voisi halutessaan kaikki yhdessä olla se sopijaosapuoli?
– Toivotaan, että tämä asia vielä korjataan eduskuntakäsittelyssä, jotta tällaisia arjen toimintaan liittyviä byrokraattisia jäykkyyksiä ei jäisi uuteen lainsäädäntöön, Salminen painottaa.
Salmisen mukaan edelleen jää myös toteutumatta Suomen Yrittäjien pidempiaikainen tavoite toisinsopimisen mahdollisuudesta.
– Eli jos sekä työntekijät että työnantaja molemmat haluavat, heillä olisi oikeus sopia työehdoista toisin kuin työehtosopimuksessa määritellään. Toisinsopimisen mahdolisuus olisi vielä merkittävämpi edistysaskel suomalaisessa työmarkkinakulttuurissa. Olisi ehkä aika oppia luottamaan työntekijöiden kykyyn ja toisaalta työnantajien haluun olla yhdessä rakentamassa parasta mahdollista työpaikkaa. Se viisaus ei välttämättä asu Hakaniemessä tai Etelärannassa, Salminen kiteyttää.
Petri Salminen näkee vaikeiden vuosien jälkeen pientä orastavaa ja heiveröistä signaalia siitä, että kaupankäynti on globaalisti aktivoitumassa. Hän korostaa, että suomalaisten yritysten on oltava valmiina, kun näin tapahtuu.
– Pientä kasvuakin on toivottavasti havaittavissa. Jos mietitään vaikuttamisen mahdollisuuksia, niin kustannus- ja verotustaakan, sääntelytaakan, työmarkkinoiden joustavuuden ja toimivuuden, kilpailuympäristön toimivuuden sekä myös rahoituksen pitäisi olla kunnossa, jotta suomalaiset yritykset pääsisivät ottamaan herääviä markkinoita haltuun.
– Jos meillä on yrityskulttuurissamme jäykkyyttä, joka estää kilpailukyvyn kehityksen, on takuuvarmaa, että emme tule näkemään samanlaisia kasvulukuja kuin kilpailijamaissamme nähdään, Salminen summasi.