Tui­ja Saa­ri­nen

Kie­hu­va Kar­ta­no on nimi, joka jää mie­leen. Ku­ten joku saat­taa muis­taa­kin, se on pe­räi­sin vuon­na 2005 Yle TV1:llä esi­te­tys­tä suo­ma­lai­ses­ta te­le­vi­si­o­sar­jas­ta Tah­don asia, jos­sa kau­ni­ais­lai­nen ko­ti­rou­va He­le­na Rou­hi­a­la pe­rus­ti Kie­hu­va Kar­ta­no -ruo­ka­e­lä­my­sy­ri­tyk­sen. On sa­no­mat­ta­kin sel­vää, et­tä Eu­ra­jo­en Lu­vi­al­la toi­mi­van Kie­hu­van Kar­ta­non yrit­tä­jä Jark­ko Mä­ki­nen on sar­jan suu­ri fani.

– Tah­don asia on niin hyvä sar­ja, et­tä olem­me per­heen kans­sa kat­so­neet sen mo­neen ker­taan. Sen kat­so­mi­nen on ol­lut jou­lu­pe­rin­ne­kin. Ajat­te­lin heti, et­tä nimi on hyvä pi­to­pal­ve­lu­y­ri­tyk­sel­le, ja se sat­tui ole­maan tuol­loin vuon­na 2005 va­paa­na­kin.

Yri­tys läh­ti liik­keel­le va­ro­vai­ses­ti ja al­vit­to­man toi­min­nan puit­teis­sa py­sy­tel­len. Isoim­piin keik­koi­hin lu­keu­tui muun mu­as­sa Duud­so­nien te­le­vi­si­o­tuo­tan­non ca­te­rin­gis­ta huo­leh­ti­mi­nen näi­den Sa­ta­kun­nan vie­rai­lun ai­ka­na ke­säl­lä 2013.

Het­ken ai­kaa Kie­hu­va Kar­ta­no oli pöy­tä­laa­ti­kos­sa­kin, kun­nes ko­ro­na­vuo­den 2020 syk­sys­tä läh­tien toi­min­ta taas vir­kis­tyi.

– Vai­mo­ni Min­na val­mis­tui vuon­na 2021 flo­ris­tik­si ja os­tim­me Rau­mal­ta kuk­ka­kau­pan kon­kurs­si­pe­sän. Ke­vää­seen osui tuo­na vuon­na kol­me juh­la­py­hää lä­hek­käin: pää­si­äi­nen, vap­pu ja äi­tien­päi­vä. Teim­me hä­nen kans­saan yh­teis­työ­tä tyy­liin hä­nel­tä pää­si­äis­ku­kat ja mi­nul­ta pää­si­äis­her­kut. Sii­tä al­koi suo­ras­taan rä­jäh­dys­mäi­nen kas­vu.

Kiehuvan Kartanon yrittäjä Jarkko Mäkinen uskaltaa väittää, että kahvilassa joka tiistai tarjottava kalakeitto on Satakunnan parasta.

Kiehuvan Kartanon yrittäjä Jarkko Mäkinen uskaltaa väittää, että kahvilassa joka tiistai tarjottava kalakeitto on Satakunnan parasta.

Ko­van ky­syn­nän vuok­si Mä­ki­set re­mon­toi­vat en­sin au­to­tal­liin­sa kuk­ka­kau­pan. Mar­ras­kuus­sa 2024 Kie­hu­va Kar­ta­no ava­si ni­me­ään kan­ta­van kah­vi­lan kes­kel­le pien­tä Lu­vi­an ky­lää. Maa­lis­kuus­ta 2025 al­ka­en sa­mois­sa ti­lois­sa Ny­ber­gin­ku­jal­la on toi­mi­nut myös Kuk­kas­tu­dio Lem­pi. Pi­to­pal­ve­lun ruo­at ja lei­von­nai­set val­mis­tu­vat kah­vi­lan keit­ti­ös­sä. Pa­ris­kun­nal­la on mo­lem­mil­la poh­ja­na keit­ti­ö­puo­len kou­lu­tus.

Kie­hu­va Kar­ta­no tun­ne­taan eten­kin upeis­ta ka­kuis­ta. Ne ovat Jar­kon kä­si­a­laa.

– Ko­ro­na­vuon­na 2020 tu­lin seu­ran­neek­si so­si­aa­li­ses­sa me­di­as­sa ma­ca­ron-lei­vos­ten teko-oh­jei­ta. Mitä enem­män kat­soin nii­tä, sitä enem­män nii­tä tuli Ins­taa­ni, ja suo­ras­taan kou­ku­tuin nii­hin. Ajat­te­lin, et­tä ei tuo voi ol­la ko­vin vai­ke­aa. En ol­lut to­sin juu­ri­kaan lei­po­nut ai­kai­sem­min.

Erä toi­sen­sa jäl­keen kui­ten­kin epä­on­nis­tui. Kun Min­na ko­kei­li myös ja on­nis­tui en­sim­mäi­sel­lä yrit­tä­mäl­lä, Jark­ko si­suun­tui ja sai­kin pu­nai­ses­ta lan­gas­ta kiin­ni.

– Yh­täk­kiä ta­ju­sin, mi­ten nii­tä teh­dään. On­nis­tu­nee­seen lop­pu­tu­lok­seen tun­tu­vat vai­kut­ta­van tuu­len suun­ta ja jal­ka­te­rien asen­to, vit­sai­lee yrit­tä­jä.

– Sit­ten ih­mi­set al­koi­vat ky­sel­lä, saa­ko nii­tä ti­la­ta ja jos­sain vai­hees­sa joku ky­syi, teen­kö kak­ku­ja.

Kie­hu­va Kar­ta­no ja Kuk­kas­tu­dio Lem­pi te­ke­vät luon­te­vaa yh­teis­työ­tä tois­ten­sa mark­ki­noin­nis­sa.

– Min­na saat­taa ky­säis­tä juh­la­kuk­kia os­ta­val­ta, on­ko pi­to­pal­ve­lu jo mie­tit­ty, ja minä vas­taa­vas­ti pi­to­pal­ve­lu­a­si­ak­kaal­ta, ovat­ko kuk­ka-asi­at kun­nos­sa. Moni va­lit­see mei­dät sen ta­kia, et­tä sa­mas­ta ta­los­ta saa ka­kut ja ku­kat.

Yri­tyk­sel­lä on ti­laus­kir­ja elo­kuun lop­puun saak­ka täyn­nä: Vii­kon­lo­put täyt­ty­vät muun mu­as­sa häis­tä, syn­ty­mä­päi­vis­tä ja rip­pi­juh­lis­ta. So­si­aa­li­sel­la me­di­al­la on ol­lut iso vai­ku­tus. Esi­mer­kik­si Ins­tag­ra­mis­sa Kie­hu­val­la Kar­ta­nol­la on lä­hes 8 000 seu­raa­jaa.

– Olen brän­dän­nyt Kie­hu­van Kar­ta­non it­see­ni. Tuon so­men eri ka­na­vis­sa esil­le omia aja­tuk­si­a­ni ar­ki­päi­vän elä­mäs­tä ja yrit­tä­jyy­des­tä. Ja tie­tys­ti la­taan sin­ne vi­de­oi­ta ja ku­via ka­kuis­ta ja ku­kis­ta. Joil­la­kin kak­ku­vi­de­oil­la saat­taa ol­la jopa 100 000 kat­so­jaa. Ih­mi­set tu­le­vat kah­vi­laan pal­jol­ti sen ta­kia, et­tä ovat näh­neet mi­nut so­mes­sa. Vä­lil­lä se, et­tä mi­nut tun­ne­taan niin hy­vin, yl­lät­tää. It­se ajat­te­len pi­tä­vä­ni vain tie­tyn­lais­ta vi­de­o­päi­vä­kir­jaa.

Ke­sää yrit­tä­jä odot­taa hie­man pe­lon­se­kai­sin tun­tein.

– Pai­kal­li­set ovat pe­lo­tel­leet, et­tä Lu­vi­an vä­ki­lu­ku saat­taa ke­säl­lä jopa trip­laan­tua sen ta­kia, et­tä tääl­lä on niin pal­jon ke­sä­mök­ke­jä. Odo­tan per­ho­set vat­sas­sa, et­tä mitä kesä tuo tul­les­saan.