Oskari Siitari haluaa olla lasten ja nuorten äänitorvi
Omassa työssään erityisopettajana Oskari näkee joka päivä, kuinka huonosti osa nuoristamme voi.
Maarit Kautto
Kun porilainen, 31-vuotias erityisopettaja ja kahden pienen lapsen isä Oskari Siitari päätti lähteä ensimmäistä ketaa ehdokkaaksi alue- ja kuntavaaleihin, hän halusi heti panostaa ehdokkuuteensa tosissaan. Silti tulos pääsi yllättämään: Oskari oli puolueensa, Porin seudun Vihreiden, ääniharava ja lunasti kertaheitolla paikan niin Porin valtuustosta kuin aluevaltuustostakin. Kuntavaaleissa Oskari sai 490 ja aluevaaleissa 558 ääntä.
– Aika paljon satsasin aikaa ja rahaakin vaalikampanjaani. Erityisesti panostin näkyvyyteen somessa ja tein TikTokiin videoita itselleni tärkeistä aiheista. Ajattelin, että jos kerran mukaan lähden, niin teen sen sitten kunnolla. Silti olin iloisesti yllättynyt näin isoista äänimääristä, Oskari hymyilee.
Oskari on ollut kiinnostunut kotimaan- ja ulkomaanpolitiikasta yläkouluikäisestä lähtien. Nyt hänestä tuntui siltä, että hetki oli oikea lähteä itsekin politiikkaan mukaan. Merkittävänä pontimena toimi huoli lasten, nuorten ja perheiden tilanteesta.
– Haluan olla mukana pitämässä ääntä lasten, nuorten ja perheiden puolesta. Haluan olla vaikuttamassa kasvatuksen ja koulutuksen kehittämiseen. Haluan olla myös liberaali vastavoima tällä hetkellä nousussa olevalle oikeistolaiselle ja konservatiiviselle politiikalle.
Erityisen tärkeä asia Oskarille ovat lasten ja nuorten mielenterveyspalvelut.
– Omassa työssäni erityisopettajana näen joka päivä, kuinka huonosti osa nuoristamme voi. Nyt tarvitsisimme mahdollisimman matalaa kynnystä, nopeaa hoitoonpääsyä ja myös erityistä panostusta ennaltaehkäisevään tukeen. Mieluiten ensimmäisen käynnin mielenterveyspalveluissa pitäisi olla nuorelle ilmainen.
– Oli myös virhe lopettaa kokeilu, jonka aikana ehkäisyvälineet olivat alle 25-vuotiaille ilmaisia. Mielestäni tämä käytäntö pitäisi ottaa takaisin ja jättää pysyväksi osaksi nuorten hyvinvointipalveluja. Sillä olisi ennaltaehkäisevä vaikutus niin terveydellisesti kuin taloudellisestikin.
Oskari on aktiivinen somessa, ja saa jatkuvasti nuorilta viestejä, joissa nämä kertovat pahasta olostaan. Joskus ahdistus on niin kovaa, että itsemurha-ajatukset nousevat esiin.
– Keskustelen nuorten kanssa ja pyrin aina ohjaamaan luotettavan avun piiriin.
Oskarilla on omakohtaista kokemusta siitä, kuinka tärkeää nopean ja ammattitaitoisen avun saaminen on, kun nuori voi huonosti, eikä koulu kiinnosta. Oskarista ei tänä päivänä uskoisi, että hän oli omina kouluvuosinaan villikko ja jäi jälki-istuntoon joka viikko. Oppiaineista kiinnosti lähinnä liikunta. Vanhempana Oskari on ymmärtänyt, että hän haki käytöksellään huomiota ja peitteli epävarmuuttaan. Käytöstä selittänee myös ADHD-diagnoosi, jonka Oskari sai vasta aikuisena.
– Nyt opettajana tiedän, että asianmukainen lääkitys, terapia ja muut tukitoimet auttavat ADHD-oppilasta todella paljon. Kun itse olin nuori, oireita ei tunnistettu niin hyvin kuin nykyään, eikä niin ollen apua ja tukeakaan ollut tarjolla.
Oskarin perheeseen kuuluvat puoliso Annika, kesällä 3-vuotta täyttävä poika Elmo ja 5 kuukauden ikäinen tyttö Valma sekä kaksi koiraa. Vapaa-aikanaan Oskari käy kuntosalilla, pelaa padelia ja käy perheen kanssa koiralenkeillä. Tosin juuri läpikäyty selkäleikkaus ja sairausloma hidastavat tahtia hetkeksi.
– Olen myös kiinnostunut tunnetaidoista ja käyn tällä hetkellä kurssia, josta valmistun tunnetaito-ohjaajaksi. Tämä koulutus tukee omaa työtäni erityisopettajana. Kouluissa pitäisi ehdottomasti opettaa tunnetaitoja, se voisi olla jopa ihan oma oppiaineensa. Opettaessani puhun nuorille pari kertaa viikossa tunnetaidoista ja tuon niitä esiin myös muun opetuksen lomassa, Oskari juttelee.