Rauno Vesivalo: Kaksi asiaa
Perusterveydenhuolto eli toimivat sotekeskukset ovat kaikkien vakavasti otettavien asiantuntiatahojen mielestä sosiaali- ja terveydenhuoltojärjestelmämme vankka kivijalka. Kun sotekeskukset toimivat, vetävät ja pystyvät hoitamaan ihmisten asiat hyvin, ei kalliiseen erikoissairaanhoitoon tarvitse hakeutua niin paljon. Miksi ihmeessä olemme antaneet tämän perustan rapautua ja näivettyä viimeisten 20 vuoden aikana? Onko syynä se, että he, jotka päättävät, eivät sotekeskuksia käytä?
Nyt on aika korjata asiantila! Korjauspalikat ovat varmasti kaikilla tiedossa, nyt pitäisi vain löytää yhteisymmärrys. Vanhoilla keinoilla on yritetty yli vuosikymmen, mutta ongelmat ovat aika lailla samat kuin 15 vuotta sitten. Ideologiat ja seinät eivät hoida! Panostetaanko nyt yhdessä omalääkäriomahoitajamalliin, tiimityöskentelyyn, digi-, etä- ja liikkuviin palveluihin unohtamatta ihmisten erilaisia valmiuksia ottaa yhteyttä ja hakeutua hoidon piiriin. Hoitoon pitää päästä mahdollisimman nopeasti, hoitotakuu on säilytettävä 14 vuorokaudessa. Perusterveydenhuollon saatavuus on pidettävä mahdollisimman halpana, jopa tavoitella maksuttomuutta (vertaa työterveyshuolto).
Hyvinvointialueen päättäjän pitää tunnistaa tosia-asiat, joilla on vaikutusta tulevaisuuden tekemisessä. Rahat toimintaan tulevat valtiolta. Valtio siis eri ministeriöt, varsinkin valtiovarainministeriö, ohjaavat ja valvovat hyvinvointialueen toimintaa, investointeja ja aikomuksia. Nyt maan hallitus ja valtiovarainministeriö panee aluepäättäjän mahdottoman eteen. Laki hyvinvointialueista (115§) määrää, että vuosien 2023 ja 2024 alijäämät 131 miljoonaa on katettuna vuoden 2026 tilinpäätöksessä. Siis näin on suunniteltava. Jos muuta esittää suunnitelmassa rikkoo lakia. Vuoden 2025 talousarvio on mahdollista tehdä tasapainoon tai jopa ylijäämäiseksi, mutta tuo vuosi 2026 on mahdottomuus, jos ja kun pidetään kiinni lakisääteisistä palveluista. Ei meillä ole mahdollisuutta 2600 työntekijän irtisanomisiin. Tätäpä päättäjä nyt saa pähkäillä, että mitä lakia rikkoisi, vai tulevatko korkeantason politiiset päättäjät järkiinsä ja pidentävät alijäämän kattamisvelvoitetta.
Rauno Vesivalo
Porin Työväenyhdistyksen puheenjohtaja