STT–AFP

Eu­roo­pan uni­o­nin Co­per­ni­cus-il­mas­to­pal­ve­lun mu­kaan on käy­tän­nös­sä var­maa, et­tä ku­lu­vas­ta vuo­des­ta tu­lee mit­taus­his­to­ri­an kuu­min. Co­per­ni­cus ker­toi asi­as­ta maa­nan­tai­na, ja sii­tä tie­dot­ti myös Il­ma­tie­teen lai­tos.

Vuo­des­ta 2024 on myös tu­los­sa en­sim­mäi­nen ka­len­te­ri­vuo­si, jon­ka kes­ki­läm­pö­ti­la ylit­tää 1,5 as­teel­la esi­te­ol­li­sen ta­son.

Tut­ki­joi­den mu­kaan jo­kai­nen as­teen mur­to-osan nou­su kas­vat­taa il­mas­ton­muu­tok­sen ris­ke­jä ja 1,5 cel­siu­sas­teen ra­jan ylit­ty­mi­nen vuo­si­kym­men­ten ajan vaa­ran­tai­si suu­res­ti eko­sys­tee­mit ja ih­mi­syh­tei­söt. Pa­rii­sin il­mas­to­so­pi­muk­ses­sa maa­il­ma pää­si yh­tei­sym­mär­ryk­seen sii­tä, et­tä läm­pe­ne­mi­nen py­ri­tään pi­tä­mään 1,5 as­tees­sa.

Co­per­ni­cuk­sen tut­ki­ja Ju­lien Ni­co­las ker­toi AFP:lle, et­tä myös en­si vuo­den alus­sa maa­pal­lon läm­pö­ti­lat saat­ta­vat ol­la lä­hes en­nä­tys­ta­sol­la ja py­sy­tel­lä siel­lä seu­raa­vien kuu­kau­sien ajan.