Em­mi Til­vis / STT

Kun­ta­lii­ton tuo­rees­sa Kun­ta­lais­tut­ki­muk­ses­sa yli 80 pro­sent­tia ker­too ai­ko­van­sa ää­nes­tää en­si ke­vään kun­ta­vaa­leis­sa. 70–79-vuo­ti­ais­ta liki 90 pro­sent­tia ai­koo ää­nes­tää.

Ky­se­lyyn vas­ta­si tou­ko-ke­sä­kuus­sa yli 10 000 ih­mis­tä.

Tyy­pil­li­ses­ti to­del­li­nen ää­nes­tysp­ro­sent­ti jää ma­ta­lam­mak­si kuin nii­den ih­mis­ten mää­rä, jot­ka ker­to­vat ky­se­lyis­sä ai­ko­van­sa ää­nes­tää. Edel­li­sis­sä kun­ta­vaa­leis­sa vuon­na 2021 uur­nil­la kävi 55,1 pro­sent­tia ää­ni­oi­keu­te­tuis­ta ja vuon­na 2017 ää­nes­tysp­ro­sent­ti oli 58,9.

Toi­saal­ta en­nen edel­li­siä kun­ta­vaa­le­ja teh­dys­sä vas­taa­vas­sa ky­se­lys­sä 77 pro­sent­tia ker­toi ai­ko­van­sa ää­nes­tää, eli nyt ää­nes­ty­sin­nok­kuus en­nen vaa­le­ja vai­kut­tai­si ole­van suu­rem­paa kuin sil­loin.

Nyt vain vii­si pro­sent­tia ker­toi, et­tei aio ää­nes­tää vaa­leis­sa. Epä­var­mo­jen mää­rä oli suu­rem­pi, sil­lä va­jaat 15 pro­sent­tia vas­ta­si, et­tei osaa vie­lä sa­noa, ää­nes­tää­kö kun­ta­vaa­leis­sa. Epä­var­muut­ta oli eten­kin nuo­rim­mas­sa ää­nes­tä­jä­ryh­mäs­sä. 18–29-vuo­ti­ais­ta nel­jän­nes ker­toi ole­van­sa epä­var­ma omas­ta ää­nes­tä­mi­ses­tään.

Joh­ta­vas­sa ase­mas­sa ole­vat ovat var­mim­pia ää­nes­ty­sai­keis­taan, työt­tö­mät ja lo­mau­te­tut taas epä­var­mim­pia.

Kun­ta­vaa­lit ovat en­si vuon­na 13. huh­ti­kuu­ta. Sa­mas­sa yh­tey­des­sä jär­jes­te­tään alu­e­vaa­lit, en­sim­mäis­tä ker­taa yh­des­sä kun­ta­vaa­lien kans­sa.

Kun­ta­lii­ton ky­se­lys­sä ää­nes­ty­sin­nok­kuus alu­e­vaa­leis­sa jää taak­se kun­ta­vaa­lien ää­nes­tys­ha­luk­kuu­des­ta. Alu­e­vaa­leis­sa ai­koo ää­nes­tää 60 pro­sent­tia. Kym­me­nen pro­sent­tia il­moit­ti, et­tei aio ää­nes­tää alu­e­vaa­leis­sa.

– Kun­ta­lai­set tar­vit­se­vat toi­mi­via kun­tia ja hy­vin­voin­ti­a­lu­ei­ta ja päät­tä­jiä, jot­ka pys­ty­vät te­ke­mään yh­teis­työ­tä yli ra­jo­jen, jo­ten toi­vom­me, et­tä moni käyt­täi­si ään­tään en­si ke­vää­nä en­si ker­taa sa­ma­nai­kai­ses­ti jär­jes­tet­tä­vis­sä kun­ta- et­tä alu­e­vaa­leis­sa, sa­noo tie­dot­tees­sa Kun­ta­lii­ton toi­mi­tus­joh­ta­ja Min­na Kar­hu­nen.

Kaik­kien ai­ko­jen en­sim­mäi­sis­sä alu­e­vaa­leis­sa vuon­na 2022 uur­nil­la kävi vain 47,5 pro­sent­tia ää­ni­oi­keu­te­tuis­ta. Ne jär­jes­tet­tiin eril­lään kun­ta­vaa­leis­ta.

Suo­mes­sa on ta­pah­tu­nut suu­ri hal­lin­nol­li­nen uu­dis­tus, kun so­si­aa­li- ja ter­veys­pal­ve­lut sekä pe­las­tus­toi­mi siir­tyi­vät vii­me vuo­den alus­ta hy­vin­voin­ti­a­lu­ei­den vas­tuul­le. Hy­vin­voin­ti­a­lu­eet on uu­si hal­lin­nol­li­nen ker­ros, jon­ka pää­tök­sen­te­os­ta vas­taa­vat alu­e­val­tuu­te­tut. Val­tio kui­ten­kin päät­tää hy­vin­voin­ti­a­lu­ei­den saa­mas­ta ra­ha­mää­räs­tä, jo­ten alu­e­val­tuus­tot päät­tä­vät vain ra­ho­jen käy­tös­tä.

Sote-uu­dis­tuk­sen jäl­keen kun­nil­la on ai­em­paa vä­hem­män asi­oi­ta, jois­ta ne vas­taa­vat. Toi­saal­ta TE-pal­ve­lut, eli työl­li­syys- ja elin­kei­no­pal­ve­lut, siir­re­tään kun­tien vas­tuul­le en­si vuo­den alus­ta.