An­ni Kes­ki-Heik­ki­lä / STT

Hen­na Virk­ku­sel­le (kok.) eh­do­te­tut teh­tä­vät näyt­tä­vät ole­van tu­le­van ko­mis­si­on yti­mes­sä, ar­vi­oi­vat STT:n haas­tat­te­le­mat EU-po­li­tii­kan tut­ki­jat.

EU-ko­mis­si­on pu­heen­joh­ta­ja Ur­su­la von der Ley­en ker­toi tiis­tai­na, mil­lai­sia teh­tä­viä hän on kun­kin maan ko­mis­saa­ril­le kaa­vail­lut. Virk­ku­ses­ta oli­si tu­los­sa tek­no­lo­gi­ses­ta su­ve­re­ni­tee­tis­ta, tur­val­li­suu­des­ta ja de­mok­ra­ti­as­ta vas­taa­va ko­mis­si­on toi­nen va­ra­pu­heen­joh­ta­ja. Yh­teen­sä va­ra­pu­heen­joh­ta­jia oli­si kuu­si.

Suo­mes­sa Virk­ku­nen sai tiis­tai­na ke­hu­ja eh­dok­kuu­des­taan, ja moni po­lii­tik­ko piti salk­kua pai­na­va­na. Tätä miel­tä on myös Eu­roo­pan tut­ki­muk­sen pro­fes­so­ri Jo­han­na Kan­to­la Hel­sin­gin yli­o­pis­tos­ta.

– Pu­hees­saan­han von der Ley­en nos­ti näi­tä tee­mo­ja myös esil­le ko­mis­si­on tär­kei­nä pri­o­ri­teet­tei­na. Sen pe­rus­teel­la vai­kut­taa, et­tä Virk­ku­nen on ko­mis­si­on tu­le­van po­li­tii­kan yti­mes­sä, Kan­to­la sa­noo STT:lle.

Von der Ley­en sa­noi muun mu­as­sa, et­tä di­gi­ta­li­saa­tio ja di­gi­taa­li­nen inf­rast­ruk­tuu­ri mää­rit­tä­vät, on­ko Eu­roop­pa tu­le­vai­suu­des­sa puh­taan tek­no­lo­gi­an ja di­gi­taa­li­tek­no­lo­gi­an edel­lä­kä­vi­jä­a­se­mas­sa.

Virk­ku­sen al­le on tu­los­sa täl­lä tie­toa kak­si pää­o­sas­toa, DG Di­git ja DG Con­nect, jot­ka vas­taa­vat di­gi­taa­li­sis­ta si­sä­mark­ki­nois­ta.

Suo­mi ta­voit­te­li Virk­ku­sel­le kil­pai­lu­ky­kyyn liit­ty­vää salk­kua. Var­si­nai­set ta­lous­sal­kut me­ni­vät suu­rem­mil­le mail­le, mut­ta Kan­to­la sa­noo ym­mär­tä­vän­sä hei­tä, joi­den mie­les­tä Virk­ku­sen pes­ti oli on­nis­tu­mi­nen. Tek­no­lo­gia liit­tyy olen­nai­ses­ti Eu­roo­pan kil­pai­lu­ky­kyyn.

Kan­to­lan mu­kaan va­ra­pu­heen­joh­ta­ja voi ol­la ko­mis­si­os­sa hy­vin mer­kit­tä­väs­sä ase­mas­sa. Hä­nen mu­kaan­sa men­neel­lä kau­del­la näin oli.

– Oli hy­vin täl­lai­sia val­taan­sa käyt­tä­viä va­ra­pu­heen­joh­ta­jia, Kan­to­la ku­vai­lee ja nos­taa esi­mer­keik­si vih­re­äs­tä ke­hi­tyk­ses­tä vas­tan­neen Frans Tim­mer­man­sin ja di­gi­taa­li­ses­ta val­miu­des­ta vas­tan­neen Marg­ret­he Ves­ta­ge­rin.

Kan­to­la kiin­nit­tää huo­mi­o­ta myös ko­mis­saa­rien su­ku­puo­li­ja­kau­maan, jos­sa lo­pul­ta 40 pro­sent­tia on nai­sia. Kan­to­la us­koo, et­tä asia on huo­mi­oi­tu myös va­ra­pu­heen­joh­ta­jis­tos­sa. Va­ra­pu­heen­joh­ta­jis­ta nel­jä kuu­des­ta on nai­sia.

– Var­mas­ti tämä on sym­bo­li­nen vies­ti par­la­men­til­le ja maa­il­mal­le.

Virk­ku­sen teh­tä­vien mer­ki­tys riip­puu sii­tä, mi­hin suun­taan hä­nen salk­kun­sa tee­mat ke­hit­ty­vät, ar­vi­oi puo­les­taan aka­te­mi­a­tut­ki­ja Timo Miet­ti­nen Hel­sin­gin yli­o­pis­tos­ta. Ai­na­kin täl­lä het­kel­lä tek­no­lo­gi­as­ta ja tur­val­li­suu­des­ta pu­hu­taan pal­jon, hän sa­noo.

– Vaik­ka si­nän­sä EU:n bud­je­tis­ta nii­den osuus ei ole var­mas­ti­kaan lä­hel­lä ko­hee­si­o­po­li­tiik­kaa tai maa­ta­lous­po­li­tiik­kaa, ne ovat sel­lai­sia pää­tök­siä, jot­ka ovat uu­del­la ta­val­la ajan­koh­tai­sia ja jois­sa tar­vi­taan uu­den­lais­ta ajat­te­lua, Miet­ti­nen sa­noo.

– Eu­roo­pal­ta odo­te­taan li­sä­toi­mia sen suh­teen, mi­ten me re­a­goim­me tek­no­lo­gi­a­kil­pai­luun.

Miet­ti­nen kiin­nit­tää huo­mi­o­ta sii­hen, kuin­ka Virk­ku­sen teh­tä­vis­sä on yh­dis­tet­ty tek­no­lo­gia ja tur­val­li­suus.

– Tämä ker­too ajan hen­ges­tä, jos­sa yhä use­am­pi po­li­tiik­ka­loh­ko tie­tyl­lä ta­val­la tur­val­lis­te­taan.

Virk­ku­sen tu­le­vis­sa teh­tä­vis­sä on kyse vie­lä eh­do­tuk­sis­ta. Ko­mis­saa­rieh­dok­kai­den ja ko­mis­si­on on saa­ta­va vie­lä syk­syn ai­ka­na hy­väk­syn­tä Eu­roo­pan par­la­men­til­ta.