STT

Suo­mi ei osal­lis­tu Uk­rai­nan jäl­leen­ra­ken­ta­mi­seen liit­ty­vään tasa-ar­vo­liit­tou­maan, ker­too MTV:n uu­ti­set. Pää­tök­sen teki pe­rus­suo­ma­lais­ten ul­ko­maan­kaup­pa- ja ke­hi­tys­mi­nis­te­ri Vil­le Ta­vio ke­sä­kuus­sa.

MTV:n mu­kaan use­at vir­ka­mies­läh­teet ker­to­vat, et­tä Ta­vio päät­ti Suo­men jää­vän liit­tou­mas­ta ulos sik­si, et­tä sen on tar­koi­tus edis­tää myös su­ku­puo­li- ja sek­su­aa­li­vä­hem­mis­tö­jen asi­aa.

Ta­vio ei kiis­tä asi­aa MTV:n uu­ti­sil­le ja sa­noo, et­tä kyse on pai­no­pis­te­va­lin­nas­ta.

– Uk­rai­nan osal­ta hu­ma­ni­tää­ri­sen avun puo­lel­la on ol­lut pai­no­pis­tee­nä enem­män vam­mai­set, van­huk­set ja täl­lä ta­val­la. Kyse on si­nän­sä pai­no­pis­te­va­lin­nas­ta, Ta­vio sa­noo MTV:lle.

Tasa-ar­vo­liit­tou­ma pe­rus­tet­tiin Uk­rai­nan jäl­leen­ra­ken­nus­kon­fe­rens­sis­sa Ber­lii­nis­sä ke­sä­kuus­sa. MTV ker­too, et­tä liit­tou­man ta­ka­na ovat eri­tyi­ses­ti Uk­rai­nan ja Sak­san hal­li­tuk­set. Li­säk­si kes­kei­ses­sä roo­lis­sa on YK:n nais­jär­jes­tön Uk­rai­nan-osas­to.

Liit­tou­maan osal­lis­tu­vat muun mu­as­sa Ruot­sin, Nor­jan, Tans­kan, Vi­ron, Bri­tan­ni­an ja Yh­dys­val­tain ul­ko­mi­nis­te­ri­öt tai ke­hi­ty­syh­teis­työ­vi­ras­tot sekä EU.

Jä­se­net ovat si­tou­tu­neet huo­mi­oi­maan eri­tyi­ses­ti nais­ten ja mies­ten vä­li­sen tasa-ar­von sekä nais­nä­kö­kul­man Uk­rai­nan jäl­leen­ra­ken­ta­mi­ses­sa. MTV ker­too, et­tä liit­tou­mas­sa on kyse en­nem­min po­liit­ti­ses­ta si­tou­tu­mi­ses­ta kuin konk­reet­ti­siin hank­kei­siin tai ra­haa vaa­ti­viin pa­nos­tuk­siin si­tou­tu­mi­ses­ta.