STT

Kela ai­koo ra­joit­taa har­kin­nan­va­rais­ten kun­tou­tus­pal­ve­lui­den jär­jes­tä­mis­tä. Lai­tos ker­too asi­as­ta tie­dot­tees­saan.

Ke­lan mu­kaan jat­kos­sa kaik­kia kun­tou­tus­pal­ve­lui­ta ei voi­da jär­jes­tää niin laa­jas­ti kuin oli­si ky­syn­tää, sil­lä kun­tou­tuk­sen kus­tan­nuk­set ovat kas­va­neet. Osal­le asi­ak­kais­ta on myös tu­los­sa hyl­kää­viä pää­tök­siä, vaik­ka he täyt­täi­si­vät edel­ly­tyk­set kun­tou­tuk­sel­le. Sääs­tö­toi­me­na pal­ve­lui­ta voi­daan myös esi­mer­kik­si yh­dis­tää.

Kus­tan­nus­ten kas­vu on Ke­lan mu­kaan joh­tu­nut asi­a­kas­mää­rien kas­vus­ta ja kah­den uu­den kun­tou­tus­muo­don en­na­koi­tua suu­rem­mas­ta suo­si­os­ta. Ke­lan mu­kaan sen on teh­tä­vä sääs­tö­toi­mia, jot­ta va­rat riit­tä­vät.

Ke­lan har­kin­nan­va­rai­sen kun­tou­tuk­sen kus­tan­nuk­set oli­vat 70 mil­joo­naa eu­roa vuon­na 2022 ja 79 mil­joo­naa eu­roa vuon­na 2023. Vii­me vuo­si­na Kela ker­too käyt­tä­neen­sä li­säk­si kun­tou­tuk­seen edel­li­sil­tä vuo­sil­ta siir­ty­nei­tä va­ro­ja, mut­ta ne ovat ku­lu­neet no­pe­as­ti. Mää­rä­ra­hois­ta päät­tää vuo­sit­tain edus­kun­ta. Kyse ei ole ol­lut leik­kauk­sis­ta mää­rä­ra­hoi­hin vaan sii­tä, et­tei­vät ra­hat nyt rii­tä pal­ve­lui­hin ky­syn­tään näh­den.

Kela jär­jes­tää kun­tou­tus­ta kai­ke­ni­käi­sil­le esi­mer­kik­si sai­rau­den tai vam­man vuok­si. Kun­tou­tus on yleen­sä il­mais­ta. Har­kin­nan­va­rai­nen kun­tou­tus täy­den­tää la­ki­sää­teis­tä kun­tou­tus­ta.