Ma­ria Ros­vall / STT

Sa­ta­kun­nan kä­rä­jä­oi­keu­des­sa Po­ris­sa al­kaa tä­nään pää­kä­sit­te­ly niin kut­su­tun Kan­kaan­pään ryh­män ter­ro­ris­mi­ju­tus­sa. Syy­tet­tyi­nä on kuu­si al­le 30-vuo­ti­as­ta mies­tä.

Syyt­tä­jän mu­kaan mies­ten muo­dos­ta­ma ää­ri­oi­keis­to­ryh­mä oli omak­su­nut aat­teen, jon­ka mu­kaan val­koi­hoi­set ih­mi­set ovat jol­lain ta­val­la uhat­tui­na. Syyt­tä­jän mu­kaan sie­ge-ide­o­lo­gi­an mu­kai­sen ja uus­nat­sis­ti­sen ak­se­le­ra­ti­o­nis­ti­sen aat­teen pyr­ki­myk­se­nä on ro­tu­so­dan ni­mis­sä teh­dä ter­ro­ri-is­ku­ja ja muu­ta vä­ki­val­taa sel­lai­sia ryh­miä koh­taan, jot­ka ko­e­taan vi­hol­li­si­na tai val­kois­ta vä­es­töä alem­pi­ar­voi­si­na.

Syyt­tä­jä sa­noo, et­tä syy­te­tyis­tä kah­den ta­voit­tee­na on ol­lut har­joi­tel­la ja val­mis­taa it­se­ään esi­mer­kik­si vas­taa­not­to­kes­kuk­seen teh­tä­vään pom­mi-is­kuun tai mui­hin aseel­li­siin hyök­käyk­siin, jot­ka koh­dis­tu­vat ide­o­lo­gi­as­sa vi­hol­li­sek­si ko­et­tui­hin ryh­miin.

Ryh­mään kuu­lu­nei­den hal­lus­sa oli ol­lut usei­ta am­pu­ma-asei­ta, yli tu­hat pat­ruu­naa, kym­me­niä ki­lo­ja dy­na­miit­tia ja yli sata ki­loa rä­jäh­teen val­mis­ta­mi­seen kel­paa­vaa lan­noi­tet­ta, syyt­teis­sä lis­ta­taan.

Mie­het ovat syyt­tä­jän mu­kaan myös to­teut­ta­neet vä­ki­val­lan­te­ko­ja. Jou­lu­kuus­sa 2019 syy­te­tyis­tä kak­si hyök­kä­si syyt­teen mu­kaan yl­lät­tä­en kah­den trans­su­ku­puo­li­sen ih­mi­sen kimp­puun. Syyt­tä­jän mu­kaan tois­ta uh­reis­ta lyö­tiin ja pot­kit­tiin pään alu­eel­le, toi­seen koh­dis­tu­nut vä­ki­val­ta oli lie­vem­pää.

Syyt­tä­jä kat­soo, et­tä vä­ki­val­lan mo­tii­vi­na oli uh­rien su­ku­puo­li, sek­su­aa­li­nen suun­tau­tu­mi­nen tai su­ku­puo­li-iden­ti­teet­ti ja et­tä ran­gais­tuk­sia tu­li­si sii­tä syys­tä ko­ven­taa.

Haas­te­ha­ke­muk­sen mu­kaan kak­sik­ko pa­hoin­pi­te­li ti­lan­tees­sa myös si­vul­li­sen, joka puut­tui vä­ki­val­lan­te­koon.

Vii­me vuo­den elo­kuus­sa kak­si syy­te­tyis­tä pa­hoin­pi­te­li syyt­tä­jän mu­kaan yöl­lä ka­dul­la koh­taa­man­sa juu­ta­lais­mie­hen. Syyt­tä­jän mu­kaan toi­nen syy­te­tyis­tä oli en­sin teh­nyt nat­si­ter­veh­dyk­sen sekä am­pu­mis­ta ja kur­kun­leik­kaa­mis­ta jäl­jit­te­le­viä elei­tä. Tä­män jäl­keen uh­ria lyö­tiin syyt­tä­jän mu­kaan nyr­kil­lä kas­voi­hin ja pot­kit­tiin pään ja nis­kan alu­eel­le.

Syyt­tä­jän mu­kaan vä­ki­val­lan­te­ol­la oli ra­sis­ti­nen mo­tii­vi ja kak­si­kon ran­gais­tuk­sia vaa­di­taan ko­ven­net­ta­van sen pe­rus­teel­la.

Syy­te­tyt ovat kiis­tä­neet syyt­teet pää­o­sin. Oi­keu­den­käyn­nil­le on va­rat­tu kä­sit­te­ly­päi­viä lo­ka­kuun toi­sel­le vii­kol­le as­ti.