Em­mi Til­vis / STT

Eva ker­too tie­dot­tees­saan tuo­rees­ta ana­lyy­sis­taan ni­mel­tä Pe­las­te­taan sääs­tö­pos­su.

Suo­mes­sa osa­ke­sääs­tö­ti­leil­lä on va­ro­ja ar­vi­ol­ta kol­men mil­jar­din eu­ron edes­tä, kun Ruot­sis­sa sa­man­tyyp­pis­ten ti­lien ve­ro­tu­sar­vo oli vii­me vuon­na 145 mil­jar­dia eu­roa, Eva ker­too.

– Lain­sää­tä­jä aset­ti osa­ke­sääs­tö­ti­lil­le hy­vin mal­til­li­sen nel­jän mil­jar­din tal­le­tus­ta­voit­teen, joka se­kään ei ole täyt­ty­nyt. Il­mei­nen syy osa­ke­sääs­tö­ti­lin epä­on­nis­tu­mi­sel­le on se, et­tä ti­liin koh­dis­tuu usei­ta ra­joi­tuk­sia, jot­ka ve­sit­tä­vät ta­voi­tet­ta. Ruot­sin ISK-ti­lis­sä vas­taa­via ra­joi­tuk­sia ei ole, sa­noo Evan joh­ta­va ve­ro­a­si­an­tun­ti­ja Em­mi­lii­na Ku­jan­pää tie­dot­tees­sa.

Ku­jan­pää on toi­nen Evan ana­lyy­sin kir­joit­ta­jis­ta Ma­ri­an­ne Malmgré­nin ohel­la.

Osa­ke­sääs­tö­ti­li otet­tiin Suo­mes­sa käyt­töön vuon­na 2020. Ku­lu­va­na vuon­na hal­li­tus nos­ti enim­mäis­tal­le­tuk­sen mää­rän 100 000 eu­roon, kun ai­em­min raja oli 50 000 eu­roa.

Muu­tok­sel­la ha­lut­tiin edis­tää pien­si­joit­ta­jien osa­ke­si­joit­ta­mis­ta ja vau­ras­tu­mis­mah­dol­li­suuk­sia sekä li­sä­tä kan­sa­lais­ten ta­lou­so­saa­mis­ta.

Osa­ke­sääs­tö­ti­lil­lä voi käy­dä osa­ke­kaup­paa mak­sa­mat­ta ve­ro­ja. Ve­ron­mak­sun ai­ka koit­taa vas­ta, kun ti­lil­tä nos­te­taan tuot­to­ja.

Val­ti­o­va­rain­mi­nis­te­riö ar­vi­oi vii­me vuon­na, et­tä tal­le­tus­ka­ton pois­ta­mi­ses­ta ai­heu­tui­si noin 200 mil­joo­nan eu­ron me­ne­tyk­set ve­ro­tu­lois­sa vuo­den 2027 ta­sos­sa.

Eva esit­tää, et­tä osa­ke­sääs­tö­ti­lil­le voi­si siir­tää osak­kei­ta, jot­ka on han­kit­tu en­nen ti­lin avaa­mis­ta.

– On ris­ti­rii­tais­ta, et­tä hyö­ty­äk­seen kai­kil­le pien­si­joit­ta­jil­le tar­koi­te­tus­ta osa­ke­sääs­tö­ti­lis­tä si­joit­ta­jan pi­täi­si re­a­li­soi­da osa­ke­o­mis­tuk­sen­sa, mak­saa kau­pan­käyn­ti­ku­lut, tal­let­taa pää­o­ma­tu­lo­ve­rol­la vä­hen­ne­tyt va­ran­sa osa­ke­sääs­tö­ti­lil­le ra­ha­na, hank­kia osak­keet uu­del­leen ja mak­saa vie­lä han­kin­nas­ta­kin kau­pan­käyn­ti­ku­lut jat­kaak­seen ai­kai­sem­paa si­joi­tus­toi­min­taan­sa, Ku­jan­pää sa­noo.

Eva ha­lu­aa li­säk­si, et­tä osa­ke­sääs­tö­ti­lil­le voi­si os­taa mui­ta­kin si­joi­tus­tuot­tei­ta kuin osak­kei­ta.

Eva on elin­kei­no­e­lä­män aja­tus­hau­to­mo, joka ta­voit­te­lee suo­ma­lai­sen yh­teis­kun­nan pit­kän ai­ka­vä­lin me­nes­tys­tä. Yh­dis­tyk­sen jä­se­niä ovat esi­mer­kik­si Elin­kei­no­e­lä­män kes­kus­liit­to, Kau­pan liit­to ja Fi­nans­si­a­la ry.