Onko Porin kaupungin tulevaisuus länsirannikon takapajula?
Ehkä nyt aika ei ole vielä kypsä tehdä lopullista arviointia kaupungin tulevaisuudennäkymistä. Jotakin sentään voidaan päätellä, mihin suuntaan ehkä tärkein,
eli talous on kehittymässä. Valitettavasti näin porilaisena veronmaksajana on todettava, että optimismiin ei juurikaan ole aihetta. Asia on vaan niin, että kaupunkimme talousnäkymiä voidaan hyvällä syyllä verrata valtakunnan hallituksen aikaansaannoksiin, tai oikeammin aikaansaamattomuuksiin.
Kohtapuolin tulee kuluneeksi kaksi vuotta kaupunginjohtajan vaihtumisesta. Nyt on vain odotettava ja toivottava parasta. Väestönkehitys on negatiivinen kaupungissamme, samoin koko valtakunnassa. Paras tutkija ja neuvonantajamme Turkuun muutettuaan antaa edelleen neuvoja kirjoituksissaan, miten Porin tulisi toimia, jotta todellista kasvua voitaisiin vauhdittaa.
Ensimmäinen resepti olisi tuntuvan maahanmuuton lisääminen. Kysymyksessä ovat kuitenkin työpaikat, joita ei maahanmuutolla lisätä. Miksi koko ajan puhutaan työvoimapulasta? Onko tosiaan niin, että yritykset haluavat vähän koulutettua halpatyövoimaa Euroopan ulkopuolelta? Mainittu tutkija väittää, että aiemmin mainitut toimet saisivat Porin talouden kasvu-uralle. Nyt on kylläkin asia niin, että pula on työpaikoista, ei niinkään työntekijöistä. Edellä kerrottu ei sovi malliesimerkiksi Poriin.
Aiemmin tässä lehdessä Markku Tanttinen toi kirjoituksessaan esille, mikä on tilanne Porissa tänä päivänä. Kirjoitus oli asiallinen ja totuudenmukainen ja siihen on helppo yhtyä. Varottavia esimerkkejä on löydettävissä Suomen eri hallitusten toimista, valtion omaisuuksien myynneistä ulkomaalaisille sijoitusyhtiöille. Pieleen ovat menneet. Nyt on Porissa käymässä samoin, vai eikö mitään ole opittu?
Sanotaan, että joka vanhoja muistelee, sitä tikulla silmään. Kuka muistaa esimerkiksi tulitikkutehtaan, joka myytiin ruotsalaisille? Meri-Porin "kruunun jalokivi" myytiin Yhdysvaltoihin ja kaiken kukkuraksi alueen siivous jätettiin porilaisille veronmaksajille. Porin Olut k(a)kupattiin Keravalle. Hacklin-yhtiöt Hollantiin jne. Ehkä surullisin tapaus on Mäntyluodon satama, joka jatkaa näivettymistään. Lopputulemana ja kaiken huippuna lienee Pori energian vähemmistöosuuden myynti ulkopuoliselle sijoitusyhtiölle.
Lopputulos lienee myönteinen, vaikka enemmistö kaupunkilaisista kauppaa vastustaakin. Ei siis mitään ole opittu esimerkiksi kansalaisia kuohuttavista Fortumin myyntiprojekteista.
Erkki Santala
Pori