Ee­tu Ha­lo­nen / STT

Suo­mes­sa tänä vuon­na ko­et­tu läm­min sää voi joh­taa mer­kit­tä­viin hyön­teis­tu­hoi­hin met­sis­sä. Näin us­koo met­sien ter­vey­den ja kau­ko­kar­toi­tuk­sen apu­laisp­ro­fes­so­ri Sa­mu­li Junt­ti­la Itä-Suo­men yli­o­pis­tos­ta.

Junt­ti­la sa­noo STT:lle, et­tä kui­va ke­vät ja syys­kuul­le jat­ku­nut läm­pö luo­vat otol­li­set olo­suh­teet esi­mer­kik­si kir­jan­pai­na­jal­le, joka on kuu­sien pää­a­si­al­li­nen tu­ho­lai­nen. Junt­ti­la ar­vi­oi, et­tä kir­jan­pai­na­jat ovat päät­ty­neen ke­sän ai­ka­na eh­ti­neet teh­dä mo­nin pai­koin jo toi­sen su­ku­pol­ven.

Toi­nen su­ku­pol­vi tar­koit­taa sitä, et­tä ke­vääl­lä kuo­riu­tu­neet kir­jan­pai­na­jat ovat saa­vut­ta­neet su­ku­kyp­syy­den ja mu­ni­neet it­se jäl­ke­läi­siä.

– Kun kir­jan­pai­na­jil­le otol­li­set olo­suh­teet ja läm­pö jat­ku­vat, on hy­vin to­den­nä­köis­tä, et­tä toi­nen su­ku­pol­vi par­vei­lee ja is­key­tyy uu­siin pui­hin li­sään­ty­mään, Junt­ti­la sa­noo.

Hä­nen mu­kaan­sa mah­dol­li­set tu­hot tu­le­vat nä­ky­mään puis­sa lop­pu­syk­sy­nä tai vas­ta tal­ven ja en­si ke­vään ai­ka­na.

Junt­ti­la pe­rus­taa ar­vi­on­sa mer­kit­tä­vis­tä met­sä­tu­hois­ta eri­tyi­ses­ti kir­jan­pai­na­jien suu­reen mää­rään. Aja­tus­ta tu­kee hä­nen mu­kaan­sa tie­dot tänä vuon­na ker­ty­nees­tä läm­pö­sum­mas­ta Suo­mes­sa.

– On ylei­ses­ti ar­vi­oi­tu, et­tä kun 1 500 as­teen läm­pö­sum­ma­ker­ty­mä saa­vu­te­taan, kir­jan­pai­na­jien ke­sän toi­nen su­ku­pol­vi on eh­ti­nyt kyp­syä, Junt­ti­la sa­noo.

– Tä­män vuo­den läm­pö­sum­ma on täl­lä het­kel­lä to­del­la pal­jon kor­ke­am­pi kuin muu­ta­ma­na edel­li­se­nä vuo­te­na sa­maan ai­kaan.

Junt­ti­la nos­ti asi­an esiin vies­ti­pal­ve­lu X:ssä sun­nun­tai­na. Hän ker­toi, et­tä esi­mer­kik­si Hel­sin­gin Kum­pu­las­sa läm­pö­sum­ma oli sun­nun­tai­na 1 652 vuo­ro­kau­si­as­tet­ta. Vii­me vuon­na sum­ma oli vas­taa­vaan ai­kaan 1 491 as­tet­ta, tois­sa vuon­na 1 452 ja sitä edel­li­se­nä 1 545.

Läm­pö­sum­ma­ker­ty­mä las­ke­taan niin, et­tä vuo­ro­kau­den kes­ki­läm­pö­ti­las­ta vä­hen­ne­tään vii­si as­tet­ta, jol­loin saa­daan ky­sei­sen vuo­ro­kau­den läm­pö­sum­ma. Tämä las­ke­taan sit­ten vuo­den jo­kai­se­na päi­vä­nä, mis­tä ker­tyy koko vuo­den läm­pö­sum­ma.

Junt­ti­la sa­noo STT:lle, et­tä hyön­teis­ten ke­hit­ty­mi­nen on ni­me­no­maan läm­mös­tä riip­pu­vais­ta. Läm­min sää aut­taa kai­ken­lai­sia hyön­tei­siä li­sään­ty­mään te­hok­kaam­min ja no­pe­am­min. Kui­vuus taas hei­ken­tää pui­den ky­kyä puo­lus­tau­tua tu­ho­lai­sia vas­taan.

Kir­jan­pai­na­jien li­säk­si olo­suh­teet ovat siis otol­li­set muil­le­kin kaar­na­kuo­ri­ai­sil­le. Kuus­ten rie­sa­na ovat kir­jan­pai­na­jan ohel­la esi­mer­kik­si kuu­sen­täh­ti­kir­jaa­ja sekä ai­to­mo­ni­kir­jaa­ja. Män­ty­jen kim­pus­sa hää­rää puo­les­taan muun mu­as­sa oka­kaar­na­kuo­ri­ai­sia.

– Män­nyn tu­ho­lai­set ai­heut­ta­vat kui­ten­kin vie­lä ai­ka pie­ni­a­lai­sia tu­ho­ja kuu­sen tu­ho­lai­siin ver­rat­tu­na, Junt­ti­la huo­maut­taa.

Luon­non­va­ra­kes­kuk­ses­ta (Luke) ker­ro­taan STT:lle, et­tä kir­jan­pai­na­jia on nyt pai­koin run­saas­ti mut­ta kuo­ri­ais­ten mää­ris­sä on myös pal­jon alu­eel­lis­ta vaih­te­lua.

Lu­ken tut­ki­ja Tii­na Yli­o­ja ei vie­lä pu­hui­si kir­jan­pai­na­jien en­nä­tys­vuo­des­ta, vaik­ka kuo­ri­ai­sia on­kin ker­ty­nyt joi­hin­kin Lu­ken pyy­dyk­siin reip­paas­ti.

– Esi­mer­kik­si Uu­del­la­maal­la, Kaak­kois-Suo­mes­sa ja Pir­kan­maal­la on teh­ty run­saas­ti ha­vain­to­ja. En kui­ten­kaan sa­noi­si, et­tä nyt on jo­ten­kin eri­tyi­sen suu­ri kir­jan­pai­na­ja­vuo­si, Yli­o­ja ker­too.

– Ha­vain­not ker­to­vat kui­ten­kin sen, et­tei tämä on­gel­ma ole ai­na­kaan mi­hin­kään pois­tu­mas­sa.

Hän myös huo­maut­taa, et­tei ku­kaan var­si­nai­ses­ti tie­dä, ovat­ko kir­jan­pai­na­jat mu­ni­neet tois­ta su­ku­pol­vea vai ei­vät, kos­ka asi­aa ei seu­ra­ta jär­jes­tel­mäl­li­ses­ti. Olo­suh­teet ovat kui­ten­kin myös Yli­o­jan mu­kaan ol­leet kaar­na­kuo­ri­ai­sil­le suo­tui­sat.

– Tou­ko­kuu oli poik­keuk­sel­li­sen läm­min, ja par­vei­lu läh­ti hy­vin ai­kai­sin liik­keel­le. Kir­jan­pai­na­jien en­sim­mäi­nen su­ku­pol­vi ai­kuis­tui läm­pö­sum­man pe­rus­teel­la ar­vi­oi­tu­na jo hei­nä­kuus­sa, Yli­o­ja ker­too.

– Niil­lä on siis ol­lut sen jäl­keen run­saas­ti ai­kaa saa­vut­taa su­ku­kyp­syys ja ru­ve­ta mu­ni­maan uut­ta su­ku­pol­vea.

Luke seu­raa kir­jan­pai­na­jien esiin­ty­mis­tä vuo­sit­tain noin 40 seu­ran­ta­pis­teel­lä.

Jos Lu­ken pyy­dyk­seen on ker­ty­nyt vä­hin­tään 15 000 kir­jan­pai­na­jaa, puus­to­kuol­lei­suu­den ris­kin kat­so­taan ole­van kor­kea. Yli­o­jan mu­kaan tämä raja-ar­vo ylit­tyi vä­hin­tään kym­me­nel­lä paik­ka­kun­nal­la jo elo­kuus­sa, jon­ne Lu­ken vii­mei­sim­mät ha­vain­not ylet­ty­vät.

– Muu­ta­mal­la paik­ka­kun­nal­la al­kaa ol­la jo sel­lai­sia mää­riä, joi­ta ha­vait­tiin huip­pu­vuon­na 2013, Yli­o­ja ker­too.

Esi­mer­kik­si Uu­del­la­maal­la Lo­vii­san poh­jois­puo­lel­la si­jait­se­vaan seu­ran­ta­pis­tee­seen oli ker­ty­nyt elo­kuu­hun men­nes­sä yli 43 000 kir­jan­pai­na­jaa.