Luca Peltomaan kesä Villa Mairean oppaana on kiireinen, mutta antoisa
Petra Söder
Luca Peltomaa työskentelee kolmatta kesää oppaana Villa Maireassa Noormarkussa.
– Parasta tässä työssä on se, että pääsee tutustumaan erilaisiin ihmisiin. Mikään päivä ja kierros ei ole täysin samanlainen, Peltomaa pohtii.
Oppaan työhön perehdytetään kulkemalla aluksi muiden pitämillä kierroksilla ja opiskelemalla talon historiaa. Opastetut kierrokset elävät aina ryhmän ja ihmisten mukaan.
– Ihmisillä on erilaiset taustat ja kiinnostuksen kohteet. Joskus voi tulla vaikeampia kysymyksiä jostain tietystä esineestä tai aiheesta. Yhdessä niihin sitten etsitään vastauksia, Peltomaa pohtii.
Peltomaa opastaa kesällä kahdesta kolmeen kierrosta päivässä. Sen lisäksi hän osallistuu kierrosten valvontaan, palvelee asiakkaita museokaupassa ja avustaa kokoelmatyössä.
Kierroksilla Peltomaa esittelee talon historiaa, arkkitehtuuria ja esillä on myös laaja kokoelma taidetta.
– Tässä työssä saa olla monen alan osaaja ja koko ajan oppii uutta. On myös hienoa nähdä, miten erilainen tunnelma täällä on eri vuodenaikoihin, Peltomaa pohtii.
Opastetut kierrokset pidetään suomeksi tai englanniksi ryhmän mukaan. Kuten missä tahansa työssä, on myös oppaan työssä tärkeää saada palautetta, että voi kehittyä.
– Onhan se hienoa, kun saa kehuja kierroksen päätteeksi. Suomenkielisellä kierroksella voi keskittyä enemmän nyansseihin. Englanninkieliset kierrokset ovat taas kivaa haastetta itselle, Peltomaa hymyilee.
Peltomaa opiskelee digitaalisen kulttuurin, maiseman ja kulttuuriperinnön tutkinto-ohjelmassa Porin yliopistokeskuksessa. Kandidaatintutkielman hän on tehnyt Villa Mairean viherkasvien historiasta. Villa Maireassa Peltomaa pitää parhaimpana kokonaisuuskokemusta.
– Täällä näkyy innovatiivisuus. Kaikkia yksityiskohtia on tarkkaan mietitty ja täällä on uskallettu tehdä paljon erilaisia rakennusteknisiä ratkaisuja, hän sanoo.
Villa Mairean sesonki painottuu toukokuun ja syyskuun väliseen aikaan ja kiireisimpinä viikkoina opastetaan viisi kierrosta päivässä. Syksyllä kierrokset hieman rauhoittuvat.
– Kesä on todella ruuhkaista aikaa. Jos haluaa paikalle tiettynä päivänä, on lippuostos hyvä tehdä pari viikkoa aikaisemmin, ettei tule ovella pettymystä, Mairea-säätiön asiakaspalveluvastaava Elina Sirén kertoo.
Viime vuoden aikana opastetuilla kierroksilla kävi 5 200 ihmistä. Kaukaisimmat vieraat ovat tulleet Argentiinasta, Australiasta ja Japanista saakka. Paikka on suosittu vierailukohde myös arkkitehtien ja arkkitehtiopiskelijoiden keskuudessa.
– Ihmisiä kiinnostaa arkkitehtuuri. Meillä käy paljon Aalto-faneja, jotka kiertävät Suomessa muissakin Aallon kohteissa. Puolet kävijöistä on ryhmiä ja puolet yleisökierroksia, Sirén kertoo.
Villa Mairea tekee myös tiivistä yhteistyötä Noormarkun yhtenäiskoulun kanssa.
– Koulun 4.- ja 9.-luokkalaiset käyvät tutustumassa Villa Maireaan, jotta paikallinen historia ja kulttuuri tulisivat heille tutuiksi, Sirén kertoo.
Tunnin kestävä opastettu kierros pidetään Maire ja Harry Gullichsenin kotitalon alakerran tiloissa, yläkerta on yksityiskäytössä. Talon ovat suunnitelleet Alvar ja Aino Aalto. Opastuksen jälkeen on vielä mahdollisuus tutustua itsenäisesti piha-alueeseen ja käydä ostoksilla Villa Mairean museokaupassa.
Villa Mairea
Alvar ja Aino Aalto suunnittelivat elokuussa 1939 Ahlströmin Ruukin alueelle valmistuneen Villa Mairean kodiksi ystävilleen Maire ja Harry Gullichsenille. Harry Gullichsen toimi tuolloin A. Ahlström Oy:n pääjohtajana. Maire Gullichsen oli taiteen tukija ja keräilijä, jonka ulkomainen taidekokoelma on esillä Villa Maireassa.
Rakennuksessa toimiva Maire Gullichsenin perustama Mairea-säätiö esittelee rakennusta yleisölle ja huolehtii omistamistaan kokoelmista. Kiinteistön omistaa A. Ahlström Kiinteistöt Oy, joka pitää huolen kiinteistön kunnossapidosta ja puutarhasta.
Villa Maireassa on pidetty opastettuja kierroksia 70-luvulta saakka. Villa Maireaan pääsee tutustumaan vain opastetuilla kierroksilla.