Esa Niemiseltä ilmestyy syksyllä kirja keskustelutapahtumista
SuomiAreenan isän mielestä yhteiskunnalliset keskustelutapahtumat ovat vastavoima somelle.
Sanna Jääskeläinen
Etelärannan jazzkadulla sijaitsevan Yritysfoorumin katsomon keskeltä huiskuttaa tutun näköinen mies. Esa Nieminen ei ole muutamaan vuoteen käynyt Porin tapahtumissa, mutta sopii luontevasti katukuvaan, kun käynnissä on yhteiskunnallinen keskustelutapahtuma. Nieminen on nimittäin SuomiAreenan isä.
Elettiin kesää 2004. MTV:n uutispäällikkö Nieminen tuskastui, kun mitään ei tapahtunut uutisrintamalla. Hän oli kuullut Ruotsissa järjestettävästä yhteiskunnallisesta keskustelutapahtuma Almedalenista ja pohti, voisiko sellaisen järjestää Suomessakin. Kun eduskunnan tiedotuspäällikkö Marjo Timonen näytti yhteistyölle vihreää valoa, Nieminen otti yhteyttä Poriin kaupungin tiedottaja Tapio Furuholmiin. Näin syntyi yhteistyökolmikko, joka järjesti ensimmäisen SuomiAreenan eduskunnan satavuotisjuhlavuonna kesällä 2006.
– Alun perin oli selvää, että haluamme toisen tapahtuman yhteyteen. Pori Jazz oli profiililtaan sopivin, Nieminen sanoo.
Nieminen lähti MTV:stä vuonna 2015. Sen jälkeen hän työskenteli Suomen Yrittäjíssä ja viimeksi Kuntaliiton viestintä- ja yhteiskuntasuhdejohtajana, josta työstä jäi eläkkeelle vuonna 2019. Sen jälkeen hän on kirjoittanut kirjaa.
– Porissa olen käynyt silloin tällöin, lähinnä tekemässä haastatteluja kirjaani varten, hän kertoo.
Nyt jo painossa olevan kirjan nimi on Kesät avautuivat keskusteluille – SuomiAreena ja muut yhteiskunnalliset tapahtumat. Se ilmestyy alkusyksystä Kunnallisalan Kehittämissäätiön kustantamana.
– Käyn kirjassa läpi 64 vuosina 2006–2025 järjestettyä yhteiskunnallista tapahtumaa. Kerron muun muassa, mistä ne ovat saaneet alkunsa, Nieminen sanoo.
Hän haastatteli 330-sivuista kirjaa varten yli 200 henkilöä: mukana ovat muun muassa presidentit Halonen ja Niinistö sekä tietenkin liuta porilaisia. SuomiAreena saa kirjasta noin sadan sivun siivun, jossa Nieminen ja haastatellut henkilöt kertovat myös hauskoja muistoja tapahtumasta.
Nykyään Seinäjoella asuva Esa Nieminen tunsi olonsa kotoisaksi jazzkadulla, kun Yritysfoorumin lavalla aloiteltiin yhteiskunnallista keskustelua.
Yksi asia yhdistää kirjassa esiteltäviä tapahtumia: ne ovat alkaneet 1–3 ihmisen hullusta päähänpistosta ja vaatineet toteutuakseen vankkaa uskoa tuohon ajatukseen.
– Yli 20 tapahtumista ilmoittaa SuomiAreenan esikuvakseen, Nieminen kertoo.
Hän kritisoi SuomiAreenan päätöstä siirtää tapahtuma pois jazzviikolta.
– Muualla maassa kuljetaan toiseen suuntaan, sillä todella monen kesätapahtuman yhteyteen on alettu järjestää keskusteluja – yllättävissäkin yhteyksissä, kuten Flow-festivaalilla, Kaustisilla tai Sulkavan suursouduissa.
Nieminen ei myöskään lämpene SuomiAreenan nykyiselle konseptille, jossa näkyvyyttä saa rahalla.
– Journalistinen näkökulma on kadonnut. Esimerkiksi kansalaisjärjestöillä ei ole enää varaa osallistua varsinaiseen tapahtumaan ja siksi on syntynyt paljon varjotapahtumia, kuten sidosryhmätapaamisia, jotka eivät ole enää avoimia kaikille, hän sanoo.
– Alkuperäinen idea uusista avauksista ja kunnon keskusteluista puuttuu.
Viime viikolla ensimmäistä kertaa Porissa järjestetty Yritysfoorumi saa Esa Niemiseltä kehuja. Hän iloitsee siitä, että Pori Jazzien yhteydessä keskustellaan jälleen yhteiskunnallisista asioista.
– Tämä on hyvä aloitus. Tapahtumaa voisi jatkossa viedä kovemman talouspoliittisen keskustelun suuntaan, sillä sellainen puuttuu Suomesta. Tapahtumaan voisi ottaa mukaan johtavia nimiä niin politiikasta, yrityksistä kuin palkansaajajärjestöistäkin, hän sanoo.
Helteinen sää paahtoi myös Yritysfoorumia. Nieminen ei usko sen haitanneen.
– Tällaisten tapahtumien idea on, että yleisö kuuntelee, minkä kuuntelee, mutta kaikille tarjotaan mahdollisuus. Tällaiset tapahtumat ovat ainoa vastavoima sosiaaliselle medialle.
Satakunnan Viikko on yksi Yritysfoorumin järjestäjistä.