Taide puhukoon puolestaan – Timo Malinin taidetta on esillä Emil Cedercreutzin museossa
Sanna Jääskeläinen
"Olen suurella mielenkiinnolla seurannut vuosien varrella hyvän ystäväni Timo Malinin maalausharrastusta. Mielestäni Timo Malin on varsinkin näköiskuvissa erinomaisen, jopa poikkeuksellisen taitava luonnonlahjakkuus. Monen akateemisesti koulutetun "apurahataiteilijan" olisi syytä ottaa Timo Malinin näköiskuvista oppia. Sillä kas, muistakaamme, että vain itseoppineet ovat oppineita. Muut ovat opetettuja."
Näin lukee tekstissä, jonka on allekirjoittanut taidemaalari Martti Innanen. Jo vuonna 1995 hän ylisti näillä sanoilla porilaista Timo Malinia. Vuonna 2014 edesmennyt Innanen oli naivistisen taiteen suurnimi.
Malin on ylpeä Innasen sanoista, vaikka muuten on hyvin vaatimaton. Hän pitää itseään edelleen harrastelijana, vaikka on tehnyt taidetta lähes koko ikänsä. Vuonna 1950 syntynyt Timo Malin tunnetaan Porissa juoksuharrastuksestaan, sillä hän oli yksi jäsen Porin Pyrinnön pikaviestijoukkueesta, jonka piirinmestaruus vuodelta 1974 on edelleen voimassa.
– Juoksin tosissani kymmenen vuoden ajan. Töissä olin kaupungin hommissa, maalasin autoja ja rautarakenteita. Mutta taide oli jo silloin mielessä ja kahvitauoilla aina suttasin jotain, hän sanoo.
Taiteen saralla läpilyönti oli Satakunnan Tähdet -pelikorttipakka. Radion Satakunnan tietäjät -ohjelmasta alkunsa saanut idea työllisti Malinia, sillä hän teki korttipakan jokaiseen korttiin eri hahmon, kaikki urheilijoita. Hänen piirroksensa ovat näköiskarrikatyyrejä.
– Alkuun se oli hankalaa, mutta alkoi sitten sujua. Korteista sain hyvää palautetta. Sen jälkeen olen tehnyt julkisuuden henkilöistä kuvia, Malin kertoo.
Hän maalaisi mielellään enemmänkin muotokuvia, mutta mieluiten tilaustöinä. Ihmisten kuvaaminen on innostavaa ja Malin haluaa kertoa jokaisella työllään pienen tarinan. Niinpä kuvien yksityiskohdat kertovat, kuka henkilö on.
– Yritän tavoittaa henkilön persoonasta jotain kuvaan. Välillä se on haastavaa löytää, mutta kun miettii paljon ja kiteyttää, niin löytyy joka kuvaan muutama asia. Jostain alta hilseen se tulee, Malin pohtii.
Malin versioi mielellään muiden töitä. Hän on esimerkiksi tehnyt maalauksen, jossa jänikset pelaavat korttia. Sen esikuvana on Cassius M. Coolidgen teos A Friend in Need (Dogs Playing Poker) vuodelta 1930.
– Tykkään, kun on hauska aihe, sanoo Malin.
Palaute on Malinille tärkeä asia.
– Kun saa tunnustusta, tuntee tehneensä jotain tärkeää. Se auttaa jatkamaan. Ihan sama kuin urheilussa, hän vertaa.
Malin maalaa kotona, ateljeena on saunakamari. Siellä, pienessä tilassa, syntyy suuria maailmoja. Mutta tekijä itse on nöyrä.
– Taide puhukoon puolestaan, hän sanoo.
INFO: Teoksia elämän varrelta
Timo Malinin näyttely Emil Cedercreutzin museon kahvilassa 12.1.2025 saakka.
Osa museon Välipaloja-näyttelysarjaa. Helmikuussa sarjassa nähdään Seppo Anttilan näyttely.