Hal­li­tuk­sen ke­hys­rii­hen pää­tök­set avaa­vat uu­den­lais­ta mah­dol­li­suuk­sien kent­tää myös Sa­ta­kun­nas­sa toi­mi­vil­le yri­tyk­sil­le. Kas­vun tu­ke­mi­nen nou­see sel­ke­äs­ti pää­lin­jak­si: yh­tei­sö­ve­ron alen­ta­mi­nen 20 pro­sen­tis­ta 18 pro­sent­tiin ja an­si­o­tu­lo­ve­ro­tuk­sen ylim­pien mar­gi­naa­li­ve­ro­jen ke­ven­tä­mi­nen luo­vat otol­lis­ta maa­pe­rää in­ves­toin­neil­le ja työn te­ke­mi­sel­le. Sa­ta­kun­nal­le eri­tyi­sen tär­ke­ää on kes­ki­suur­ten ja pien­ten te­ol­li­suu­sy­ri­tys­ten ase­man vah­vis­ta­mi­nen. Yh­teis­tö­ve­ron alen­ta­mi­nen so­pii var­mas­ti hy­vin juu­ri tä­män ko­ko­luo­kan yri­tyk­sil­le. Alu­eem­me te­ol­li­suus on mo­ni­muo­tois­ta ja työl­lis­tää mer­kit­tä­vän osan sa­ta­kun­ta­lai­sis­ta. Yh­tei­sö­ve­ron las­ku on tä­män ken­tän yri­tyk­sil­le suo­ras­taan eri­no­mai­nen uu­ti­nen. Kun ve­ro­tus ke­ve­nee, jää enem­män va­ro­ja in­ves­toin­tei­hin, tut­ki­muk­seen ja ke­hi­tyk­seen, ja täs­tä joh­dan­to­na uu­sien työ­paik­ko­jen luo­mi­seen. Pit­käs­sä juok­sus­sa tämä voi pa­ran­taa Sa­ta­kun­nan kil­pai­lu­ky­kyä ja hou­kut­te­le­vuut­ta uu­sil­le toi­mi­joil­le.

Ke­hys­rii­hen pää­tök­set heit­tä­vät kui­ten­kin osal­taan myös haas­tei­ta alu­eel­li­sen elin­voi­man ja pi­to­voi­man ke­hi­tyk­sel­le. Kun­tien val­ti­o­no­suuk­sien leik­kaa­mi­nen 75 mil­joo­nal­la eu­rol­la vai­keut­taa kun­tien haas­ta­vaa ta­lout­ta en­ti­ses­tään. Täl­lä het­kel­lä Sa­ta­kun­nas­sa kun­tien pa­nos­tuk­set yri­tys­pal­ve­lui­hin ovat ol­leet mer­kit­tä­vät. Ne ovat tuo­neet alu­eel­le var­mas­ti uu­sia toi­mi­joi­ta ja si­ten myös ve­ro­tu­lo­ja. Toi­voa saat­taa, et­tä leik­kauk­set ei­vät ro­mu­ta kun­tien eri­no­mai­sia pal­ve­lui­ta jo toi­mi­vil­le yri­tyk­sil­le sekä yrit­tä­jäk­si ai­ko­via koh­taan.

Sa­ta­kun­nan Yrit­tä­jien jä­se­nis­tö koos­tuu eri­tyi­ses­ti pie­nis­tä ja kes­ki­suu­ris­ta yri­tyk­sis­tä sekä yk­si­ny­rit­tä­jis­tä. Yk­si­ny­rit­tä­jät ja elin­kei­no­har­joit­ta­jat ei­vät suo­raan hyö­dy yh­tei­sö­ve­ron ke­ven­nyk­ses­tä, ei­vät­kä he vält­tä­mät­tä myös­kään kuu­lu prog­res­si­on ylä­pään an­si­o­tu­lo­luok­kiin. Hei­dän koh­dal­laan suu­rim­mat huo­let liit­ty­vät edel­leen YEL-lain­sää­dän­nön (yrit­tä­jän elä­ke­va­kuu­tus) uu­dis­tuk­siin. Vaik­ka ke­hys­rii­hi si­säl­tää­kin siir­ty­mä­ai­ko­ja ja ko­ro­tus­kat­to­ja, ei vie­lä ole var­muut­ta sii­tä, mi­ten YEL-tu­lo­jen las­ken­ta­ta­pa pit­käl­lä ai­ka­vä­lil­lä muo­dos­tuu. Tämä epä­var­muus luo pe­rus­tel­lun huo­len pie­ny­rit­tä­jä­ken­täs­sä. Li­säk­si hal­li­tuk­sen kaa­vai­le­ma työ­huo­ne­vä­hen­nyk­sen pois­to on ikä­vä uu­ti­nen var­sin­kin yk­si­ny­rit­tä­jil­le, joil­le tämä ve­ro­e­tu on an­ta­nut edes hie­man hel­po­tus­ta yri­tys­toi­min­nan kan­nat­ta­vuu­den var­mis­ta­mi­sek­si. Li­säk­si var­mas­ti työn­te­ki­jä­puo­lel­la, jos­sa mo­nen yri­tyk­sen työn­te­ki­jät ovat tot­tu­neet jo etä­töi­den te­ke­mi­seen, ote­taan tämä pää­tös har­mis­tu­nee­na vas­taan. Tar­ken­nuk­se­na kui­ten­kin, hal­li­tus on päät­tä­nyt pois­taa vain kaa­va­mai­sen työ­huo­ne­vä­hen­nyk­sen. Vä­hen­nyk­set to­del­lis­ten ku­lu­jen mu­kaan jää­vät edel­leen voi­maan, mut­ta ai­heut­ta­vat var­mas­ti yli­mää­räis­tä työ­tä. Tä­män ve­ron sääs­tö­hyö­dyt val­ti­ol­le ovat mel­ko han­ka­las­ti hah­mo­tet­ta­vis­sa, sil­lä edun mää­rit­tä­mi­seen vai­kut­taa myös ve­rop­rog­res­sio ja muut tu­lon­hank­ki­mis­vä­hen­nyk­set.

Toi­nen eri­koi­nen pää­tös liit­tyy työ­suh­de­pyö­räi­lyn ve­ro­hyö­tyyn. Työ­suh­de­pyö­räi­lyn on to­det­tu edis­tä­vän mer­kit­tä­väs­ti kan­san­ter­veyt­tä ja vä­hen­tä­vän ter­vey­den­huol­lon ku­lu­ja pit­käl­lä ai­ka­vä­lil­lä. Ve­ro­tuk­sel­li­sen edun pois­ta­mi­nen näyt­tää­kin yl­lät­tä­väl­tä rat­kai­sul­ta il­man asi­an­mu­kais­ta vai­ku­tu­sar­vi­o­ta. Ei­kö kan­san­ter­vey­den edis­tä­mi­sen pi­täi­si ol­la pit­kän ai­ka­vä­lin pri­o­ri­teet­ti myös ve­ro­pää­tök­sis­sä? Myös yri­tys­vai­ku­tus­ten ar­vi­oin­ti jää täl­tä osin hä­mä­rän peit­toon. On vai­kea näh­dä las­ku­toi­mi­tus, jol­la tä­män pää­tök­sen sääs­töt val­ti­ol­le ovat isom­mat kuin edun ai­ka­na saa­tu ar­von­li­sä­ve­ro­ker­ty­mä, ja alan yri­tys­ten työl­lis­tä­mi­sen kaut­ta saa­dut ve­ro­hyö­dyt. Pää­tös täl­lai­se­naan tu­lee var­mas­ti vai­kut­ta­maan ne­ga­tii­vi­ses­ti alan yri­tys­ten hen­ki­lös­tö­mää­riin ja kan­nat­ta­vuu­teen muu­ten­kin. Osa yri­tyk­sis­tä var­mas­ti myös ajau­tuu ta­lou­del­li­siin vai­keuk­siin, ja jopa kon­kurs­siin. Pää­tös pi­täi­si siis eh­dot­to­mas­ti ot­taa uu­del­leen tut­kit­ta­vak­si. Täl­lai­se­naan se on erit­täin huo­no pää­tös.

Kai­ken kaik­ki­aan ke­hys­rii­hen pää­tök­set ovat yrit­tä­jyy­den kan­nal­ta kui­ten­kin var­sin myön­tei­siä. Kas­vun mah­dol­lis­ta­mi­nen on teh­ty hie­man hel­pom­mak­si ja ris­ki­not­toa on kan­nus­tet­tu oi­ke­aan suun­taan. Sil­ti on syy­tä ol­la valp­paa­na: pie­ny­rit­tä­jien ase­man tur­vaa­mi­nen ja ve­ro­rat­kai­su­jen ko­ko­nais­vai­ku­tus­ten ar­vi­oin­ti tar­vit­se­vat jat­kos­sa­kin huo­lel­lis­ta val­mis­te­lua ja rei­lua kuu­le­mis­ta. Sa­ta­kun­nan yrit­tä­jä­kent­tä odot­taa, et­tä lu­pauk­set siir­ty­vät myös konk­reet­ti­sik­si toi­mik­si, jot­ka tu­ke­vat jo­kais­ta yrit­tä­jää yri­tyk­sen koos­ta riip­pu­mat­ta.

Kari Va­ris

Toi­mi­tus­joh­ta­ja, Sa­ta­kun­nan Yrit­tä­jät