Ulla Leinon murreblogi: Tällai mennää
Elokuut jo mennää… elokuu 3. 2025
Hyväne aika, millai tää suvi o päässy jo näi pitkäl, et mennää hyvvää faarttii elokuut. No onneks tännää säätiarotukse mukkaa kumminki siirrytää pois noist liika korkeist lämpötiloist. Kyl meil suamalaisil semmone hiukka yli 20 astet piisaa iha hyvi ja o sääkeristi terveyrellekki parempi. Pitkä hellejakso o koitellu varsinki vanhempaa väkkee ja viäny voimat itte kultaki, mut kylkai kaikki taas kääntyy parhai päi ko syksyy kohti mennää ja kessää kumminki jatkuu viä, vaik kyl koulut jo alkaval viikol pääsee alkuu. Kui tuntuuka silt, et soli just ko niit päättäjäisii fiirattii ja ny sit ollaa jo taas uure lukuvuare kynnyksel. Sillai se aika vaa kulluu, niät parast vaa ain nauttii just täst hetkest, konnei stää mennyt takasi saa.
Satokausiki o alkanu ja tälläi elokuus pruukaa tul melkei päällekkäi tota säilömist, ko kaikki kypsyy sammaa aikaa. Mansikoit o syäty jo muutama viikko, mut pakkasee e ol viä tällänny enkä paljo meinaakka sin. Farelmii tullee omist puskist ja niit o jo nii hillon ko kylmäski. Mustikoit o torilt hajettu, syäty semmosenas ja piirakas. Taas präkkäsi stää mustaa makiaaki, joho tullee nii mustii viinimarjoi, ko mustikkaaki ja kryyrätää lakritsijauhol. Kyl o plättei kans nii hyvvää et valla. Mustikka lyäppää se viinimarja kirpeyre just passelisti. Punaset viinimarjat iha perraattun pakkasee ja siält sit talve mittaa klappapuuroks, ninko ne tual jossai mual vispipuuroo nimittää. Kurkkui o jo syäty suaraa tost riippukurkust, mut ensimmäiset avomaakurkukki säilöttäväks o jo ämpäris likkoomas huamist varte. Kylkai niit vittalöökil höystettyi taira ekaks rustat, konne itte saa syär niit nuarte tykkäämii aasialaisii, vaik kui miäli tekis. Kyssäkaalit kypsy kaikki lähes sammaa aikaa, niät päivittäi niit o pureskeltu ettei men haaskuu. Ny o pitkäst aikaa sentää saanu kukkakaaliiki ihmismoisee hintaa, niät stää o muurikal pryynätty samallai ko varhaiskaaliiki. Kaalisoppaa kyl tekkee jo miäli, niät pikapualii taitaa ol senki vooro ja sit siin tiätty ne mailma parhaat klimpit. Siihe tarttee vaa löytää hyvä liha, et saa se oikee mavu, joka mukulast astikka o suus maistunu ja sit viä aikanas anopi klimppei myät erellee jalostunu.
Menipä tää ny makui mailmaa, muttei vissii ihme, ko aamul täs tei semmose tonnikalapiiraka uunis, niät koko huusholli ny haisee nii hyvält. Plättitaikinanki tei reeraa ja täst sit menenki niit paistaa enneko uimareit tän taas tullee, ko niist ne tykkää ja mansikkahillooki o trahteerin.
Monellaist o menneel viikol Poris tapahtunu, mut niist ole vaa aviisist saatui tiatoi varas, niättettei niist paran se enempää. Helle o pitäny vanha melkei kotonurkis ja ny kai täst sit pikkuhiljaa jo friskaantuu ihmiste ilmoilki jatkos…
Ulla Leino
Porilainen murremaakari ja kotiseutuneuvos