Taas näkee nyplätä!
Raumalaiselta Liisa Nordvallilta poistettiin jälkikaihi molemmista silmistä Satakunnan Näkökeskuksessa Porissa. Jälkitarkastuksessa kaikki on kunnossa, ja tyytyväinen potilas pääsee taas rakkaan harrastuksensa, käsitöiden pariin.
Liisa oli kaihileikkauksessa vuonna 2014, ja kuuden vuoden kirkkaan kauden jälkeen oireet alkoivat uusia.
– Olen kova tekemään käsitöitä ja huomasin, että näkö alkoi sumeta enkä enää tahtonut saada selvää kirjonta- ja pitsinnypläysmalleista. Kummassakin silmässä todettiin jälkikaihi, joka poistettiin laserhoidolla. Helpon ja kivuttoman toimenpiteen jälkeen maailma kirkastui jälleen, Liisa iloitsee.
Liisan tarina on tuttu 15–20 prosentille kaihileikkauksen läpikäyneistä potilaista.
– Jälkikaihi voi tulla muutaman vuoden tai vasta jopa kymmenen vuoden kuluttua leikkauksesta, joko yhteen tai molempiin silmiin. Uudella SLT- ja YAG-laserlaitteella voimme hoitaa jälkikaihin nopeasti ja turvallisesti, kertoo silmätautien erikoislääkäri Ville Paavilainen.
Mistä jälkikaihi sitten johtuu?
– Kaihileikkauksessa linssi otetaan pois kapselipussistaan ja tilalle laitetaan kirkas linssi. Joissakin tapauksissa kapselipussi lähtee arpeutumaan, ja haittaavia oireita alkaa ilmetä, Ville kertoo.
Miten se ilmenee?
– Oireet samanlaisia kuin kaihissa. Maisema menee sumeaksi, potilas ei näe terävästi ja tuntuu, kuin silmälasit olisivat koko ajan likaiset.
Onko se vaarallista?
– Jälkikaihi ei ole vaarallista. Sen poisto onnistuu laserlaitteella ilman leikkausta, nopeimmillaan heti silmälääkärin vastaanoton yhteydessä. Toimenpide ei vaadi etukäteisvalmisteluja, potilas saa mustuaista laajentavan tipan ja hoito kestään noin 15 minuuttia. Laserilla avataan takakapseli ja näin saadaan sameus pois keskeiseltä alueelta. Potilas tulee kontrolliin noin kuukauden kuluttua. Tällöin tarkistetaan silmänpohjat ja laitetaan silmälasiasiat kuntoon.
Apu myös silmänpainetautiin
Laserhoito on ollut myös silmänpainetautien hoidossa käytössä sairaalamaailmassa jo vuosia, uuden laitteen myötä nämä palvelut saa nyt myös yksityiseltä puolelta Satakunnan Näkökeskuksesta.
– Kammiokulman laserhoidolla on saatu hyviä tuloksia liiallisen silmänpaineen hoidossa. Hoidolla on voitu siirtää lääkityksen aloittamista jopa 2–5 vuotta. Laseroinnilla voidaan saada niin ikään lisätehoa hoitoon, jos lääkitys ei yksin riitä. Hoito voidaan myös uusia 2–3 kertaa.
Myös harvinaisen silmänpainetautimuodon eli ahdaskulmaklaukooman hoidossa on saatu laserilla hyviä tuloksia.
Mahdollisimman helppo hoitopolku
Satakunnan Näkökeskus tekee johdonmukaista silmäsairauksien tutkimusta ja hoitoa. Laiteinvestoinnit ovat tärkeä osa hoitopolun kehittämistä. Yritys otti yksityispuolella ensimmäisenä Suomessa käyttöön laajakulmasilmänpohjakuvaus Optos-laitteen jo vuonna 2012. Nyt hankittu SLT- ja YAG-laserlaite on Porin optikkoliikkeistä ainoastaan Näkökeskuksella, Satasairaalassa sama laite on myös käytössä.
– Investointi on jatkoa periaatteellemme, jonka mukaan haluamme tarjota potilaalle saman katon alla mahdollisimman hyvää ja joustavaa palvelua, Ville tiivistää.
Satakunnan Näkökeskus tekee tiivistä yhteistyötä Porin Mehiläisen sairaalan kanssa: silmäkirurgit tekevät sairaalassa kaihileikkauksia.
– Meille jälkikaihin poistoon voivat toki tulla ketkä tahansa, Ville muistuttaa.