Suojelumääräykset estävät Iso-Hannun tilan kehittämisen
Raumalaisen yrittäjän Riku Räsäsen omistama RPR Group Oy on teettänyt vaikutusarvion Iso-Hannun kiinteistöstä koskien suojelukaavan vaikutuksia.
Pauli Uusi-Kilponen
Iso-Hannun kiinteistö on merkittävä osa Rauman keskustan ja Vanhan Rauman historiaa sekä alueen kulttuuriperintöä. Elokuvateatterin toiminta on jatkunut tontilla keskeytyksettä yli sadan vuoden ajan. Talvisodan pommituksissa rakennus tuhoutui. Nykyisen rakennuksen suunnitteli arkkitehti Jaakko Tähtinen. Rakennus valmistui 1940 eli 85 vuotta sitten. Elokuvateatteri otettiin käyttöön vuotta myöhemmin.
Tuosta ajasta rakennuksen tekniikka ja aulatilat on muutettu. Rakennuksessa on toteutettu myös muita muutostöitä, joita teatteritoiminnan jatkuminen on vaatinut.
– Vuoden alusta tulleet suojelumääräykset estävät tulevaisuudessa elokuvateatterin toiminnan kehittämisen ja nykyaikaistamisen niin teknisesti kuin toiminnallisesti. Jos toiminnan vuoksi tarvittavia muutoksia ei voida tulevaisuudessa tehdä, pelkona on elokuvateatteritoiminnan loppuminen. Se olisi sääli raumalaisten ja Rauman kannalta, sanoo Riku Räsänen.
Hän muistuttaa myös alan jatkuvasta kehityksestä, joka asettaa kovia haasteita.
– Kotiteatterit ja suoratoistopalvelut valtaavat markkinoita. Elokuvateatteritoiminta voikin loppua pieniltä paikkakunnilta. Siksi pitäisi varautua rakennuksen käyttötarkoituksen muuttamiseen tulevaisuudessa.
Uudet suojelumääräykset tekevät hänen mukaansa muuttamisen lähes mahdottomaksi. Vaarassa on talon jääminen tyhjilleen.
Lausunnon on laatinut Tundra arkkitehtitoimiston osakas Henri Käpynen. Hän on erikoistunut lausuntonsa mukaan rakennushistoria-, kulttuuriympäristö- ja kaupunkikuvaselvityksiin. Vuoden alusta voimaan tullut uusi rakennuslaki edellyttää, että kaavoitusvaiheessa arvioidaan suojelun vaikutukset kiinteistön käyttöön ja omistajien oikeuksiin.
– Kyseisestä rakennuksesta ei ole tietääkseni tehty erillistä, tarpeeksi kattavaa inventointia tai rakennushistoriallista selvitystä, mikä on yleinen käytäntö yksittäisen merkittävän julkisen rakennuksen suojelupäätöksiä arvioitaessa, lausunnossa todetaan.
– Inventointia ja selvitystä ei ole tähän rakennuksen tehty lainkaan, vaikka laki sitä edellyttää, vakuuttaa Räsänen.
Lausunnossa nostetaan esiin viisi kohtaa: Kalteva lattia on rakenteellisesti oleellinen osa tilaa, eikä muutettavissa ilman, että suojellut seinät menettäisivät alkuperäisen ilmeensä. Seinien akustiikkapaneelit estävät kaikenlaisen kiinnityksen tai muutoksen, mikä sulkee pois liiketilana toimimisen. Katto ja listoitus estävät nykyaikaiseen elokuvasaliin tarvittavan tekniikan, kuten ilmanvaihdon, sähköistysten ja valaistuksen asentamisen. Valkokankaan kehys estää nykyaikaisen LED-näytön tai muun vastaavan teknologian käytön. Teatterin valaisimien suojelun myötä tila on rajoittunut yhteen muotoon, eikä tilaa voi jakaa tai toteuttaa muita rakenteellisia muutoksia. Valaisimet ovat tilaa vuokraavan Kinorauma Oy:n irtaimistoa.
Lisäksi lausunnossa todetaan rajoitusten tekevän tilasta lähes käyttökelvottoman muihin tarkoituksiin ja estävät elokuvateatteritoiminnan kehittämisen nykytekniikan vaatimalla tavalla. Rauman kaupungin kaavoitusarkkitehti Henri Raitio muistuttaa, että Vanhan Rauman asemakaavasta on käynnissä valitusprosessi, joka koskee myös elokuvateatteria. Eikä hän halua tässä vaiheessa yksityiskohtaisesti käydä läpi kaikkia lausunnon kohtia. Kaupunki on tekemässä vastinetta asiasta Turun hallinto-oikeudelle.
– Noin yleisesti voi sanoa, että Vanhan Rauman rakennukset ovat usein muunneltavissa. Esimerkiksi elokuvateatterin tapauksessa laadukkaalla suunnittelulla lattia voidaan rakentaa muuhun käyttöön sopivaksi niin, etteivät seinät menetä arvokasta ilmettään, hän sanoo.
Raition mukaan Vanhassa Raumassa toimii ravintoloita, jossa on tehty monia muutoksia niin rakennuksen itsensä kuin tekniikankin osalta täyttäen suojelumääräykset.
– En myöskään näe ylivoimaisia esteitä LED-näytön asentamiseen. Valkokangastahan ei ole suojeltu, hän sanoo.
Valaisimet ovat kiistatta Taito Oy:n valmistamat, mutta suunnittelijaa ei varmuudella tiedetä. Räsäsen mukaan valaisimet ovat Paavo Tynellin suunnittelemat. Hallinto-oikeuden ratkaistavaksi jää, ovatko ne kiinteä osa suojeltua rakennusta vai Kinorauma Oy:n irtainta omaisuutta?
– Esimerkiksi Alvar Aallon suunnittelemissa rakennuksissa valaisimet ovat oleellinen osa rakennuksen kokonaisuutta, Raitio sanoo.
Tällä hetkellä valaisimet ovat säilytyksessä ulkopuolisen tiloissa. Räsänen on teettänyt valaisimista myös hinta-arvion, jonka pohjahinta on 250 000 euroa. Räsänen maalaa vision siitä, miten hän kokee tämän hetken tilanteen.
– Ei voi olla niin, että suojelupäätökset vievät mahdollisuuden käyttää rakennusta liiketoimintaan ja sanotaan, että onhan rakennus yhä sinun. Ei teitäkään vedetä maanomistajan tontin läpi ilman korvauksia. Omistajan oikeudet pitää jo lain mukaan turvata.
Henri Raitio katsoo, että Vanhan Rauman uudessa asemakaavassa on paljon joustoa ja liikkumavaraa.
– Mikäli jokin kaavamääräys osoittautuu mahdottomaksi noudattaa jonkin hankkeen kohdalla, voidaan erityisistä syistä myöntää poikkeamislupa, hän muistuttaa.