Geronomit vanhustyön erityisosaajia
Juuso Jokinen opiskeli Samkissa ja vie nyt oppejaan käytännön työhön ikäihmisten parissa.
Maarit Kautto
Satakunnan ammattikorkeakoulun (Samk) geronomikoulutus juhli viime vuoden lopulla 15-vuotista taivaltaan. Geronomit ovat vanhustyön erityisosaajia, jotka edistävät ikäihmisten toimintakykyä, hyvinvointia ja osallisuutta.
Hyvinvointi ja terveys -osaamisalueen lehtori Kirsi Siira toteaa, että geronomit ovat avainasemassa, kun kehitetään ratkaisuja, jotka parantavat ikääntyneiden hyvinvointia ja helpottavat palveluiden saavutettavuutta. Alan asiantuntijoiden tarve kasvaa, ja geronomit ovatkin työllistyneet hyvin monipuolisiin tehtäviin. Samalla geronomi (AMK) -tutkintonimike on saavuttanut yhä laajempaa tunnettavuutta Suomessa.
– Geronomien työssä yhdistyvät ihmisläheisyys, asiantuntijuus ja kehittäminen. He suunnittelevat ja toteuttavat palveluja, jotka tukevat ikääntyvien ihmisten itsenäistä elämää ja elämänlaatua. Lisäksi geronomit ovat mukana kehittämässä ikäystävällisiä digipalveluita sekä kotiin vietäviä palveluja, jotka vastaavat tulevaisuuden yhteiskunnallisiin haasteisiin. Geronomien osaamista hyödynnetään myös johtamis- ja koordinointitehtävissä niin yksityisellä sektorilla, hyvinvointialueilla kuin järjestöissä.
Tänä päivänä geronomikoulutusta järjestetään kuudessa ammattikorkeakoulussa eri puolilla maata. Samkissa geronomitutkinnon voi suorittaa joustavasti monimuoto-opintoina työn ohessa, mikä mahdollistaa opiskelun yhdistämisen muun elämän tarpeisiin.
Yksi Samkin kouluttamista geronomeista on sastamalalainen Juuso Jokinen. Juuson tie ikäihmisten pariin on mielenkiintoinen, sillä alunperin hän työskenteli turvallisuusalalla, muun muassa sairaalavartijana.
– Sairaalavartijan aikoinani minulle sanottiin usein, että sopisin hyvin hoitoalalle. Niinpä lähdin oppisopimuskoulutuksella opiskelemaan lähihoitajaksi. Harjoittelujaksojen aikana minulle selvisi, että työskentely ikäihmisten parissa on sitä, mitä haluan tehdä. Suoritin lähihoitajatutkinnon 2016 ja sen jälkeen elämä onkin ollut yhtä opiskelua työn ohella.
– Halusin syventää osaamistani ja suoritin vanhustyön erikoisammattitutkinnon. Vuonna 2019 aloitin Samkissa monimuoto-opiskeluna suorittamaan geronomitutkintoa. Valmistuin vuonna 2023.
Juuso työskenteli aikaisemmin hyvinvointialuueen palveluksessa, mutta vaihtoi viime kesänä yksityiselle puolelle ja toimii nyt Esperin asumispalveluyksikön päällikkönä.
– Ikääntymiseen liittyviä tutkimuksia on tehty paljon, mutta runsaasti on vielä sellaista, mitä kukaan ei tiedä. Itse koen saaneeni geronomikoulutuksesta älyttömän hyviä valmiuksia omaan työhöni ja asumispalveluyksikön kehittämiseen. On hyvä, että työelämän uudistamisessa nähdään entistä enemmän myös geronomeja, jotka tuovat uudenlaista ajattelua moniammatilliseen työskentelyyn ja täten myös johtamisen käytäntöihin.
– Erityisesti meillä Suomessa on kehitettävää ennaltaehkäisevien palvelujen osalta. Hyvinvointialueet ovat ajaneet alas ennaltaehkäiseviä palveluja, kuten päiväkeskuksia. On hölmöä säästää satanen, kun siitä pian aiheutuu yhteiskunnalle tonnin lasku.
Juuso peräänkuuluttaa myös ikäihmisten yksilöllisempää kohtelua.
– Ajatellaan, että ikäihmisten on päästävä ulkoilemaan ja heille on järjestettävä viriketoimintaa. Tämä on toki tärkeää, mutta yksilöllisyyttä tulisi vaalia, jotta jokainen saisi elää juuri sitä oman näköistä elämää.
– Vanhustyöhön tarvitaan motivoituneita, innostuneita tyyppejä, jotka uskaltavat tehdä muutoksia vanhoihin rakenteisiin ja viedä uutta tietoa eteenpäin käytännön työhön ja arjen tasolle, Juuso toteaa.