25-vuotiaalla Porin Promenadikeskuksella oli valmistuessaan iso vaikutus Porin keskustan elämään
Kari Hannus tietää, miksi Porin Promenadikeskuksen ja Teljän torin välillä on katos, ja mitkä ovat Promenadikeskuksen "ei minnekään" johtavat portaat.
Pauliina Vilpakka
Porissa kävelykadun varrella sijaitsevan kulttuuri- ja tapahtumatalo Promenadikeskuksen 25. toimintavuosi on käynnistynyt. Avajaisia vietettiin vuonna 1999 marraskuussa. Porin apulaiskaupunginjohtajan tehtävästä vuonna 2017 eläköitynyt Kari Hannus työskenteli aikanaan hankkeen ytimessä. Hän pohtii, että rakennuksen vaikutus Porin keskustaelämään oli suuri. Kulttuuritarjonta lisäsi päivittäistä asiakasvirtaa ja järjestyshäiriöt kävelykadulla vähenivät.
Hannus pitää tärkeänä viihtyvyys ja vetovoimatekijänä sitä, että kaupunkiin saatiin tasokas elokuvatarjonta. Vanhat elokuvateatterit olivat tulleet käyttöikänsä päähän, ja uusi teatteri edusti valmistuessaan silloista huipputekniikkaa.
Myös Pori Sinfoniettalle Promenadikeskus on ollut kehittymisen paikka. Promenadisali oli tuolloin Suomen parhaita klassisen musiikin saleja. Se suunniteltiin tietokoneavusteisesti akustikon ja arkkitehdin yhteistyönä. Nouseva ja laskeva orkesterimonttu mahdollisti myös oopperoiden esittämisen. Promenadisalin myötä kaupunkiin saatiin myös paikka missä järjestää isompia kokouksia ja konferensseja.
Alun perin Promenadikeskuksen rakennusprojektin sysäsi liikkeelle Finnkinon silloisen omistajan Rautakirja Oy:n halu rakentaa kaupunkiin uusi elokuvateatteri. Ajatuksena oli, että samaan rakennukseen tulisi myös toimisto- ja asuintiloja. Kaupungilla puolestaan oli tarve saada uusi konserttisali. Niinpä kaupunki ehdotti, että projektit voitaisiin yhdistää, sillä elokuvateatterilla ja konserttisalilla olisi yhteisiä toimintoja, kuten muun muassa aulatilat. Rautakirja Oy tarttui mahdollisuuteen saada rakennusprojektiinsa vakaa yhteistyökumppani.
Promenadikeskuksen toisesta kerroksesta lähtevät salaperäiset portaat, jotka eivät varsinaisesti johda minnekään.
Promenadikeskuksen paikalla sijaitsi yksityisomistuksessa ollut lähes tyhjä tontti, jonka nurkassa oli jokunen pieni rakennus. Tontin keskeiseen sijaintiin ihastuttiin. Promenadikeskuksen pääurakoitsijana toimi Rakennusyhtiö Vuorenpää ja suunnittelijaksi valikoitui Arkkitehtitoimisto Küttner Ky, pääsuunnittelijanaan Markku Haaslahti.
Urakkasumma oli kokonaisuudessan 50 miljoonaa markkaa, josta kaupungin osuus oli 27,5 miljoonaa markkaa. Pori sai 90-luvulla runsaasti EU:n kehittämisrahaa, joten myös Promenadikeskuksen rakentamiseen kaupungin osuuteen myönnettiin merkittävä EU-rahoitus. Kyseistä rahoitusta jahdattiin pitkään ennen sen myöntämistä, ja se oli ratkaisevassa roolissa onnistumisen suhteen.
Rakennuksen nimen alkuperästä Hannus kertoo seuraavaa:
– Porissa 90-luvun alkupuolella kehitettiin Promenadi Pori suunnitelma, jossa haluttiin keskittää erilaisia toimintoja kävelykadun varteen. Siksi rakennuksen nimeksi tuli Promenadikeskus.
Promenadikeskuksen suunnittelutyössä varattiin mahdollisuus rakentaa kävelykadun yläpuolella kulkevat käyntisillat Promenadikeskuksesta Sokokseen ja Teljäntorille. Ajatuksena oli myös laajentaa Promenadikeskuksen toimintaa Teljäntorille, esimerkiksi ravintolatoiminnan osalta.
– Siksi Promenadikeskuksen toisesta kerroksesta lähtee yhdet portaat ei minnekään, Hannus paljastaa.
Hannus muistaa, että tuohon aikaan keskusteltiin paljon kävelykadun kattamisesta. Porissa se jäi kokeiluasteelle, ja siitä kertoo Promenadikeskuksen ja Teljäntorin välinen katos tai lippa.
Porin Promenadikeskuksen peruskiven muuraus oli suuri tapahtuma, jossa oli paikalla paljon tärkeitä henkilöitä ministereitä myöden. Oli Pori Jazz-viikko, ja kaupungissa juhlan tuntua. Apulaiskaupunginjohtaja Hannus sanoi Jyrki ”Mr Jazz” Kankaalle, että olisi mukava saada peruskiven muuraukseen musiikkialan edustajia paikalle.
– Jyrki sanoi, että selvä, hän järjestää jonkun muusikon paikalle. Kun sieltä sitten asteli lavalle bluestähti BB King, kaikki olivat, että ”wau”! Hänen perässään tuli pieni, lippalakkipäinen mies, jota moni ei varmaan heti tunnistanut.
Kyseinen henkilö ei ollut sen vähempää kuin itse Phil Collins, joka esiintyi Pori Jazzeilla sinä viikonloppuna. Kolmas paikalle saapunut muusikko oli trumpetisti Ted Curson. Miehet lausuivat mikrofoniin muutaman sanan ja osallistuivat Promenadikeskuksen peruskiven muuraukseen. Vuosi oli 1998.