Vä­es­tö­en­nus­tei­ta lu­e­taan Sa­ta­kun­nas­sa täl­lä het­kel­lä tar­kas­ti. Tuo­rein en­nus­te jul­kais­tiin vii­me vii­kol­la, kun kon­sult­tiyh­tiö MDI ker­toi, mil­lai­sia tu­le­vai­suus­pol­ku­ja Sa­ta­kun­nal­la on edes­sään. MDI:n mu­kaan vuon­na 2040 Sa­ta­kun­nas­sa oli­si 193 000-186 000 asu­kas­ta ske­naa­ri­os­ta riip­pu­en. Asu­kas­mää­rän muu­tok­siin vai­kut­taa mer­kit­tä­väs­ti maa­han­muut­to. Nyt Sa­ta­kun­nas­sa on 212 000 asu­kas­ta. Vä­ki­lu­ku vä­he­nee jo­kai­ses­sa sa­ta­kun­ta­lai­ses­sa kun­nas­sa, vä­hi­ten hii­pu­vat Pori ja Rau­ma.

Vä­es­tö­ke­hi­tys vai­kut­taa niin työ­voi­man saan­tiin, sote-pal­ve­lui­den ky­syn­tään, os­to­voi­maan kuin ve­ro­tu­loi­hin­kin. Yk­si vä­es­tö­ke­hi­tyk­sen ne­ga­tii­vi­nen piir­re saat­taa to­teu­tua jo pa­rin vuo­den ku­lut­tua. Ny­kyi­sel­lä vauh­dil­la Sa­ta­kun­ta on vaa­ras­sa me­net­tää yh­den kan­sa­ne­dus­ta­jan pai­kan jo vuo­den 2026 vaa­leis­sa. Sil­loin Sa­ta­kun­nas­ta va­lit­tai­siin edus­kun­taan enää seit­se­män kan­sa­ne­dus­ta­jaa ny­kyi­sen kah­dek­san si­jaan. Sa­ta­kun­ta on jo nyt Man­ner-Suo­men toi­sek­si pie­nin vaa­li­pii­ri. Pie­nin on La­pin vaa­li­pii­ri, jos­ta edus­kun­nas­sa on kuu­si kan­sa­ne­dus­ta­jaa. Sa­ta­kun­nan naa­pu­ri­vaa­li­pii­rit ovat tois­ta ko­ko­luok­kaa. Var­si­nais-Suo­mes­ta on 17 kan­sa­ne­dus­ta­jaa ja Pir­kan­maal­ta 20. Sa­ta­kun­nan poh­jois­puo­lel­la ole­vas­ta Vaa­san vaa­li­pii­ris­tä on edus­kun­nas­sa 16 kan­sa­ne­dus­ta­jaa. Vaa­san vaa­li­pii­ri on si­kä­li eri­koi­nen, et­tä vaa­li­pii­ri koos­tuu kol­mes­ta maa­kun­nas­ta: Ete­lä-Poh­jan­maas­ta, Kes­ki-Poh­jan­maas­ta ja ran­ni­kol­la ole­vas­ta Poh­jan­maan maa­kun­nas­ta.

Jos tu­le­vis­sa vaa­leis­sa Sa­ta­kun­ta me­net­täi­si yh­den kan­sa­ne­dus­ta­jan pai­kan, ris­ki on se, et­tä seu­raa­vak­si Sa­ta­kun­nas­ta voi läh­teä jo koko vaa­li­pii­ri. Kos­ka La­pin vaa­li­pii­rin ti­lan­ne on Sa­ta­kun­taa vai­ke­am­pi, poh­tii on­nek­si pa­ras­ta ai­kaa eril­li­nen työ­ryh­mä edus­kun­ta­vaa­lien vaa­li­jär­jes­tel­män ke­hit­tä­mis­tä. Sen lis­tal­la on ol­lut niin sa­not­tu vaa­li­a­lu­e­mal­li, jos­sa La­pin ta­pauk­ses­sa oli­si tar­koi­tus yh­dis­tää La­pin ja Ou­lun vaa­li­pii­rit las­ken­nal­li­ses­ti toi­siin­sa. Vaa­li­pii­rit oli­si­vat jat­kos­sa­kin it­se­näi­siä, eh­do­ka­sa­set­te­lu ja ää­nes­tä­mi­nen ta­pah­tui­si­vat vaa­li­pii­ri­ta­sol­la, mut­ta vaa­lien tu­los las­ke­taan La­pin ja Ou­lun vaa­li­pii­ris­tä yh­des­sä muo­dos­tu­van suu­rem­man vaa­li­a­lu­een mu­kaan. Tämä ei vai­ku­ta kan­sa­ne­dus­ta­jien lu­ku­mää­rään, mut­ta se vai­kut­taa sii­hen, mi­ten pai­kat ja­kau­tu­vat puo­lu­ei­den kes­ken alu­eel­la.

Työ­ryh­män toi­mek­si­an­nos­sa sa­no­taan, et­tä vaa­li­a­lu­e­mal­lia voi­si käyt­tää muis­sa­kin vaa­li­pii­reis­sä. Edes­sä saat­taa siis ol­la se päi­vä, jol­loin Var­si­nais-Suo­men ja Sa­ta­kun­nan vaa­li­pii­rit oli­si­vat las­ken­nal­li­ses­ti yh­des­sä, mut­ta mo­lem­mis­ta va­li­taan omat kan­sa­ne­dus­ta­jat. Sa­ta­kun­nan kan­nal­ta tuol­lai­nen mal­li on pa­rem­pi kuin yh­dis­tää vaa­li­pii­ri suo­raan toi­seen. Sil­loin sa­ta­kun­ta­lais­ten kan­sa­ne­dus­ta­jien mää­rä vä­he­ni­si ra­di­kaa­lis­ti.

Kim Huo­vin­lah­ti

Pää­toi­mit­ta­ja