Las­si La­pin­tie, Nii­lo Si­mo­jo­ki / STT

So­ti­las­liit­to Nato li­sää Itä­me­ren inf­rast­ruk­tuu­rin tur­val­li­suut­ta Bal­tic Sent­ry -hank­keel­la, jo­hon kuu­luu Itä­me­ren li­sään­ty­nyt par­ti­oin­ti so­ta­lai­voil­la, so­ti­laal­li­sil­la il­ma-aluk­sil­la ja me­rid­roo­neil­la. Asi­as­ta ker­toi Na­ton pää­sih­tee­ri Mark Rut­te yh­tei­ses­sä leh­dis­tö­ti­lai­suu­des­sa pre­si­dent­ti Ale­xan­der Stub­bin ja Vi­ron pää­mi­nis­te­rin Kris­ten Mic­ha­lin kans­sa.

– Olem­me li­säk­si päät­tä­neet käyn­nis­tää hank­keen, jos­sa ote­taan käyt­töön uu­sia tek­no­lo­gi­oi­ta tä­hän työ­hön. Nii­hin lu­keu­tuu pie­ni lai­vue me­rid­roo­ne­ja, jot­ka tar­jo­a­vat te­hos­tet­tua val­von­taa ja pe­lo­tet­ta, Rut­te sa­noi leh­dis­tö­ti­lai­suu­des­sa.

– Meil­lä on kyky ja työ­ka­lut toi­mia. Kas­va­tam­me Na­ton läs­nä­o­loa Itä­me­rel­lä, ja li­sääm­me mo­der­nin tek­no­lo­gi­an käyt­töä, pre­si­dent­ti Stubb sa­noi.

Rut­ten mu­kaan Suo­mi on näyt­tä­nyt esi­merk­kiä Itä­me­ren inf­rast­ruk­tuu­rin tur­vaa­mi­ses­sa otet­tu­aan kiin­ni Eag­le S -aluk­sen. Sa­moil­la lin­joil­la oli Vi­ron Mic­hal, jon­ka mu­kaan Suo­men toi­min­nan Ve­nä­jän var­jo­lai­vas­ton kans­sa pi­täi­si toi­mia esi­merk­ki­nä ja läh­tö­koh­ta­na tu­le­vai­suu­den ope­raa­ti­oil­le.

– Kaik­ki Hel­sin­kiin ko­koon­tu­neet oli­vat yh­tä miel­tä sii­tä, et­tä on lä­he­tet­tä­vä vies­ti, et­tä Itä­me­ren inf­rast­ruk­tuu­ria vau­ri­oit­ta­vien toi­min­taan puu­tu­taan, Mic­hal sa­noi.

Sekä Rut­te et­tä Stubb muis­tut­ti­vat, et­tä mah­dol­li­sis­ta toi­men­pi­tei­siin ryh­ty­mi­sis­tä inf­rast­ruk­tuu­ria uh­kaa­vaa tank­ke­ria tai muu­ta lai­vaa koh­taan pää­te­tään ai­na lo­pul­ta kan­sal­li­ses­ti kus­sa­kin liit­to­lais­maas­sa.

– Var­si­nai­nen toi­min­ta on kan­sal­lis­ta, ylei­nen koor­di­naa­tio kuu­luu Na­tol­le, Stubb tii­vis­ti.

Stub­bin mu­kaan Suo­mi on lu­van­nut toi­mit­taa muil­le liit­to­lai­sil­le ra­por­tin sii­tä, mi­ten Suo­men vi­ra­no­mai­set toi­mi­vat jou­lun­py­hi­nä.

Pää­sih­tee­ri Rut­te ei ha­lun­nut ky­syt­tä­es­sä tar­ken­taa uu­den Na­ton val­von­ta­o­pe­raa­ti­on ko­koa esi­mer­kik­si alus­ten mää­räs­sä, kos­ka se voi vaih­del­la ja kos­ka vas­tus­ta­jal­le ei ha­lu­ta an­taa tar­peet­to­mas­ti li­sä­tie­toa Na­ton toi­min­nas­ta.

Nato kui­ten­kin suun­nit­te­lee ot­ta­van­sa käyt­töön uu­sia tek­no­lo­gi­oi­ta, joi­den avul­la inf­rast­ruk­tuu­ria ja var­jo­lai­vas­toon kuu­lu­vik­si epäil­ty­jä aluk­sia pys­ty­tään val­vo­maan ja seu­raa­maan tar­kem­min. Yh­teis­työ­tä teh­dään myös yk­si­tyis­ten yri­tys­ten kans­sa.

Na­ton alus­ten toi­mia Itä­me­rel­lä koor­di­noi­daan Sak­san Ros­toc­kis­sa si­jait­se­vas­ta Na­ton me­ri­voi­mien ala­e­si­kun­nas­ta kä­sin. Hel­sin­gis­sä pää­te­tyt toi­met on kir­jat­tu osal­lis­tu­jien hy­väk­sy­mään jul­ki­lau­su­maan.

Stub­bin mu­kaan Ve­nä­jän var­jo­lai­vas­ton toi­min­taan Itä­me­rel­lä puu­tu­taan jat­kos­sa­kin päät­tä­väi­ses­ti. Leh­dis­tö­ti­lai­suu­des­sa ei kui­ten­kaan suo­raan syy­tet­ty Ve­nä­jää me­ri­kaa­pe­lien tai -put­kien ta­hal­li­ses­ta sa­bo­taa­sis­ta.

Stub­bin mu­kaan ei ole var­si­nai­ses­ti vä­liä sil­lä, kuka ja mik­si vau­ri­ot ai­heut­taa, sil­lä seu­rauk­set ovat joka ta­pauk­ses­sa sa­mat. Hän sai vie­res­sä sei­so­van Rut­ten hy­myi­le­mään ku­vail­les­saan "meis­tä itään si­jait­se­van maan" osoit­ta­van jos­kus sekä "tai­ta­mat­to­muut­ta et­tä vä­lin­pi­tä­mät­tö­myyt­tä".

– Nyt pää­te­tyt toi­met vah­vis­ta­vat pe­lo­tet­ta Itä­me­rel­lä ja nos­ta­vat kyn­nys­tä va­hin­goit­taa inf­rast­ruk­tuu­ria. Ve­de­na­lai­seen kriit­ti­seen inf­rast­ruk­tuu­riin liit­ty­vä sa­bo­taa­si on huo­mi­oi­ta­va yh­te­nä hyb­ri­di­vai­kut­ta­mi­sen muo­to­na, Stubb sa­noi tie­dot­tees­sa.

Itä­me­ren Nato-mai­den ta­voit­tee­na on hyö­dyn­tää te­hok­kaas­ti kaik­ki kan­sain­vä­li­sen oi­keu­den tar­jo­a­mat kei­not var­jo­lai­vas­ton uh­kiin vas­taa­mi­sek­si.

– Me ko­ko­am­me Itä­me­ren alu­een mai­den ul­ko­mi­nis­te­ri­öis­tä oi­keu­del­lis­ten asi­an­tun­ti­joi­den ryh­män, joka tar­kas­te­lee me­ren­ku­lun va­paut­ta kan­sain­vä­li­sil­lä ve­sil­lä ja sitä, mitä mei­dän on mah­dol­lis­ta teh­dä sa­mal­la kun pi­däm­me kiin­ni me­ren­ku­lun va­pau­des­ta, Stubb ker­toi.

Rut­te va­kuut­ti, et­tä YK:n kan­sain­vä­li­sen me­ri­oi­keu­sy­leis­so­pi­muk­sen (Unc­los) puit­teis­sa on run­saas­ti ti­laa ja mah­dol­li­suuk­sia toi­mia.

Itä­me­ren Nato-mai­den joh­ta­jat ko­koon­tui­vat tä­nään Hel­sin­gis­sä Suo­men ja Vi­ron isän­nöi­mäs­sä huip­pu­ko­kouk­ses­sa, jon­ka ai­hee­na oli me­re­na­lai­sen inf­rast­ruk­tuu­rin tur­vaa­mi­nen.

Leh­dis­tö­ti­lai­suu­des­sa Stubb ja Mic­hal ko­ros­ti­vat myös mai­den yh­teis­työ­tä sii­nä, et­tä me­re­na­lai­sen inf­rast­ruk­tuu­rin vau­ri­oi­den kor­jaa­mis­ta te­hos­te­taan. Stub­bin mu­kaan ko­kouk­sen osa­not­ta­jat so­pi­vat val­mis­te­le­van­sa sa­man­lais­ta yh­tei­sym­mär­rys­pöy­tä­kir­jaa me­re­na­lai­sen inf­rast­ruk­tuu­rin suo­je­le­mi­ses­ta kuin mikä Suo­mel­la ja Vi­rol­la jo kes­ke­nään on.

Mic­hal myös va­kuut­ti, et­tei jou­lu­kui­nen Est­link 2 -siir­to­yh­tey­den kat­ke­a­mi­nen vai­ku­ta Bal­ti­an mai­den suun­ni­tel­miin ja ai­ka­tau­luun ir­tau­tua Ve­nä­jään kyt­kök­sis­sä ole­vas­ta säh­kö­ver­kos­ta ja liit­tyä eu­roop­pa­lai­seen kan­ta­verk­koon.