Maa­rit Kaut­to

Men­nei­nä viik­koi­na on pit­kin Sa­ta­kun­taa ko­et­tu ra­ju­ja uk­kos­my­rä­köi­tä, joi­den seu­rauk­se­na on syn­ty­nyt myrs­ky­tu­ho­ja. Kes­ki­näi­nen Va­kuu­tu­syh­tiö Tur­van pal­ve­lu­pääl­lik­kö Mat­ti Hä­mä­läi­nen ker­too, et­tä sup­pe­an ja pe­rus­ta­son ko­ti­va­kuu­tuk­sen luon­no­nil­mi­ö­tur­vas­ta kor­va­taan kyl­lä va­hin­ko, joka ai­heu­tuu puun kaa­tu­mi­ses­ta ta­lon, ul­ko­ra­ken­nuk­sen tai gril­li­ko­dan pääl­le tai jos tuu­li vie ka­ton ul­ko­ra­ken­nuk­ses­ta. Kor­vauk­sen edel­ly­tyk­se­nä kui­ten­kin on, et­tä eh­dois­sa mai­nit­tu myrs­kyn mää­ri­tel­mä täyt­tyy.

– Esi­mer­kik­si Tur­van ko­ti­va­kuu­tu­seh­dois­sa myrs­kyk­si kat­so­taan sää­o­lo­suh­teet, jois­sa tuu­len kes­ki­no­peus on ylit­tä­nyt 15 met­riä se­kun­nis­sa mi­tat­tu­na va­hin­gon ta­pah­tu­ma­paik­kaa lä­him­pä­nä ole­val­la sää­ha­vain­to­a­se­mal­la. Li­säk­si esi­mer­kik­si trom­bin tai syök­sy­vir­tauk­sen ai­heut­ta­ma va­hin­ko voi­daan luon­no­nil­mi­ö­tur­vas­ta kor­va­ta.

– Laa­jan ta­son va­kuu­tuk­ses­ta kor­va­taan äkil­li­sen ja en­nal­ta-ar­vaa­mat­to­man ta­pah­tu­man ai­heut­ta­ma va­hin­ko, ja käy­tän­nös­sä puun kaa­tu­mi­nen ko­vas­sa tuu­les­sa on sel­lai­nen, vaik­ka tuu­len kes­ki­no­peus ei oli­si yli 15 met­riä se­kun­nis­sa, Hä­mä­läi­nen sel­vit­tää.

Hä­mä­läi­nen ko­ros­taa, et­tä jo­kai­nen va­kuu­tu­syh­tiö kä­sit­te­lee kor­vau­sa­si­at omien va­kuu­tu­seh­to­jen­sa mu­kai­ses­ti, ja joi­ta­kin yh­ti­ö­koh­tai­sia ero­ja eh­dois­sa on.

– Luon­no­nil­mi­ö­va­hin­gois­sa ei ko­ke­muk­sem­me mu­kaan kui­ten­kaan ole mi­tään ko­vin mer­kit­tä­viä ero­ja ja kor­vaus­käy­tän­nöt ovat hy­vin sa­man­kal­tai­sia, mut­ta esi­mer­kik­si myrs­ky­tuu­len mää­ri­tel­mäs­sä voi ol­la yh­ti­ö­koh­tai­sia ero­ja.

Jos omas­sa pi­ha­pii­ris­sä sat­tuu luon­no­nil­mi­ön ai­heut­ta­mia va­hin­ko­ja, on kaik­kein tär­kein­tä es­tää li­sä­va­hin­ko­jen syn­ty­mi­nen.

– Tar­vit­ta­es­sa kan­nat­taa pyy­tää apua pe­las­tus­vi­ra­no­mai­sil­ta tai am­mat­ti­lai­sil­ta. Va­hin­gois­ta on myös hyvä ot­taa va­lo­ku­via ja toi­mit­taa ne va­hin­koil­moi­tuk­sen mu­ka­na va­kuu­tu­syh­ti­öön, Hä­mä­läi­nen opas­taa.