Po­rin kau­pun­ki avaa kak­si uut­ta pal­ve­lua Po­rin Lei­jo­naan. Asu­mis­neu­von­ta on ma­ta­lan kyn­nyk­sen pal­ve­lu, joka aut­taa eri­lai­sis­sa asu­mi­seen liit­ty­vis­sä on­gel­mis­sa. En­nal­ta­eh­käi­se­vä ta­lous­neu­vo­la puo­les­taan aut­taa pien­ten ja suur­ten ta­lou­son­gel­mien kans­sa. Mo­lem­mat pal­ve­lut ovat kai­kil­le po­ri­lai­sil­le avoi­mia ja mak­sut­to­mia pal­ve­lui­ta.

Sekä asu­mis­neu­von­nan et­tä en­nal­ta­eh­käi­se­vän ta­lous­neu­vo­lan ta­voit­tee­na on tar­jo­ta var­hais­ta, ma­ta­lan kyn­nyk­sen apua asu­mi­sen ja ta­lou­den on­gel­miin en­nen nii­den kär­jis­ty­mis­tä. Mo­lem­mat pal­ve­lut si­jait­se­vat pää­a­si­al­li­ses­ti Po­rin Lei­jo­nan yh­tei­sa­si­a­kas­pal­ve­lu­pis­tees­sä.

– Neu­voi­sin ole­maan yh­tey­des­sä jo en­nen kuin on­gel­mat pai­su­vat. Mitä var­hai­sem­mas­sa vai­hees­sa ta­lou­son­gel­miin tar­tu­taan, sitä pa­rem­pi. Yh­teyt­tä kan­nat­taa siis ot­taa ma­ta­lal­la kyn­nyk­sel­lä, roh­kai­see asun­to­pääl­lik­kö Mar­juk­ka Pa­lin.

Asu­mis­neu­von­ta al­kaa 24. syys­kuu­ta ja sen pal­ve­lui­ta tuot­taa Po­rin kau­pun­gil­le Po­rin YH-asun­not Oy. Asu­mis­neu­von­taa an­ne­taan Po­rin Lei­jo­nas­sa tiis­tai­sin, tors­tai­sin ja per­jan­tai­sin kel­lo 12–16. Pal­ve­lu toi­mii il­man ajan­va­raus­ta. Asu­mis­neu­von­nas­sa pal­ve­le­vat asu­mis­neu­von­nan koor­di­naat­to­rit Sari Mar­ja­maa ja Joo­na Ka­ri­mer­to.

Pal­ve­lu jal­kau­tuu li­säk­si muun mu­as­sa In­ter­na­ti­o­nal Hou­se Po­riin, Oh­jaa­moon sekä eri op­pi­lai­tok­siin. Yh­teis­työ­tä teh­dään myös eri vi­ra­no­mais­ten sekä kol­man­nen sek­to­rin toi­mi­joi­den kans­sa. Ajan­koh­tai­sim­mat tie­dot ja viik­ko-oh­jel­mat löy­ty­vät asu­mis­neu­von­nan verk­ko­si­vuil­ta sekä so­si­aa­li­sen me­di­an ka­na­vis­ta Fa­ce­boo­kis­ta ja Ins­tag­ra­mis­ta.

Pal­ve­lun ta­voit­tee­na on en­nal­ta­eh­käis­tä ja rat­kais­ta asu­mi­sen on­gel­mia ja opas­taa asu­mi­seen liit­ty­vis­sä asi­ois­sa.

– Meil­tä saa apua, jos esi­mer­kik­si ei ole va­ki­tuis­ta asun­toa tai on jou­tu­mas­sa hää­tö­ti­lan­tee­seen, tai jos on vaik­ka vuok­ran­mak­suon­gel­mia. Myös omis­tu­sa­su­mi­seen liit­ty­vät mak­suon­gel­mat kuu­lu­vat pal­ve­lui­den pii­riin, ker­to­vat Mar­ja­maa ja Ka­ri­mer­to.

Asu­mis­neu­vo­jat aut­ta­vat myös sil­loin, kun on it­se­näis­ty­mäs­sä omaan ko­tiin, ei­kä tie­dä mi­ten toi­mia, tai jos ha­lu­aa kes­kus­tel­la muis­ta asu­mi­seen liit­ty­vis­tä asi­ois­ta.

En­nal­ta­eh­käi­se­vä ta­lous­neu­vo­la aloit­taa 30. syys­kuu­ta. Po­rin ta­lous­neu­vo­las­sa pal­ve­lee muun mu­as­sa Ulo­sot­to­lai­tok­sen en­na­koi­van ta­lous­neu­von­nan asi­an­tun­ti­ja Vil­le Ku­jan­pää. Pal­ve­lua tar­jo­taan Po­rin Lei­jo­nas­sa pa­ril­li­si­na viik­koi­na maa­nan­tai­sin kel­lo 12–15.

Ta­lous­neu­vo­la on paik­ka, jos­ta kuka ta­han­sa kan­sa­lai­nen saa mo­ni­am­ma­til­lis­ta ta­lous­neu­von­taa ma­ta­lal­la kyn­nyk­sel­lä mak­sut­to­mas­ti, il­man ajan­va­raus­ta ja ha­lu­tes­saan ano­nyy­mis­ti. Mo­ni­am­ma­til­li­nen pal­ve­lu eri or­ga­ni­saa­ti­oi­den asi­an­tun­ti­joil­ta ta­kaa asi­ak­kaal­le ko­ko­nais­val­tai­sem­paa pal­ve­lua ti­lan­tee­seen­sa. Ta­lous­neu­vo­las­sa saa apua pie­niin tai suu­riin ta­lous­ky­sy­myk­siin, ja mu­kaan voi ha­lu­tes­saan ot­taa tu­ki­hen­ki­lön.

– Yh­teis­työ­tä on ra­ken­net­tu asu­mis­neu­von­nan, Sa­ta­kun­nan hy­vin­voin­ti­a­lu­een, Ulo­sot­to­lai­tok­sen ja ta­lous- ja vel­ka­neu­von­nan kans­sa. Asi­ak­kaan pal­ve­lu ta­pah­tuu su­ju­vas­ti sa­mas­sa ti­las­sa ja sa­man ai­kai­ses­ti, yh­des­sä asi­ak­kaan kans­sa. Täl­lä vä­hen­ne­tään myös asi­ak­kai­den oh­jaa­mis­ta pal­ve­lu­pis­teel­tä toi­sel­le, ker­too Pa­lin.

Myös Kela on tu­los­sa yh­teis­työ­hön myö­hem­min mu­kaan.