Huit­tis­ten kau­pun­ki tie­dot­taa, et­tä van­hal­la ur­hei­lu­ken­täl­lä on ha­vait­tu run­saas­ti es­pan­jan­si­ru­e­ta­noi­ta. Es­pan­jan­si­ru­e­ta­na on sää­det­ty kan­sal­li­ses­ti hai­tal­li­sek­si vie­ras­la­jik­si. Ny­ky­tut­ki­muk­sen mu­kaan es­pan­jan­si­ru­e­ta­na voi isoi­na mää­ri­nä esiin­ty­es­sään ai­heut­taa va­hin­koa muil­le la­jeil­le ja luon­non mo­ni­muo­toi­suu­del­le. Li­säk­si, nii­hin liit­ty­vän tau­ti­ris­kin vuok­si, ne voi­vat myös ai­heut­taa vaa­raa ih­mis­ten ter­vey­del­le. Es­pan­jan­si­ru­e­ta­nan erit­tä­mä lima voi si­säl­tää bak­tee­rei­ta (mm. lis­te­ria), jot­ka voi­vat ol­la hai­tal­li­sia sekä ih­mi­sil­le et­tä ko­tie­läi­mil­le.

Huit­ti­sis­sa tie­dot es­pan­jan­si­ru­e­tan­ha­vain­nois­ta pyy­de­tään il­moit­ta­maan puis­to­työn­joh­ta­ja Min­na Tö­mi­se­väl­le mie­lel­lään teks­ti­vies­til­lä tai What­sApp-vies­til­lä nu­me­roon 044 560 4355. Il­moi­ta vies­tis­sä löy­tö­paik­ka ja eta­noi­den mää­rä.

Es­pan­jan­si­ru­e­ta­na on vä­ri­tyk­sel­tään vaih­te­le­va, koo­kas ja täy­si­kas­vui­se­na noin 7–14 cm:n pi­tui­nen. Suo­men yk­si­löt ovat yleen­sä ol­leet mur­re­tun orans­sin­pu­na­rus­kei­ta, li­kai­sen­rus­kei­ta tai mus­tia. Es­pan­jan­si­ru­e­ta­nat kan­nus­te­taan pois­ta­maan ta­vat­ta­es­sa pi­hoil­la, puu­tar­hois­sa ja jul­ki­sil­la alu­eil­la.

Ko­ti­puu­tar­hois­sa es­pan­jan­si­ru­e­ta­nat ke­rä­tään esi­mer­kik­si gril­li­pih­te­jä apu­na käyt­tä­en, jol­loin sääs­ty­tään lii­ma­mai­sen tart­tu­val­ta li­mal­ta. In­fek­ti­o­ris­kin vuok­si eta­noi­ta kä­si­tel­tä­es­sä on syy­tä käyt­tää ker­ta­käyt­tö­kä­si­nei­tä.

Eta­noi­ta voi lo­pet­taa pu­dot­ta­mal­la ne yk­si­tel­len kie­hu­vaan ve­teen, jol­loin ve­den tu­lee kie­hua voi­mak­kaas­ti koko ajan. Vaih­to­eh­toi­ses­ti voi eta­noi­den pääl­le kaa­taa run­saas­ti (vä­hin­tään kak­sin­ker­tai­nen mää­rä) kie­hu­vaa vet­tä. Kuol­leet eta­nat on syy­tä toi­mit­taa hy­vin pa­kat­tu­na se­ka­jät­teen mu­ka­na.

Mui­ta tor­jun­ta­kei­no­ja löy­tyy li­sää vie­ra­la­jit.fi-si­vus­tol­ta.