Yyteri on ottanut isoja edistysaskeleita, mutta valmista ei vielä ole – Upeista merimaisemista löytyy vielä rakennusoikeuttakin
Ainutlaatuinen satakuntalainen rantalomakohde jatkaa kehitystyötä ja toivoo yrittäjiltä innovatiivisia avauksia.
Pauliina Vilpakka
Yyterin dyyneillä kesän sesonki on alkanut: Vierailukeskus on auki päivittäin ja uimavalvontaa rannalla on 15. kesäkuuta alkaen. Viime kesänä Yyterissä kävi noin kahdeksan prosenttia enemmän ihmisiä edelliskesään verrattuna, eli kävijämäärät ovat kasvusuuntaiset. Vaikka viime vuonna parhaimmat helteet eivät osuneet lomakuukausille, Yyterissä vieraili silti pelkästään kesä-elokuun aikana lähes 190 000 henkeä.
Yyterin erityisasiantuntija Tove Vesterbacka on työskennellyt alueen kehittämisen parissa kolmisen vuotta.
– Se on ollut tosi kiinnostavaa. Yyteri on itselleni rakas paikka, johon liittyy paljon muistoja. Muistan menneisyydessä ajatelleeni monesti, että paikassa on paljon hyödyntämätöntä potentiaalia, hän sanoo.
Yyteriä on kehitetty määrätietoisesti jo vuodesta 2017, ja tuona aikana on tapahtunut paljon. Uusia palveluita ja yrityksiä on tullut runsaasti. Rannasta löytyvät nykyään wc:t, suihkut ja pukukopit. Ravintolatarjonnassa on pizzeriaa, jäätelöbaaria, erilaisia kioskeja ja konttiravintoloita. Viimeisin silminnähtävä muutos on noin vuosi sitten valmistunut suuri Vierailukeskus, josta löytyy matkailuneuvonta, myymälä ja kahvila, sekä maksuttomat wc:t.
Viimeisin silminnähtävä muutos Yyterissä on noin vuosi sitten valmistunut suuri Vierailukeskus. Kuva: Pauliina Vilpakka
Tänäkin kesänä Yyterissä on taas jotain uutta. Sähköpyörien latauspisteet ovat ilmestyneet inforakennuksen tuntumaan. Samaan pihapiiriin ovat siirtyneet myös suositut ulkogrillit, jossa kävijät voivat grillata omia eväitään, vesipiste sekä ulkokuntosalilaitteet.
Seitsemässä vuodessa Yyterissä on otettu isoja askeleita peruspalveluiden parantamisessa, mutta valmista ei vielä ole. Vesterbacka toivoo edelleen innovatiivisia avauksia yrittäjiltä, niin ravintolapalveluiden kuin muidenkin osalta. Rakennusoikeuttakin komeilta Porin kaupungin omistamilta maisematonteilta vielä löytyy. Entisen Meriravintolan tontilla on nykyään konttiravintoloita, joille yrittäjät vuokraavat kaupungilta paikan kesäksi. Rakennusoikeutta konttiravintoloiden tontilla on noin 600 neliötä ja tulevaisuudessa tontille toivotaan pysyvämpää yritystoimintaa. Rakennusoikeutta löytyy myös entisen vesiliukumäen kohdalta noin 800 neliötä. Kyseinen tontti on vuokrattuna ulkopuoliselle yrittäjälle.
Seuraavaksi Yyteri kehittynee kohti pohjoista, Herrainpäivien suuntaan. Yksityinen toimija on rakentamassa sille suunnalle lisää lomahuviloita ja kaupunki on tuonut Herrainpäiville perusinfraa ajatuksella, että tulevaisuudessa alueelle syntyy uusia palveluita. Suunnitelmissa on myös pienvenelaiturin rakentaminen, joka avaisi Yyterin vihdoin myös veneilijöiden kohteeksi. Veneet eivät saa tulla 250 metriä lähemmäs Yyterin matalaa hiekkarantaa, joten lähietäisyydelle saapuminen vesiteitse ei ole ollut tähän asti mahdollista.
Kesäsesonki on alkanut ja uimavalvontaa Yyterin hiekkarannalla on 15. kesäkuuta alkaen. Kuva: SV arkisto
Yyteri on menneinä vuosina noteerattu myös kansainvälisesti yhdeksi Euroopan parhaista hiekkarannoista. Ulkomaisten matkailijoiden alueelle houkuttelemiseen oman haasteensa luo se, että esimerkiksi Keski-Euroopassa suosituin lomakuukausi on vasta elokuu, kun taas Suomessa osa palveluista menee jo kiinni koulujen alkaessa. Kansainvälisestikin Yyteriä kuitenkin markkinoidaan, muun muassa Saksan suuntaan.
– Se puoli on kehittymässä ja kasvussa, mutta mistään valtavista kansainvälisistä matkailijamääristä ei voi vielä puhua, Vesterbacka sanoo.
Kotimaasta Yyteriin tehdään pidempiä ja lyhyempiä vierailuja. Päiväretkille tullaan noin tunnin matkan päästä, esimerkiksi Tampereelta ja Turusta. Suurin kävijäjoukko löytyy edelleen kuitenkin omasta maakunnasta.
Joka vuosi Yyterissä istutetaan lisää rantavehnää, joka pitää dyynit kunnossa. Kuva: SV arkisto
Maailmassa riittää upeita rantalomakohteita. Yyterin kehittämistyössä ei ole käytetty mitään tiettyä rantaa esikuvana, ainakaan Vesterbackan tietojen mukaan. Sen sijaan hän ajattelee, että Yyterin kannattaa edelleen korostaa omaa, uniikkia luonnettaan. Kenties tärkein asia, joka Yyteristä tekee ainutlaatuisen, on rannan tila ja avaruus.
– Vaikka olisi se 12 000 ihmisen ruuhkapäivä kesällä, silti rannalta löytyy aina myös omaa rauhaa. Se on ihan eri, kuin jossain ulkomailla, jossa pienellä rannalla ollaan kuin sillit sumpussa.
Ajan henkeen kuuluu myös luonnosta huolehtiminen. Vesterbacka lisää, että Yyteri on edelleen ennen kaikkea luontokohde.
– Kehittämistyötä tehdään tietoisesti ja harkiten, samalla vaalien luonnon ainutlaatuisuutta. Joka vuosi esimerkiksi istutamme alueelle itse rantavehnää, Vesterbacka kertoo.
Yyterin alueen tulevaan kesään oman erityspiirteensä luo, että Yyterin Virkistyshotelli on koko kesän kiinni. Kuinka paljon se vaikuttaa Yyterin kävijämääriin, sitä Vesterbacka ei osaa lähteä vielä arvioimaan.
– Totta kai, kun iso toimija alueella on kiinni, ei sen vaikutuksilta voi välttyä. Mutta varmasti sitten kun uudistus on valmis, silloin koko alue on taas entistä houkuttelevampi kokonaisuudessaan.