Pau­lii­na Vil­pak­ka

Yy­te­rin dyy­neil­lä ke­sän se­son­ki on al­ka­nut: Vie­rai­lu­kes­kus on au­ki päi­vit­täin ja ui­ma­val­von­taa ran­nal­la on 15. ke­sä­kuu­ta al­ka­en. Vii­me ke­sä­nä Yy­te­ris­sä kävi noin kah­dek­san pro­sent­tia enem­män ih­mi­siä edel­lis­ke­sään ver­rat­tu­na, eli kä­vi­jä­mää­rät ovat kas­vu­suun­tai­set. Vaik­ka vii­me vuon­na par­haim­mat hel­teet ei­vät osu­neet lo­ma­kuu­kau­sil­le, Yy­te­ris­sä vie­rai­li sil­ti pel­käs­tään kesä-elo­kuun ai­ka­na lä­hes 190 000 hen­keä.

Yy­te­rin eri­tyi­sa­si­an­tun­ti­ja Tove Ves­ter­bac­ka on työs­ken­nel­lyt alu­een ke­hit­tä­mi­sen pa­ris­sa kol­mi­sen vuot­ta.

– Se on ol­lut tosi kiin­nos­ta­vaa. Yy­te­ri on it­sel­le­ni ra­kas paik­ka, jo­hon liit­tyy pal­jon muis­to­ja. Muis­tan men­nei­syy­des­sä aja­tel­lee­ni mo­nes­ti, et­tä pai­kas­sa on pal­jon hyö­dyn­tä­mä­tön­tä po­ten­ti­aa­lia, hän sa­noo.

Yy­te­riä on ke­hi­tet­ty mää­rä­tie­toi­ses­ti jo vuo­des­ta 2017, ja tuo­na ai­ka­na on ta­pah­tu­nut pal­jon. Uu­sia pal­ve­lui­ta ja yri­tyk­siä on tul­lut run­saas­ti. Ran­nas­ta löy­ty­vät ny­ky­ään wc:t, suih­kut ja pu­ku­ko­pit. Ra­vin­to­la­tar­jon­nas­sa on piz­ze­ri­aa, jää­te­lö­baa­ria, eri­lai­sia ki­os­ke­ja ja kont­ti­ra­vin­to­loi­ta. Vii­mei­sin sil­min­näh­tä­vä muu­tos on noin vuo­si sit­ten val­mis­tu­nut suu­ri Vie­rai­lu­kes­kus, jos­ta löy­tyy mat­kai­lu­neu­von­ta, myy­mä­lä ja kah­vi­la, sekä mak­sut­to­mat wc:t.

Viimeisin silminnähtävä muutos Yyterissä on noin vuosi sitten valmistunut suuri Vierailukeskus. Kuva: Pauliina Vilpakka

Viimeisin silminnähtävä muutos Yyterissä on noin vuosi sitten valmistunut suuri Vierailukeskus. Kuva: Pauliina Vilpakka

Tä­nä­kin ke­sä­nä Yy­te­ris­sä on taas jo­tain uut­ta. Säh­kö­pyö­rien la­taus­pis­teet ovat il­mes­ty­neet in­fo­ra­ken­nuk­sen tun­tu­maan. Sa­maan pi­ha­pii­riin ovat siir­ty­neet myös suo­si­tut ul­kog­ril­lit, jos­sa kä­vi­jät voi­vat gril­la­ta omia eväi­tään, ve­si­pis­te sekä ul­ko­kun­to­sa­li­lait­teet.

Seit­se­mäs­sä vuo­des­sa Yy­te­ris­sä on otet­tu iso­ja as­ke­lei­ta pe­rus­pal­ve­lui­den pa­ran­ta­mi­ses­sa, mut­ta val­mis­ta ei vie­lä ole. Ves­ter­bac­ka toi­voo edel­leen in­no­va­tii­vi­sia avauk­sia yrit­tä­jil­tä, niin ra­vin­to­la­pal­ve­lui­den kuin mui­den­kin osal­ta. Ra­ken­nu­soi­keut­ta­kin ko­meil­ta Po­rin kau­pun­gin omis­ta­mil­ta mai­se­ma­ton­teil­ta vie­lä löy­tyy. En­ti­sen Me­ri­ra­vin­to­lan ton­til­la on ny­ky­ään kont­ti­ra­vin­to­loi­ta, joil­le yrit­tä­jät vuok­raa­vat kau­pun­gil­ta pai­kan ke­säk­si. Ra­ken­nu­soi­keut­ta kont­ti­ra­vin­to­loi­den ton­til­la on noin 600 ne­li­ö­tä ja tu­le­vai­suu­des­sa ton­til­le toi­vo­taan py­sy­väm­pää yri­tys­toi­min­taa. Ra­ken­nu­soi­keut­ta löy­tyy myös en­ti­sen ve­si­liu­ku­mä­en koh­dal­ta noin 800 ne­li­ö­tä. Ky­sei­nen tont­ti on vuok­rat­tu­na ul­ko­puo­li­sel­le yrit­tä­jäl­le.

Seu­raa­vak­si Yy­te­ri ke­hit­ty­nee koh­ti poh­jois­ta, Her­rain­päi­vien suun­taan. Yk­si­tyi­nen toi­mi­ja on ra­ken­ta­mas­sa sil­le suun­nal­le li­sää lo­ma­hu­vi­loi­ta ja kau­pun­ki on tuo­nut Her­rain­päi­vil­le pe­ru­sinf­raa aja­tuk­sel­la, et­tä tu­le­vai­suu­des­sa alu­eel­le syn­tyy uu­sia pal­ve­lui­ta. Suun­ni­tel­mis­sa on myös pien­ve­ne­lai­tu­rin ra­ken­ta­mi­nen, joka avai­si Yy­te­rin vih­doin myös ve­nei­li­jöi­den koh­teek­si. Ve­neet ei­vät saa tul­la 250 met­riä lä­hem­mäs Yy­te­rin ma­ta­laa hiek­ka­ran­taa, jo­ten lä­hie­täi­syy­del­le saa­pu­mi­nen ve­si­teit­se ei ole ol­lut tä­hän as­ti mah­dol­lis­ta.

Kesäsesonki on alkanut ja uimavalvontaa Yyterin hiekkarannalla on 15. kesäkuuta alkaen. Kuva: SV arkisto

Kesäsesonki on alkanut ja uimavalvontaa Yyterin hiekkarannalla on 15. kesäkuuta alkaen. Kuva: SV arkisto

Yy­te­ri on men­nei­nä vuo­si­na no­tee­rat­tu myös kan­sain­vä­li­ses­ti yh­dek­si Eu­roo­pan par­hais­ta hiek­ka­ran­nois­ta. Ul­ko­mais­ten mat­kai­li­joi­den alu­eel­le hou­kut­te­le­mi­seen oman haas­teen­sa luo se, et­tä esi­mer­kik­si Kes­ki-Eu­roo­pas­sa suo­si­tuin lo­ma­kuu­kau­si on vas­ta elo­kuu, kun taas Suo­mes­sa osa pal­ve­luis­ta me­nee jo kiin­ni kou­lu­jen al­ka­es­sa. Kan­sain­vä­li­ses­ti­kin Yy­te­riä kui­ten­kin mark­ki­noi­daan, muun mu­as­sa Sak­san suun­taan.

– Se puo­li on ke­hit­ty­mäs­sä ja kas­vus­sa, mut­ta mis­tään val­ta­vis­ta kan­sain­vä­li­sis­tä mat­kai­li­ja­mää­ris­tä ei voi vie­lä pu­hua, Ves­ter­bac­ka sa­noo.

Ko­ti­maas­ta Yy­te­riin teh­dään pi­dem­piä ja ly­hy­em­piä vie­rai­lu­ja. Päi­vä­ret­kil­le tul­laan noin tun­nin mat­kan pääs­tä, esi­mer­kik­si Tam­pe­reel­ta ja Tu­rus­ta. Suu­rin kä­vi­jä­jouk­ko löy­tyy edel­leen kui­ten­kin omas­ta maa­kun­nas­ta.

Joka vuosi Yyterissä istutetaan lisää rantavehnää, joka pitää dyynit kunnossa. Kuva: SV arkisto

Joka vuosi Yyterissä istutetaan lisää rantavehnää, joka pitää dyynit kunnossa. Kuva: SV arkisto

Maa­il­mas­sa riit­tää upei­ta ran­ta­lo­ma­koh­tei­ta. Yy­te­rin ke­hit­tä­mis­työs­sä ei ole käy­tet­ty mi­tään tiet­tyä ran­taa esi­ku­va­na, ai­na­kaan Ves­ter­bac­kan tie­to­jen mu­kaan. Sen si­jaan hän ajat­te­lee, et­tä Yy­te­rin kan­nat­taa edel­leen ko­ros­taa omaa, uniik­kia luon­net­taan. Ken­ties tär­kein asia, joka Yy­te­ris­tä te­kee ai­nut­laa­tui­sen, on ran­nan tila ja ava­ruus.

– Vaik­ka oli­si se 12 000 ih­mi­sen ruuh­ka­päi­vä ke­säl­lä, sil­ti ran­nal­ta löy­tyy ai­na myös omaa rau­haa. Se on ihan eri, kuin jos­sain ul­ko­mail­la, jos­sa pie­nel­lä ran­nal­la ol­laan kuin sil­lit sum­pus­sa.

Ajan hen­keen kuu­luu myös luon­nos­ta huo­leh­ti­mi­nen. Ves­ter­bac­ka li­sää, et­tä Yy­te­ri on edel­leen en­nen kaik­kea luon­to­koh­de.

– Ke­hit­tä­mis­työ­tä teh­dään tie­toi­ses­ti ja har­ki­ten, sa­mal­la vaa­lien luon­non ai­nut­laa­tui­suut­ta. Joka vuo­si esi­mer­kik­si is­tu­tam­me alu­eel­le it­se ran­ta­veh­nää, Ves­ter­bac­ka ker­too.

Yy­te­rin alu­een tu­le­vaan ke­sään oman eri­tys­piir­teen­sä luo, et­tä Yy­te­rin Vir­kis­tys­ho­tel­li on koko ke­sän kiin­ni. Kuin­ka pal­jon se vai­kut­taa Yy­te­rin kä­vi­jä­mää­riin, sitä Ves­ter­bac­ka ei osaa läh­teä vie­lä ar­vi­oi­maan.

– Tot­ta kai, kun iso toi­mi­ja alu­eel­la on kiin­ni, ei sen vai­ku­tuk­sil­ta voi vält­tyä. Mut­ta var­mas­ti sit­ten kun uu­dis­tus on val­mis, sil­loin koko alue on taas en­tis­tä hou­kut­te­le­vam­pi ko­ko­nai­suu­des­saan.