Tiia Jo­ki­sa­lo

Koi­ran­pen­tu Moo­ses pin­koo pen­tu­mai­sen val­lat­to­maan tyy­liin kul­ki­joi­den edel­lä näyt­tä­en tie­tä­vän ta­san tark­kaan mi­hin ol­laan mat­kal­la. Se kul­kee pel­lon lai­taa, hyp­pää ojan yli ja suun­nis­taa koh­ti met­sä­pol­kua. Sam­ma­leen peit­tä­mä pol­ku kul­kee ylös kal­li­on rin­net­tä, kun­nes met­sän sii­mek­ses­tä avau­tuu su­loi­nen nuo­ti­o­paik­ka.

– Oli muu­ten ai­ka­moi­nen hom­ma kan­taa tän­ne penk­kien lan­kut ja pöl­kyt, Lee­na Ra­jain­mä­ki nau­rah­taa ja is­tah­taa alas.

Mut­ta se oli sen ar­vois­ta, nyt Ra­jain­mä­en per­heel­lä on omas­sa ta­ka­met­säs­sään pa­raa­ti­paik­ka, jos­ta kat­sel­la edes­sä avau­tu­vaa kul­laa­lais­ta mai­se­maa.

Jen­ni Kas­ki is­tah­taa ys­tä­vän­sä vie­reen ja re­pus­ta kai­ve­taan ter­mos­pul­lo ja mu­ke­ja. On ys­tä­vys­ten tee­het­ken ai­ka, ku­ten niin mo­nen mon­ta ker­taa ai­em­min­kin. Kak­sik­ko on tun­te­nut toi­sen­sa kuu­den­tois­ta vuo­den ajan ja se oli ys­tä­vyyt­tä en­si­sil­mäyk­sel­lä.

– Aloi­tim­me tuol­loin sa­ma­na päi­vä­nä uu­des­sa työ­pai­kas­sam­me ja heti en­sim­mäi­ses­tä het­kes­tä saak­ka jol­lain ta­val­la ve­dim­me toi­si­am­me puo­leem­me, ja sii­tä al­koi tämä ys­tä­vyys­suh­de.

Makumaailmoja omiin teesekoituksiinsa Jenni Kaski (vas.) ja Leena Rajainmäki hakevat suomalaisesta luonnosta.

Makumaailmoja omiin teesekoituksiinsa Jenni Kaski (vas.) ja Leena Rajainmäki hakevat suomalaisesta luonnosta.

Tiia Jokisalo

Vuo­sien ai­ka­na ys­tä­vyyt­tä on hun­nun­nut mys­ti­nen­kin synk­ro­nia, mo­nes­ti mo­lem­mat ovat ko­ke­neet sa­man­sä­vyi­siä asi­oi­ta li­ki­main sa­ma­nai­kai­ses­ti. Yh­des­sä­o­loa vä­rit­tää kum­man­kin tun­teel­li­suus, yh­des­sä nau­raa rä­kä­te­tään sii­nä mis­sä it­ke­tään­kin.

Ja yh­des­sä myös haa­veil­laan. Ja tuo haa­vei­lu on ot­ta­nut konk­reet­ti­sen, to­teu­tu­neen muo­don, sil­lä pait­si ys­tä­viä, kak­si­kol­la on nyt myös yh­tei­nen yri­tys.

Aja­tus yrit­tä­jyy­des­tä oli ky­te­nyt mo­lem­pien mie­les­sä jo pi­dem­pään, ja kol­me vuot­ta sit­ten he päät­ti­vät, et­tä yrit­tä­jyy­den po­lul­le läh­de­tään yh­teis­tuu­min.

– Yk­si une­ton yö mie­lee­ni tuli tee ja yr­tit ja heti seu­raa­va­na päi­vä­nä ker­roin aja­tuk­sis­ta­ni Lee­nal­le, Jen­ni Kas­ki ker­too.

Ja tie­ten­kin idea oli tee, kuin­kas muu­ten, mo­lem­mat kun ovat in­to­hi­moi­sia laa­duk­kaan ir­to­leh­ti­teen ys­tä­viä.

– Kun yri­ty­si­dea kir­kas­tui, se oli sel­lai­nen ”tie­ten­kin” het­ki, mikä muu­kaan kuin mei­dän yh­tei­nen in­to­hi­mo. Olim­me jo ai­em­min ti­lan­neet laa­du­kas­ta tee­tä maa­il­man ää­ris­tä, kun sitä ei ole tääl­tä saa­ta­vil­la. Löy­sim­me sel­ke­än mark­ki­na­ra­on, Lee­na Ra­jain­mä­ki hy­myi­lee ja jat­kaa:

– It­sel­le­ni ja koko per­heel­le­ni luon­to­yh­teys on ai­na ol­lut to­del­la tär­ke­ää, jo­ten sen­kin kaut­ta luon­non an­ti­mien pa­ris­sa työs­ken­te­ly ja yrt­tien ter­veys­vai­ku­tus­ten opis­ke­lu on it­sel­le in­to­hi­mo.

Al­ku­syk­sys­tä tänä vuon­na päi­vän­va­lon näki Tee­lem­pi, verk­ko­kaup­pa, jos­ta saa ti­la­ta laa­duk­kai­ta tee­se­koi­tuk­sia sekä teen val­mis­tuk­seen liit­ty­viä tar­vik­kei­ta. Va­li­koi­mis­sa on seit­se­mi­sen­kym­men­tä tar­koin va­lit­tua se­koi­tus­ta ja tä­hän men­nes­sä kak­si omaa tee­se­koi­tus­ta.

– Li­sää omia se­koi­tuk­sia on tu­los­sa, meil­lä on tuo­te­ke­hi­tyk­sen al­la kym­me­ni­sen ma­ku­maa­il­maa, jota olem­me tes­tan­neet ja nyt hi­om­me ma­ku­ja täy­del­li­sik­si, Ra­jain­mä­ki ja Kas­ki ker­to­vat.

Suun­ni­tel­mia tu­le­val­le on pal­jon. Tee­huo­neen he ha­lu­ai­si­vat eh­dot­to­mas­ti pe­rus­taa Po­riin, mut­ta lii­ke­ti­lan pi­tää ol­la juu­ri so­pi­va, es­teet­ti­nen ja har­mo­ni­nen.

– On ai­ka, et­tä teen ys­tä­vät­kin saa­vat Sa­ta­kun­nas­ta kun­nol­lis­ta tee­tä, nai­set sum­maa­vat.

Val­mis­ta tee oi­kein

Käy­tä laa­duk­kai­ta ir­to­leh­tiä, jot­ka ei­vät ole lii­an van­ho­ja. Säi­ly­tä tee­leh­det il­ma­tii­viis­sä as­ti­as­sa ja pois­sa au­rin­gon­va­los­ta, jot­ta ne säi­ly­vät tuo­rei­na.

Ylei­nen oh­je on noin 1 tee­lu­si­kal­li­nen (noin 2–3 gram­maa) ir­to­tee­tä per 2,5 dl vet­tä. Jos ha­lu­at vah­vem­man maun, voit li­sä­tä tee­leh­tien mää­rää.

Teen tyyp­pi vai­kut­taa sii­hen, min­kä läm­pöis­tä vet­tä kan­nat­taa käyt­tää. Lii­an kuu­ma vesi pi­laa teen hen­not aro­mit.

Vih­reä tee: 70–80 °C, val­koi­nen tee: 75–85 °C, Oo­long-tee: 85–90 °C, mus­ta tee: 90–100 °C, Pu-erh-tee: 95–100 °C

Jos si­nul­la ei ole läm­pö­mit­ta­ria, voit an­taa ve­den jääh­tyä het­ken keit­tä­mi­sen jäl­keen en­nen kuin kaa­dat sen teen pääl­le. Tark­kai­le hau­du­tu­sai­kaa, sil­lä lii­an pit­kä hau­du­tus voi teh­dä tees­tä kit­ke­rää.

Hau­du­tu­sai­ka vaih­te­lee teen tyy­pin mu­kaan: vih­reä tee: 2–3 mi­nuut­tia, val­koi­nen tee: 3–5 mi­nuut­tia, Oo­long-tee: 4–7 mi­nuut­tia, mus­ta tee: 3–5 mi­nuut­tia, Pu-erh-tee: 4–6 mi­nuut­tia